StoryEditorOCM
TV&RealityTV ANKETA

Hvarani ‘Potjerom‘ ubijaju zimsku letargiju: ‘Kviz je zanimljiv i iziskuje stalnu koncentraciju, Lovci su odreda znalci‘

Piše Mirko Crnčević
27. veljače 2024. - 09:01

Budući da žitelji otoka Hvara ni nakon gotovo 30 godina od utemljenje hrvatske države još uvijek nemaju Strategiju cjelogodišnjeg turizma na škoju, koja bi ljudima omogućila više raznih aktivnosti pa i zabave, onda zimsku letargiju najčešće "ubijaju" na kauču ispred televizije. Kvizovi su im očito dragi, pa smo u provedenoj anketi pitali što misle o "Potjeri" koja na HTV-u ide više od jednog desetljeća po licenciji britanskog kviza "The Chase", a evo što su nam odgovorili...

Antonio Morić-Španić, geoinformatičar iz Hvara:

S obzirom na vlastitu struku, kviz emisije rado volim pogledati, posebice jer su u njima često zastupljena geografska pitanja. “Potjera” mi se jako sviđa jer, izuzev pukog odgovaranja na pitanja, zahtijeva zajedničku suradnju usmjerenu na svladavanje znanja “lovca”. Iako je kviz preuzet iz međunarodnog okvira, smatram da je jako dobro koncipiran i ima odlike suvremenog oblika kviza. Termin prikazivanja kao i pravila smatram prikladnim, no nerijetko mi se čini da “lovac” u završnoj lovčevoj potjeri dobije lakša pitanja nego natjecatelji. Voditelj kviza je ugodna osoba koja svojim stavom i sugestijama često nastoji razbiti tremu kod natjecatelja.

image

Antonio Morić-Španić

Paun Paunović/Cropix

Anita Matjeta Hure, dipl. ing. prehrambene tehnologije iz Hvara:

Kviz emisije gledam otkad znam za sebe i smatram ih veoma zabavnim, ali i edukativnim, “Potjeru” kadgod mi to raspored dozvoljava, a naročito mi se sviđa izmjenjivanje tempa igre u emisiji, iako je ona vrlo brza i iziskuje stalnu koncentraciju. Što se tiče termina, meni baš i ne odgovara, ali mislim da je većini publike idealan jer je prije glavnog Dnevnika. Do sada sam sudjelovala dva puta u snimanju emisije, nažalost bez velikog uspjeha, ali ne odustajem i prijavila sam se ponovno. “Lovci” su svi odreda veliki znalci, ali su i oni ipak samo ljudi koji imaju bolje i lošije dane, tako da i faktor sreće s pitanjima ima veliku ulogu, hoće li igrači biti ulovljeni ili pobjeći “lovcu”. Morana Zibar je za sada jedina žena “lovkinja” i žao mi je da je tome tako, nadam se da će se to uskoro promijeniti.

image

Anita Matjeta Hure

Privatni album

Vilma Matulić, muzejska djelatnica iz Staroga Grada:

Da, redovito pratim “Potjeru”, jer je dinamičnog formata i ima široki spektar tema od opće kulture, povijesti, geografije do znanosti i umjetnosti, što emisiju čini zanimljivom za ljude svih profila i interesa. Pravila su jednostavna, a posebno mi je drag prvi dio emisije kada natjecatelji u jednoj minuti pokazuju svoje znanje, snalažljivost... Ovo je sigurno za svakog igrača i najteži dio, u čemu veliku ulogu igra i sreća. Natjecatelje je zanimljivo promatrati kao tim, ali i kako se ponašaju pod “tremom”. “Lovci” su karizmatični, s bogatim kvizaškim iskustvom i znanjem, a najdraži mi je Dean Kotiga zbog svoje opuštenosti i šarma te duhovitog pristupa prema natjecateljima i publici. Energija voditelja Joška Lokasa i njegov nenametljiv odnos prema natjecateljima zasigurno su pridonijeli uspjehu “Potjere”.

image

Vilma Matulić

Privatni album

Tonči Belić, umirovljenik iz Jelse:

Ja nikad nisam razmišljao na način da je HTV režimska televizija i redovito pratim njen program. Oduvijek sam za razbibrigu rješavao križaljke ili gledao kvizove, pa tako i “Potjeru”. Naravno, da je sve originalno bolje, ali dobro dođu i te “kopije” stranih televizija, a da emisija nije popularna zar bi bila u programu više od deset godina. Meni je sve to uredu i zanimljivo, natjecatelji su u pravilu kvalitetni, ali uistinu nije lako nadmudriti “lovce” i tko ih dobije treba mu skinuti kapu dolje. Termin emisije je po meni prikladan, a Joško Lokas je dostojna zamjena ranijem voditelju Tariku Filipoviću.

image

Tonči Belić

Mirko Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:23