StoryEditor

EVO U ČEMU JE STVAR Vlahova u fitness, umjesto u tv-studio

Piše PSD.
5. travnja 2012. - 14:59
Javna je tajna da su na Prisavlju sve zabrinutiji zbog trenda pada gledanosti, ali da su toliko očajni, to nismo mogli niti slutiti. Pa su tako prvo nedavno doveli srbijanskog povjesničara, no iznad svega nacionalistu, Jovana Pejina, koji je pričao budalaštine zbog kojih je čak i Petar Vlahov ispao naročito pametan i staložen, a onda su - u istu emisiju, dakle u “In medias res”, iza središnjeg Dnevnika na drugom programu prošlog četvrtka - doveli notornog Zdravka Mamića. Čovjeka koji zbog svoje višekratno dokazane vulgarnosti, iskazane najčešće baš u programima HTV-a, sasvim sigurno više ne bi bio gost nijedne javne televizije u Europi, no naša je javna kuća, pokazalo se još jednom, nešto otvorenijeg tipa.

Iako je pored tako grotesktnog lika Vlahov mogao ispasti naročito provokativan i pametan, to se, gle vraga, ovoga puta nije dogodilo. Štoviše, nakon što se u prvoj minuti Mamić očekivano okomio na ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, Vlahov ga je, neustrašivo i hrabro, bez pardona upitao: Gospodine Mamiću, jeste li umorni od svega?

Ni kriv ni dužan


Takav “direkt” premazan vazelinom nije očekivao niti sam Mamić, pa je dodao nešto u stilu: Pa čekajte, nisam završio s Jovanovićem... (koji se, zanimljivo, nije odazvao pozivu da se i sam pojavi u studiju, iako se Mamićevim likom i (ne)djelom bavi gotovo opsesivno iz dana u dan).

Iako je ovoga puta nešto manje razuzdani Mamić očito uspješno pazio što će reći, naravno da mu se opet omaklo nekoliko izjava na koje je Vlahov trebao samo postaviti nogu da bi zabio gol, recimo to tako nogometnim rječnikom, no koncilijantnom voditelju to očito nije palo na pamet. Štoviše, on se Mamiću gotovo ispričavao zbog nekoliko “moguće neugodnih pitanja”, a potpuno neprofesionalno propustio je postaviti i nekoliko potpitanja na Mamićeve izljeve iskrenosti. Recimo o naravi “međusobnog pomaganja” između Hajduka i Dinama, o čemu je Mamić također govorio, ne precizirajući na što se to “međusobno pomaganje” odnosi(lo).

Jedno je željeti podignuti gledanost, a nešto sasvim drugo pustiti Vlahova da blamira i sebe i javnu televiziju u “prime timeu”. Pustite čovjeka na miru, u to vrijeme još najnormalnije radi većina fitness studija, što baš njega tjerate da se ni kriv ni dužan znoji ispod reflektora tv-studija?!

Izlazak iz studija, makar na kišu!

Urednici informativnih emisija, dajte već jednom prestanite simulirati “izvanredne uvjete” zbog kojih se CNN-ovi novinari, primjerice, otkako je satelita, javljaju uživo u program sa najzanimljivijih ili najopasnijih svjetskih lokacija. Vidjela žaba da se potkiva konj... pa i ona poslala Katarinu Perišu Čakarun da se javlja uživo u središnji Dnevnik s Markova trga!

To što je taman padala kiša nije nikom smetalo. Važno da je ona otamo kazala nešto što je mogla izgovoriti i iz bilo kojeg drugog prostora na svijetu, uključujući i klimatizirani studio na Prisavlju. Slične igrokaze gledamo gotovo svakodnevno i na RTL-u, odnosno, Novoj TV. Zašto se i oni ne bi igrali CNN-a...

Atraktivno i bez hostesa


HTV ponedjeljkom na Drugom prikazuje BBC-jev serijal “Top Gear”, zbog kojega sam valjda prvi put u životu odgledao do kraja neku emisiju o automobilima, i još se k tomu koji put nasmijao. Navikla nas je domaća produkcija da su takve emisije, uglavnom dosadne i privlačne tek fah-idiotima. Međutim, svaka je nova epizoda “Top Geara” otkačena na svoj način.

Pliva patka preko Save...


Rat priopćenjima se nastavlja. PR odjeli televizija s nacionalnom koncesijom svakodnevno nam šalju priopćenja o tobožnjim rekordima gledanosti. I zato se nemojmo čuditi ako nas uskoro marketinški “specijalci” s RTL-a, Nove ili HTV-a zaspu priopćenjima poput “Najgledaniji smo u svemiru”. Naime, svemirska su prostranstva još jedini prostor kojeg naše televizije nisu osvojile svojim rekordima gledanosti!

Sapunice naše svagdašnje


Gledate li sapunice? Samo gledajte. Bilo bi vam bolje da pročitate deset stranica bilo koje knjige za to vrijeme. Naime, dok je Orwell strahovao od onih koji bi zabranjivali i progonili knjige, Huxley je strahovao kako neće biti razloga zabranjivati knjige - zato što ih nitko neće htjeti čitati. Stoga, kad god okrenete na “Ružu vjetrova” ili “Larin izbor”, znajte - to je vrijeme došlo!

HRVOJE PRNJAK

#EVOUČEMUJESTVAR

Izdvojeno

06. lipanj 2020 02:52