StoryEditorOCM
Društvena mrežaLIJEPO I EKONOMIČNO

Prestanite bacati novac na uskršnje vijence i aranžmane, uz ove ‘napravi sam‘ video snimke uštedjet ćete i do 200 eura

Piše Vanesa Lipanović Tenžera
24. ožujka 2024. - 17:45

Uskrs je pred vratima, i valjalo bi ta vrata (i čitav dom) za najveći kršćanski blagdan, prigodno ukrasiti. Uskrsnuće Gospodina, ponovno rođenje prirode i život koji buja svugdje oko nas predivno isprepleteni nagovještaju slavljenje dara života, pa bi i dekoracije, ako se upustite u uskrsno ukrašavanje prostora, trebale biti poput ugođaja i uskršnje simbolike - živopisne, šarolike, vesele.  

Simbolika novog života i mira pretočena je najčešće u jaja, prvo proljetno, tek propupalo cvijeće, grane masline, golubice, ali i zečiće koji stoga obično krase dom za vrijeme ovih blagdanskih dana.  

Police supermarketa tako su prošarane pastelnim omotima raznih čokoladica, čokoladnih uskršnjih jaja i šarenih košarica, iz pekarni jasno, već dopire neodoljiv, slatkast miris sirnice, a za to specijalizirane trgovine već nude pregršt uskršnjih ukrasa za dom i raznovrsnih, štosnih sitnica kojima cijena to pak nije. Uskršnji je ručak itekakav izdatak, pa sad još tomu pridodati i stotinu, ili dvije eura koje kanimo potrošiti na blagdansko uređenje, zaista nije svakom džepu izvedivo.  

Bilo zbog kućnog budžeta, a bilo iz puke želje za kreativnim stvaralaštvom, mnogi kupovne dekoracije zamjenjuju onima napravljenim vlastitim rukama, i vrlo često su baš takve tvorevine, štosnije od onih kupovnih, a također su i jedinstvene. Za sve kreativce, donosimo nekoliko ideja za koji će biti potrebno tek nekoliko stvarčica, malo dobre volje i nešto slobodnog vremena. 

Vijenac od grančica 

Za vijenac od grančica, bit će vam potrebne suhe grane, koje možete pribaviti sami tijekom šetnje parkom, jedna košara, te jedan obruč za tortu, ili posude koje koristimo za primjerice, čuvanje brašna. Trebat će vam i vezice odnosno končići kojima ćete fiksirati grančice tako da snop bude čvrst. Od vezica se napravi čvor, te se stave na sredinu košare, a zatim se vezice rasporede po čitavoj košari. Zatim valja oko posude, smještene u sredinu košare, kružno redati grane. Kad smo ispunili cijelu košaru s granama, grane vežemo končićima, tako da ne ispadaju. Zatim vijenac izvadimo iz košare. Možete ga dodatno ukrasiti po želji; cvijećem, ukrasnim vrpcama, uskršnjim jajima (plastičnim), šarenim končićima...  

Vijenac od cvijeća i tegle za cvijeće
Vijenac od cvijeća možete napraviti istim postupkom kao spomenuti vijenac, jedina je razlika što će vam ovog puta, trebati zelene grane ili pak stabljike cvijeća koje je lakše saviti. Ukoliko se odlučite ukrasiti i tegle za cvijeće, ili napraviti nešto raskošniji vijenac od pravog cvijeća, trebat će vam i "pištolj za lijepljenje", kao i štapići ljepila, kako biste mogli zalijepiti grane, cvijeće i ostale dekoracije na teglu, ili dekorirati vijenac. Proces izrade možete pogledati u videozapisu. 

Vaza od uskršnjih jaja

Za izradu ovog originalnog ukrasa će vam trebati ljuska nekoliko uskršnjih jaja, ljepilo, malo vode i svježe ubrano cvijeće. Na svakom bi jajetu trebalo napraviti manju okruglu rupu te sačuvati samo ljusku jajeta. Broj jaja ovisi o željenoj veličini vijenca, no računajte da će vam za izradu "vaze" trebati barem pet jaja, kako biste od njih pravilno mogli oblikovati krug. Ljepilom lijepite jaja po sredini tako da formiraju krug, jasno, treba biti oprezan da jaja ne puknu. Zatim u svaki od njih uliti malo vode i staviti po kiticu svježeg cvijeća. 

Uskršnji aranžman sa svijećom 

Ako se odlučite dom ukrasiti ovim predivnim ukrasom, trebat će vam nešto više materijala za izradu od no za prethodne ukrase. Trebat će vam manji komad debla, staklena posuda, umjetna svijeća (LED svjećica), nekoliko jaja, malo mahovine ili mlade trave, ružmarin, svježe cvijeće, ukrasne trakice i ljepilo. 

Prvo treba na sredinu debla postaviti posudu i dobro je zalijepiti, a zatim možete ukrasiti posudu lijepljenjem dekorativnih trakica na vanjsku stranu posude. Unutar posude zatim treba staviti svijeću te mahovinom ili ružmarinom ispuniti dno tegle. Zatim treba oko posude formirati krug od jaja kojima smo, kao za prethodni ukras, sačuvali samo čitavu ljusku na kojoj treba napraviti rupu. Jaja lijepimo, te prazan prostor između njih popunjavamo mahovinom. U jaja treba uliti malo vode te staviti cvijeće u njih. 

Dekoracija s mrkvama

Mrkve neodoljivo podsjećaju na uskršnjeg zečića, stoga su idealna uskršnja dekoracija. Ovdje nije riječ o izradi, već o kreativnosti pri aranžiranju ukrasa, stoga će vam trebati "vaza", ruže i mrkve. Dakle, valja uzeti velike mrkve te nešto manju vazu, a možete koristiti čak i staklene bokale za vodu, jednako štosno izgledaju. Dakle, ispunite vazu ili bokal mrkvama kojima ste prethodno odrezali lišće, ali ostavili dio stabljike. Zatim odrežite ruže na način da ostavite samo maleni dio stabljike s cvijetom, te ih posložite na mrkve, kako bi se lijepo ukomponirale s njima.

Dekoracija za kamin

Ova dekoracija ne mora nužno biti rezervirana za kamin, možete primjerice, na ovaj način ukrasiti policu, ili pomoćni stolić u kući. Bitno je da pronađete podlogu koja će odgovarati površini kamina, police ili čega god ste odlučili. Podloga može biti primjerice, od stiropora, ili primjerice, podloga od pjene idealno će poslužiti budući da u nju možete zabiti ukrase. Bilo bi dobro uzeti mahovinu, ili zelene travke kojim ćete zatim prekriti podlogu i učiniti je nevidljivom, a zatim na mahovinu redate travke, svježe cvijeće, ukrasna jaja i ostale uskršnje dekoracije. Efekt je zaista predivan, pa čak i ako nemate kamin, jedna polica u kući koju ćete namijeniti ovoj dekoraciji izgledat će jednako prekrasno.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:11