StoryEditorOCM
Showbizsrpska pjevačica

Triljski reper Grše izbacio pjesmu s kontroverznom Mimi Mercedez - zagovara hedonizam, promovira konzumaciju narkotika

Piše SCENA SD
9. veljače 2024. - 17:54

Triljski reper Grše ponovno bi mogao na Billboardovo prvo mjesto - ovog je tjedna na YouTube izbacio dva nova dueta, pjesmu "Fantazija" s hrvatskom pjevačicom Miach te duet "Tokyo Drift" sa srpskom repericom Mimi Mercedez, koja već godinama kontroverznom glazbom i životnim stilom intrigira ne samo susjednu, već i domaću publiku. No, čini se da je starijim generacijama, baš poput i ostalih rep izvođača, njezino ime enigma, dok će dio onih mlađih koji nisu fan njezine glazbe, ukoliko pjesma dobro prođe, tek za nju čuti, jer ovaj novi glazbeni spot u jedan dan je prikupio gotovo 300 tisuća pregleda. 

Tko je Mimi Mercedez? 

Dok glazba srpske reperice Milene Janković, poznate kao Mimi Mercedez, nedvojbeno osvaja publiku svojom smjelošću i autentičnošću, ipak se ne može zanemariti eksplicitnost njezinih tekstova, premda se ona smanjuje sa svakim novim albumom, a i sama pjevačica često govori o odrastanju i sazrijevanju te promjenama identiteta, kojima se ne opire. 

U svojoj potrazi za autentičnošću i iskrenošću često se bavi temama koje bi neki mogli smatrati uvredljivima ili neprikladnima. Teme kao što su seksualnost, uporaba droga i nasilje prevladavaju u njezinoj glazbi, što bi moglo biti okidač ili uznemirujuće za pojedince koji su doživjeli traumu ili se bore s problemima u nekoj od tih sfera.

No, za novije bi se pjesme, za razliku od starijih tekstova koji su poprilično degutantni, moglo reći da su "kamilica", premda velik broj pjesama sadrži eksplicitan jezik i slikovite opise seksualnog čina, što se može smatrati neprikladnim za mlađu publiku ili pojedince kojima je neugodan takav sadržaj.

Osim toga, njezini tekstovi glamuriziraju zlouporabu opojnih sredstava i rizično ponašanje, a u prošlosti je kroz pjesme posebno zagovarana bila uporaba marihuane i amfetamina, pa primjerice u pjesmi "Kleopatra" kaže: "Na zlatnom stolu, ispred mene, piramida od speeda, znam da sam stoka, ali koka mi je previše fin rad", dok ipak u ovoj novoj, s Gršom, kaže "brzina me radi, a ne radim speed". 

Eksplicitni tekstovi 

Tekstovi Mimi Mercedez često uključuju reference na oružje, kriminalne aktivnosti ili osvetu, no to je, ipak, odlika rap žanra. Njezini stihovi povremeno održavaju štetne stereotipe. I dok je njoj cilj izazvati konvencije i osnažiti marginalizirane zajednice, neki kritičari tvrde da bi određeni aspekti njezine glazbe mogli nenamjerno ojačati negativne stereotipe o spolu, rasi ili seksualnosti.

Na primjer, njezino prikazivanje žena kao hiperseksualiziranih ili pokornih u nekim pjesmama moglo bi ovjekovječiti štetne rodne stereotipe i pridonijeti objektivizaciji žena u društvu, kao u pjesmi "Prava dama", gdje valja istaknuti strofu: "Seksi selfie je za javnost, j... autorska prava, prava dama – doprinosimo spolnim zarazama", no radi se o pjesmi s početka Mimine karijere. 

Ipak, ne može se ignorirati činjenica da glorificiranje materijalizma i hedonizma koje čini srž Miminih tekstova, promiče nezdrave vrijednosti i prioritete među slušateljima, osobito među dojmljivim mladima. Naglasak na bogatstvu, statusu i popuštanju može potaknuti nerealna očekivanja i navesti pojedince da daju prednost materijalnim posjedima i površnim težnjama u odnosu na istinske veze i osobni rast. ​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:12