StoryEditor
Spektaragent 021

Room Escape - atrakcija koja turiste vodi ravno u zatvor

Piše PSD.
19. travnja 2015. - 16:05
Hoćemo čekati zadnju sekundu? Mogli bi, a – upitao je agent J.

- Ajde! - dobacio je Agent N.

- Vraga ću čekati, ovdje sve ide na vrijeme, valja oboriti rekord! - u žurbi je dometnuo Agent V. i brže bolje žustrim potezom stisnuo prekidač.

Disanje agenata nakratko je stalo, a pogledi na timer donijeli su olakšanje. Bomba je deaktivirana, svijet je spašen. Glas sa zvučnika obavijestio ih je o uspješno ispunjenoj misiji.

Adrenalin je popustio, uslijedile su "bese", a nitko od okupljenih nije mogao poreći da se barem jedne sekunde nije osjećao poput Jamesa Bonda.

No, sat vremena ranije vrtio se drugi film...

- Kakve su sad to sheme - pitao se Agent J. kodnog imena Šarmer.

- Šta trebamo raditi, kako, gdje - nastavio je s pitanjima.

- Dvije riječi kolega. RoomEscape – lakonski mu je odvratio Agent V. kodnog imena Hollywood.

Zaista, u ove dvije riječi krije se čitava tajna koja obične građane željne dobrog provoda u jednoj sekundi pretvara u tajne agente, zatvorenike, pljačkaše banaka, hrabre arheologe, borce protiv zombie apokalipse, vitezove okruglog stola...

- RoomEscape je oblik simulacijske igre sa zagonetkama u kojoj su sudionici zaključani u sobi namještenoj prema određenom scenariju i originalnoj tematici. Ulaskom u svaki RoomEscape možete zakoračiti u zatvorsku ćeliju, stari bunker iz Drugog svjetskog rata ili jezivu karantenu - pojašnjava nam Damir Sladojević.

On i njegova supruga Sandra prvi su u Split donijeli ovakav, nadasve originalan, način zabave. Zanimljivo, do prije sedam mjeseci nisu ni znali da takvo nešto postoji, a prvi su put iz sobe pobjegli tek u prosincu prošle godine.

- Planirali smo otputovati za božićne praznike. Izbor je pao na Budimpeštu, pa sam se bacio na kopanje po stranici TripAdvisor. U silnoj ponudi turističkih sadržaja uočio sam i famozni "bijeg iz sobe". Zaokupilo mi je pažnju, te sam počeo istraživati - kaže Damir priznajući kako mu je odmah pala ideja da ovakav format zabave, dosad neviđen u Splitu, "uveze" iz Mađarske u grad podno Marjana.

- U Zagrebu su već otvorene dvije sobe, te je čitava obitelj tamo doživjela svoje prvo RoomEscape iskustvo. Nakon toga smo produžili u Mađarsku gdje je i pala konačna odluka da "bijeg iz sobe" dovedemo u Split - prisjeća se Damir.

- Brateee... Šta je ovo? - upitao je Šarmer kada je s četvoricom ostalih agenata ušao u "Bunker" koji sa "Zatvorom" zasad čini splitsku ponudu RoomEscapea.

Kao u kakvom znanstveno fantastičnom filmu grupa špijuna je u trenutku bila vraćena u početak osamdesetih godina na vrhunac Hladnog rata. Cilj je bio jednostavan i "lagan". Sve što je trebalo bilo je - spasiti svijet. A sudbina plave kugle počivala je na plećima spomenutih Šarmera i Hollywooda kojima su se u sobi pridružili i agent N. (kodno ime Gavun), agent O. koji se u NATO-u vodi pod imenom Melankolik, te agent K. kodnog imena Doktor.

Bunker pun tajni

Prije ulaska u "Bunker" agenti su imali kratak brifing gdje ih je simpatična Josipa upoznala sa svim pravilima igre. Napomenula kako se ne treba sramiti tražiti pomoć koja dolazi s druge strane zida u posebnoj omotnici. A posebno je naglasila da one stvari koje nose natpis "do not touch" agenti ne diraju niti prevrću.

- Tu se nalaze kabeli i instalacije potrebne za funkcioniranje igre - upozorava Josipa.

- Da samo znate koliko je opreme bilo potrebno ugraditi u prostor? - dodaje Damirova supruga Sandra Sladojević.

Naime, ispada da je u cijelom poslu oko "RoomEscapea" bilo najlakše dogovoriti se s mađarskim vlasnikom franšize, ostale stvari bile su zakučaste.

- Dobili smo popis stvari koje moramo nabaviti i ugraditi u sobe. A sve moraju biti što vjernije sceni nekakvog vojnog ureda otprije 30-ak godina, da ne kažem da smo dobili pohvalu za zatvorske rešetke. Meštar koji nam ih je radio bio je oduševljen sobama - zadovoljno će Sandra.

Posebno teško bilo je nabaviti odgovarajući namještaj. Damir i Sandra bacili su se na kopanje po Njuškalu, a postali su i redoviti posjetitelji splitskog pazara automobila na Dračevcu.

