StoryEditorOCM
ShowbizEdward Enninful

Urednik Voguea odlazi uz naslovnicu koja je digla prašinu! Na njoj je 40 ljepotica, no nisu svi sretni, evo i zašto

Piše Mozaik SD
10. veljače 2024. - 20:38

Za sve koji smatraju da je papirnati tisak "pregazilo vrijeme", evo demantija: na naslovnici ožujskog izdanja luksuznog časopisa Vogue našlo se – po izboru glavnog urednika – četrdeset najljepših žena svijeta. I već je to izazvalo brojne kontroverzije!

Žive reakcije pobuđene su, dakako, izborom pojedinih dama za ovo, elitno društvo najljepših na svijetu, što je svakako bila teška i nezahvalna zadaća.

Prihvatio je se (za svoj oproštajni broj) Edward Enninful, gansko-britanski novinar i književni urednik, koji iz britanskog Voguea odlazi zbog navodnih nesuglasica s glasovitom Anne Wintour. Na "timunu" u najprestižnijem modnom časopisu proveo je više od šest godina, te ušao u anale kao prva crna osoba na mjestu glavnog urednika Voguea.

Njegov izbor najljepših žena, pak, "pokrio" je različita područja djelovanja (glazbu, film, modu, aktivizam...), te rasne (ali i generacijske) pripadnosti, što je svojevrsni globalni manifest prihvaćanja i tolerancije. Ipak, našlo se zajedljivih primjedbi – srećom, nisu rasnog predznaka, pa ne slute na veći skandal.

- I evo ga: moje 76. i posljednje izdanje Voguea, šest i pol godina i 153 naslovne zvijezde, uključujući 40 legendarnih žena koje se pojavljuju na ovoj naslovnici. Bila je to izuzetna vožnja i apsolutna čast – oproštajno je slovo Enninfula.

Na naslovnici su se našle dobro poznate ljepotice: Serena Williams, Gigi Haddid, Salma Hayek, Naomi Campbell, Christie Turlington, Victoria Beckham, model Iman, Linda Evangelista, Irina Shayk, mlada Albanka Dua Lipa...

Ono što se mnogima nije svidjelo bila je, pak, "selekcija poznatih kćeri": kći Kate Moss (Lilla) i ona Cindy Crawford (Kaia) također su se našle na naslovnici, te izazvale zlobne komentare poput "Što rade tu?", "One su nitko i ništa", "Smiješno", i tako dalje.

Svakako, naslovnica je uzbudila duhove – a već to je uspjeh. Sretno i ubuduće, Edwarde!

image

Edward Enninful na čelu britanskog Voguea bio je više od šest godina, odlazi zbog neslaganja s moćnom Anne Wintour

Patrick T. Fallon/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:10