StoryEditor
ProstorijaSvoj u 'svome'

Deprimiraju vas praznina i promašeni dekor unajmljenog stana? Uz ovih 7 savjeta u njega ćete lako uklopiti osobni stil, bez zamjerke stanodavca

Piše Tena Vukušić
9. studenog 2018. - 15:04

Podstanarski stan zasigurno nije dom iz snova, ali to ne znači da se s malo novca i truda te uz minimalne intervencije u prostoru ne možete i u njemu osjećati kao „kod kuće". Stanove za najam obično karakterizira jednostavno uređenje i nedostatak osobnosti, što je u redu jer želite da estetika koja se u prostoru u kojem živite odražava bude vaša, a ne tuđa.

Međutim, podstanari se obično boje bilo kakvih promjena u prostoru budući da je nepisano pravilo da vlasnici baš ne gledaju blagonaklono na takve aktivnosti. Ipak, nekoliko jednostavnih trikova preobrazit će i sasvim bezličan prostor, bez straha da ćete zbog njih ostati bez pologa.

 

 

1. Obrišite tuđe tragove

Za početak, uklonite sve detalje i ukrase koje ste u stanu zatekli, a koji ne odgovaraju vašem ukusu i pospremite ih na jedno mjesto. Tako ćete osigurati da ostanu netaknuti, a vi ćete prazne police i zidove moći popuniti sitnicama koje odražavaju vas, poput suvenira s putovanja, obiteljskih slika, dekorativnih figurica i slično. Većina vlasnika neće imati ništa protiv toga da na zidove objesite nekoliko slika, no ako ne želite upotrijebiti bušilicu, samoljepivi plakati i zidne naljepnice su dobra, a efektna alternativa. Možete se malo i poigrati pa izraditi veliki pano na kojem ćete izmjenjivati drage fotografije, razglednice i poruke.

 

 

2. Unesite 'vaše' boje u prostor

Ponekad je samo nekoliko ukrasnih jastuka upečatljivih boja i dezena dovoljno da neugledni kauč postane vaša udobna oaza. Odaberite jednu dominantnu boju koja će se provlačiti kroz cijeli dekor, poput trenutačno moderne zelene, ali pazite da ne pretjerate s previše detalja. Razgovarajte s najmodavcima i provjerite je li u redu da prebojite jedan ili više bijelih zidova u neku dojmljivu nijansu ili osvježite bojom dotrajale kuhinjske ormariće. Imajte na umu da prostorije s nedovoljno dnevnog svjetla i male kvadrature trpe samo svijetle i nježne nijanse.

 

 

 

3. Osvježite stari namještaj

Uz već spomenute ukrasne jastuke, dosadni i dotrajali namještaj možete „podignuti" presvlakama za sjedalice i kauč, novim ručkama za ormar i kvakama za vrata, a moderne zavjese i tepih u trenu će dati novi izgled svakoj prostoriji.

4. Naglasite prozračnost ogledalima

Ako stan djeluje skučeno, jednostavan trik za vizualno proširenje prostora je postavljanje ogledala na ključna mjesta. U velikim trgovinama namještajem danas se po povoljnim cijenama mogu naći ogledala različitih oblika i stilova, od minimalizma do imitacije antiknih komada.

 

5. Poigrajte se rasvjetom

Slično kao ogledala, i rasvjetna tijela unose novu dimenziju u prostor koji na prvi pogled može djelovati tmurno. Nekoliko podnih ili stolnih lampi na strateškim pozicijama unijet će dašak šarma i topline, pogotovo u hladnim danima koji su pred nama.

 

 

6. Investirajte u upečatljivi komad namještaja

Ako u stanu imate dovoljno mjesta za još jedan komad namještaja, odaberite nešto što vam se zbilja sviđa i što ćete lako moći uklopiti u bilo koji prostor. Na primjer, novu komodu, samostojeće police atraktivnog dizajna, stolić za kavu u dnevnom boravku, fotelju... Također, ako vam se neki veći komad namještaja koji ste zatekli u stanu nikako ne sviđa, dogovorite se s vlasnicima da ga spreme na sigurno, a vi ga zamijenite nečim po svom ukusu. Ipak je riječ o prostoru u kojemu namjeravate provesti dio života i želite se u njemu osjećati ugodno.

 

7. Oživite prostor sezonskim zelenilom

Nekoliko lončanica i najskromnije uređen prostor u trenu će učiniti svježijim i ugodnijim. Ako živite užurbanim ritmom i ne stignete previše vremena posvetiti brizi o biljkama, možete se odlučiti za popularne kaktuse i sukulente koji su jednostavni za održavanje, a sve bolje izgledaju i umjetne biljke koje možete pronaći u većim trgovinama. Mogućnosti su zaista brojne pa prošećite malo trgovinama i razigrajte maštu, vodeći pri tome računa da gotovo sve navedeno možete lako ponijeti sa sobom kad budete odlazili iz stana, stoga birajte stvari koje ćete lako uklopiti u bilo koje mjesto za život.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 23:13