StoryEditor
ProstorijaOd srca srcu

Ne znate što darovati za Majčin dan? Evo kako ćete izraditi mirisne čestitke s osobnom porukom i stvoriti nježnu uspomenu

12. svibnja 2018. - 19:07
iSTOCK

Mnogi od nas u nekoj kutiji čuvaju pisma i čestitke kao uspomene, a u nježnim uspomenama pogotovo čuvamo ona u koja je umetnut neki prekrasan cvijet. Možda je to znak da je pismo ili čestitka zaista poslana s ljubavlju, ali ako to i nije točno, takvih se znakova pažnje rado sjećamo jer je u njih uložen trud, imaju predivnu poruku i dekoraciju, kakve se danas rijetko viđaju otkako su prevlast preuzeli brzi SMS-ovi.

Stoga je naš kreativan prijedlog, kojim bi i veliki i mali mogli iznenaditi majke za Majčin dan, izrada čestitke na ukrasnom mirisnom papiru ili kartonu... uz osobnu poruku ili omiljeni citat, te mirisne latice i listiće. Slijedeći naše upute, bez sumnje ćete raznježiti svoje majke, koje to, makar jednom godišnje, zaslužuju. Ako ste ambiciozniji, svoju čestitiku možete i uokviriti, pa će i efekt biti snažniji.

 


Iskoristite stare novine i omiljeno cvijeće
Budući da je postupak za izradu papira iz celuloznih vlakana, koja su prethodno izvađena iz biljaka, prilično dugotrajan, možete za kućnu upotrebu koristiti biljni papir pripremljen od papirnate kaše. Za to mogu poslužiti stare novine, tapete i različiti papiri za zamotavanje. Izrežite stari papir u što manje komade i ostavite ga potopljenog u toploj vodi preko noći. Oko dvije žlice vlakana pomiješajte s 500 ml vode i smjesa će biti precizno izmiješana tako da se vlakna mogu ravnomjerno rasporediti.

Dodajte još malo škroba za rublje ako ga imate u kućanstvu, jer će papir na taj način bolje upijati boju. Premjestite kašu u veću posudu i pričekajte da ispluta na površinu. Već prije pripremite drveni okvir, na koji ćete nategnuti sitnu mrežu, a možete upotrijebiti i gazu. Uzmite vlakna iz posude, pospite ih odabranim mirisnim biljkama i pustite da se osuše. Nije loše i ako biljke prethodno umiješate u kašu. Kad je papir dobro osušen, pažljivo i polagano ga uklonite s podloge. Za posipanje papira upotrijebite male latice sušenog cvijeća i lišća jer bi veći komadi učinili papir neravnim, što bi otežalo pisanje čestitke.

 

 


Ako želimo dodatno povećati učinak mirisa, papir stavimo u kutiju punu jako mirisnog bilja. Za još veći učinak, možemo se poslužiti kapljicama nekog eteričnog ulja, jasmina, lavande, ruže, magnolije... koji vam je najomiljeniji. Takav biljni papir iz kućne proizvodnje ima snažnu osobnu poruku i može se koristiti za čestitke, ljubavna pisma ili kratke poruke. Također je pogodan za izradu ukrasa ili za pakiranje. Nekad su njim oblagali i unutrašnjost škrinja.

Ako ste u dilemi koje biljke odabrati, možete poslušati savjet – prikladne su sve biljke s cvjetovima u boji, kao i one za zanimljivim oblikom listova. Vjerovali ili ne, upotrebljive su i ljuske crvenog luka, različite paprati i stabljike različitih trava.

 

 

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 03:10