StoryEditorOCM
ShowbizINOVATIVNI COPERNI

Svi luduju zbog ovog trenutka s posljednjeg Tjedna mode, pogledajte kako izgleda spoj mode i tehnologije: Na pistu je došla gola, a do backstagea se na njoj stvorila haljina

Piše Rebeka Pastuović
11. listopada 2022. - 14:33

Prošlo je već nekoliko dana od posljednjeg Tjedna mode u Parizu, a mi ga još ne možemo izbaciti iz glave. Razlog tome su, naravno, osim fantastičnih modnih kombinacija, i mnogi viralni trenutci, neizbježni na događajima poput ovog. Ove sezone Kanye West je prvi put prošetao modnom pistom noseći Balenciagu po njezinoj upečatljivoj, blatnjavoj pisti. Astronomski popularna ikona pop glazbe Cher zatvorila je Balmainovu reviju noseći srebrni spandex bodi i crne čizme s platformom. Međutim, među svim ovim trenutcima, najviše se istaknuo trenutak u kojem je glavnu ulogu imala Bella Hadid, na zatvaranju revije za brend Coperni. Ova 26-godišnja djevojka, prema mnogima supermodel u nastanku, hodala je impresivnih 11 revija u devet dana tijekom Pariškog tjedna

Coperni je relativno novo ime u svijetu mode. Osnovali su ga 2013. godine dizajneri Sébastien Meyer i Arnaud Vaillant, a naziv nosi po astronomu Nikoli Koperniku. Ovaj brend predstavlja novu gardu pariških IT-djevojaka, a fenomenalne kreacije koje je priredio bile su samo uvod u trenutak koji je zasigurno već upisan u povijest mode.

image
Julien De Rosa/Afp

Bella je za kraj revije pistom prošetala samo u donjem rublju boje mesa i finim cipelama na petu. Na uzvišenom postolju dočekao ju je tim tvrtke Fabrican, koji je prskanjem svoje patentirane tkanine na njezino tijelo, u devet minuta pred publikom stvorio haljinu. Pred kraj špricanja, na pisti im se pridružila i Charlotte Raymond, voditeljica Copernijevog dizajna. Rukama je oblikovala dekolte, naramenice i prorez na haljini dok se još sušila na Bellinom pothlađenom tijelu.

image
Julien De Rosa/Afp

Mlada Amerikanka, naime, nije mogla u potpunosti kontrolirati trešenje tijela, koje je na pisti bilo golo i izloženo hladnoj tkanini u nastanku. Coperni je imao samo pet prilika za vježbanje ove izvedbe, a noć prije same revije, Bellu je na probi zamijenio drugi model, jer ona zbog rasporeda na probu nije stigla. Ipak je njezin nenadmašni profesionalizam prevladao te je publika vidjela samo elegantne pokrete kojima je pozirala za kamere.

- Bila sam tako nervozna, ali na pisti sam postala netko drugi, rekla je kasnije iza pozornice, dodavši kako se skoro onesvijestila od hladnoće.

image
Julien De Rosa/Afp

Haljina stvorena na tijelu popularne manekenke neće biti dostupna za prodaju ili posudbu, ali je Coperni planira izložiti u svom arhivu. Što se tiče samog materijala, opisan je kao hrapav i rastezljiv, s hrapavom površinom. Skida se kao bilo koja druga uska haljina, a pohraniti se može na vješalicu ili, prema riječima Copernijevog izvršnog direktora Arnauda Vaillanta, pomoću otopine za regeneraciju vratiti u bocu.

Usprkos mišljenju mnogih, ova izvedba nije bila uspomena na jedan od najpamtljivijih trenutaka u modi, kada su na reviji za Alexander McQueen 1999. godine roboti sprejevima obojili haljinu na tijelu Shalom Harlow.

Ni manje od minute nakon što je sišla s piste, Bella je rekla da se već osjeća kao da je ovaj nastup bio "vrhunski trenutak" u njezinoj karijeri.

image
Julien De Rosa/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 10:33