StoryEditor
StilNa svjetskom prvenstvu u miješanju pićA u portoriku hrvatsku će predstavljati Andrija sikirić iz zadra i mario majcen iz zagreba, državni prvaci među barmenima

Na Karibe otišli ‘Bastion’ i ‘Pirati’

Piše PSD.
5. listopada 2008. - 13:31
Sikirić je državni prvak u klasičnom načinu pripremanja koktela, kakav će biti i ‘Bastion’, a Majcen četverostruki prvak Hrvatske u miješanju pića slobodnim stilom (flair) - miješanje ‘Pirata s Kariba’

Na toplim Karibima u Portoriku, svjetskoj prijestolnici Bacardija i ruma, u tjednu pred nama okupit će se najbolji barmeni iz cijelog svijeta, u borbi za titulu svjetskog šampiona u miješanju koktela.

Među natjecateljima iz 56 zemalja sa svih kontinenata, boje Hrvatske branit će Andrija Sikirić iz Zadra, državni prvak u klasičnom načinu pripremanja koktela i Mario Majcen iz Zagreba, četverostruki prvak Hrvatske u miješanju pića slobodnim stilom (flair), obojica dugogodišnji članovi Hrvatske udruge barmena, odnedavno prisutne i na web stranici barmen.com.

Oni će u srijedu i četvrtak u San Juanu, glavnom gradu Portorika, stati na natjecateljsku binu luksuznog kongresnog centra u hotelu “Caribe Hilton” pred stručni ocjenjivački sud i tisuće znatiželjnika i boriti se za svjetske bodove. Hoće li zadrhtati ruka, preliti se koja kap, ispasti koja boca kada budu u akrobacijama letjele zrakom?

Intenzivne pripreme

- Za Svjetsko prvenstvo intenzivno se pripremam mjesec dana, treba puno puta ponavljati isto, sve mora funkcionirati besprijekorno, jer je na takvom natjecanju sve važno – okus, miris, izgled, dekoracija, ali i vrijeme u kojemu se sve to napravi.

Koktel “Bastion”, kojim ću se predstaviti, nakon stavljanja sastojaka, miješanja i dekoriranja, mora se naći u pet barskih čaša, koje idu na ocjenjivanje sucima. Uz sve to, ocjenjuje se i stručni rad, pa svaki pokret mora biti odmjeren, stručan, profesionalan.

I dekoracija se priprema neposredno prije natjecanja i za nju imam 15 minuta za pet čaša koje moraju biti jednako dekorirane – kaže Andrija, koji je jučer s Mariom Majcenom i članovima Hrvatske udruge barmena (HUB) poletio prema Karibima.

Kakvu će atrakciju u nastupu članovima ocjenjivačkog suda i publici prirediti višestruki hrvatski državni šampion u pripravljanju koktela slobodnim stilom (flair) Mario Majcen iz Zagreba, vidjeti će se u četvrtak, na samom natjecanju najboljih svjetskih “showmena” među barmenima, gdje Majcen svakako pripada.

Show za šankom

Oni su barmensku struku i miješanje pića obogatili atraktivnim plesnim i akrobatskim točkama, tijekom kojih pripremaju koktel u bocama koje lete zrakom.

U svojih šest minuta nastupa uz glazbu, pripremajući koktel “Pirati s Kariba”, Majcen će pomno odabrati kostim, glazbu, koreografiju, boce i shaker, kojima će se “igrati” u borbi za bodove.

Poznat po tomu što je među rijetkima u svijetu barmena koji žonglira s čak četiri boce od po 0,75 l zapremnine pića, Majcen ne bježi od najtežih scenskih pokreta i akrobacija. No, u konačnici sve ipak mora rezultirati točno ulijevanim sastojcima i dobrim koktelom, sa što manje boca na podu i prolivenog pića.

Za to je, naravno, potrebno puno slobodnog vremena za vježbanje, učenje i stalno usavršavanje, jer se na šankovima svijeta pojavljuje stalno nešto novo. Ali, Andrija i Mario uglas će reći: Isplati se, za sve ono zadovoljstvo koje taj posao daje! Poželimo im stoga da znanje i umijeće pokažu što bolje i u Portoriku.

Andrija Sikirić: ‘Bastion’

- 4 cl Bombay Dry Gin
- 1 cl Apricot Brandy
- 1 cl Cointreau
- 1 cl Grenadina Finest call
- doliti sok od ananasa ili naranče
- Dekoracija: naranča, ananas, rotkvica, jabuka

Mario Majcen: ‘Pirati s Kariba’

- 2 cl Bacardi Carta Blanca
- 2 cl Malibu
- 2 cl Passoa
- 1 cl campari
- 3 cl Finest Call Rasbarry 
- 5 cl sok od ananasa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2022 13:15