- Poslali smo fotografije kako bi soba trebala izgledati u Reto centar te bi tako dobili dojavu ako bi oni zaprimili kakav komad - priča Sandra dok Damir ističe kako se na trenutke osjećao u najmanju ruku čudno trošeći toliko vremena i novca na rashodovani materijal kojeg bi svatko drugi jednostavno – bacio.

No, trud im se isplatio. Ulaskom u "Bunker" agenti su zapravo ušli u vremensku kapsulu. Iako većina nije imala priliku uživati u scenografiji, Hollywood je prilično lako zamislio kako se nalazi ispod brda u Konjicu, u jednom od najčuvanijih i najutvrđenijih atomskih bunkera Josipa Broza Tita.

Rezervacija iz Colorada

Doktor se odmah bacio na posao pregledavajući stol, Gavun se počeo zavlačiti pod ostali namještaj, a ostali agenti poglede su uperili na kartu. Ušli su u sobu samo s direktivom o deaktiviranju bombe. Nisu imali pojma ni kako ni gdje ni s čim. U interesu užitka onih koji žele iz prve ruke osjetiti draž igranja RoomEscapea, ni mi nećemo otkrivati detalje, samo ćemo napomenuti da i vi, ako se odlučite na ovu jedinstvenu igru, pripazite na svaki detalj i da ne dirate ono označeno "do not touch".

- Već sam nekoliko puta morao ponovno "zavidavati" stvari koje igrači u žaru igre otrgnu. A, dogodi se - sliježe ramenima o je Damir, diplomirani inženjer energetike. Sandra je, pak, diplomirana inženjerka kemijske tehnologije.

Turistička sezona već je počela, broj stranaca iz dana u dan sve je veći. Logično pitanje, u skladu s trendovima, jest - zašto Damir i Sandra nisu uložili svoj novac u apartmane?

- Svi koji mogu otvorili su apartmane i još jedan ili dva na tolikom tržištu ne bi ništa značili. Ovako imamo nešto novo za ponuditi s čime smo, usudit ću se reći, obogatili turističku ponudu Splita. Primjera radi, Budimpešta ima na desetke ovakvih soba, a planira se njihovo otvaranje u Madridu, Nici, San Franciscu, Firenci... Konkretno, ovo su sobe samo iz naše franšize. Ovakvog tipa zabave ima svugdje po svijetu i više je nego prepoznat. Otvorili smo odmah nakon Uskrsa, a nekoliko dana prije imali smo prvi upit od gospodina iz Colorada. Evo, već imamo rezervirani termin za 26. svibnja od čovjeka iz Indije - pojašnjava Damir.

- Šta ćemo s kartom svijeta?! – povikao je agent Gavun.

- Daj 'vamo. Moramo je dobro pregledati. Drži - kazao je Hollywood pružajući drugi dio karte Melankoliku da je raširi ispod boljeg osvjetljenja.


- Cijeli tijek igre prati se kamerama, sve je uživo i ništa se ne snima. Voditelj igre ima sve pod kontrolom. Zanimljivo, upravo u ovakvim situacijama na površinu isplivaju pravi ljudski karakteri. Jedni se postave kao vođe, drugi ih slušaju... A o načinu pristupa igri kod žena i muškaraca da ne govorim. To su dva posve različita svijeta. Žene će nešto prije uočiti nego muškarci i obratno. Zato je čak i preporučljivo da se u sobi nađu rodno miješane ekipe - zaključuje Damir.

Ekipa agenata, nažalost, u svojim redovima nije imala pripadnicu ljepšeg i nježnijeg spola, ali ipak su zadatak uspješno priveli kraju. "Bunker" je svladan, red je da se pobjegne iz zatvora. Inače se preporučuje da se prvo okuša u "Bunkeru" budući da je priča više linearna, a i uz to, svatko barem jednom poželi biti tajnim agentom, zatvorenikom baš i ne. Svejedno, agente ipak čekaju rešetke. No, to je neka druga priča...

Vlado Ozretić
snima ante čizmić / cropix

60 minuta

Zatvoreni u prostoriji sa svojim suigračima, imate 60 minuta za pronalazak rješenja koje će vam otvoriti vrata. Sat otkucava, a vi morate odgonetnuti niz zagonetki i pitalica te iskoristiti elemente koji se nalaze u sobi kako biste pobjegli u zadanom roku! Bijeg iz sobe se odvija pod budnim okom Game Mastera, koji su tu kako bi u svakom trenutku osigurali pravilan tijek igre, usmjerili vas prema rješenju ako negdje zapnete, ali i dodali dašak drame i napetosti ako pomislite da je igra prelagana. Uz to, svaka soba ima takozvani "panic button", odnosno prekidač koji u trenutku zaustavlja igru i omogućuje osobi izlazak iz sobe, bilo na wc ili iz nekih drugih razloga.

350 kuna

Cijena sata zabave u RoomEscapeu iznosi 350 kuna za ekipu koja može brojati od dvoje do pet članova. Požurite li se, iskoristit ćete popust gdje je cijena spuštena na 280 kuna. "Bunker" i "Zatvor" možete pronaći u Spinutu u Matoševoj 48.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 19:55