StoryEditorOCM
ShowbizI DALJE NEMA MIRA

Sudska trakavica Jolie - Pitt se nastavlja, odvjetnici tvrde da je većinu tužbi odbačeno, spominje se i zlostavljanje

Piše Tina Premec/ JL
21. ožujka 2024. - 11:20

Žestoka borba oko francuskog vinograda Angeline Jolie i Brada Pitta ponovno je u središtu pozornosti. Bivši bračni par vodio je dugu pravnu bitku oko posjeda Château Miraval i vinarskog poslovanja koji su kupili 2008. Do 2021. bili su što se vlasništva tiče ravnopravni partneri, kada je Jolie donijela odluku o prodaji svog udjela.

Tako je 5. listopada 2021. glumica prodala Nouvel, holding tvrtku koja kontrolira njezine dionice Miravala - Tenuteu del Mondo, vinskom departmanu grupe Stoli koju kontrolira ruski milijarder Jurij Šefler i to za 67 milijuna dolara. U veljači 2022. Pitt je tužio Jolie zbog prodaje vinarije, tražeći novčanu odštetu, podmirenje pravnih troškova i poništenje Joliene prodaje Miravala Šefleru, piše Entertainment Tonight.

U lipnju 2023. Pitt je priložio dodatne sudske dokumente optužujući svoju bivšu suprugu da je namjerno pokušala "nanijeti štetu" njemu i njegovim interesima u njihovoj vinariji. Pittovi odvjetnici tvrdili su kako je Jolie prodala svoj udio u njihovoj vinariji Šefleru u nastojanju da ošteti Pitta. Nakon što je Pitt 13. ožujka pobijedio u svojoj tužbi protiv Jolie, izvor upućen u slučaj kaže za ET da je sud u Los Angelesu, zapravo presudio protiv Pitta po glumičinom prigovoru na njegovu prvotnu tužbu i odbacio pet od sedam Pittovih tužbi, piše Jutarnji list.

image
Michel Gangne/Afp

"Sudac je odbacio većinu tužbi gospodina Pitta jer nemaju pravnu osnovu. Tužba gospodina Pitta nikad se nije odnosila na poslovni spor; umjesto toga, radi se o njegovim pokušajima da prikrije ozbiljno zlostavljanje i drago nam je što je sudac odbacio toliki dio njegovih pritužbi. Angelina doista ne gaji zlu krv prema gospodinu Pittu i nada se da će je sada osloboditi te neozbiljne tužbe, zaustaviti nemilosrdne napade i pridružiti joj se u pomaganju njihovoj obitelji da se izliječi.", kazao je Jolien odvjetnik, Paul Murphy za ET.

Slučaj je naravno i daje u tijeku. U dokumentima koje je ET dobio, jedan od odbačenih zahtjeva bio je pokrenut prema luksemburškom zakonu, no sud je odbio priznati luksemburški zakon u ovom slučaju. Prema izvoru, ova je presuda važna jer je Pitt pokušavao pronaći način da dobije povrat za odvjetničke troškove nastale u ovom slučaju i to je bio jedini zahtjev koji mu je dao potencijal za povrat tih novaca. Međutim, sud mu nije dao ni pravo na žalbu, što znači da Pitt ne može naplatiti odvjetničke naknade.

image

Angelina Jolie, Zahara, Brad Pitt i Maddox

Str/Afp

Izvor kaže da mu je odbijen i zahtjev da sud da Pittu dionice u Miravalu koje Nouvel trenutno drži, a odbačena su i tri dodatna odštetna zahtjeva, što znači da Jolie neće biti izložena kaznenoj odšteti, jer nisu prihvaćene tvrdnje da se Jolie umiješala u Pittove poslovne odnose s Miravalom i obitelji Perrin. Sud je Pittu dao vremena da ispravi podneske i pokuša učiniti tri tužbe pravno održivima, što izvor kaže za ET da ne misle da će glumac moći učiniti.

Preostale dvije tužbe koje nisu odbačene su Pittova tvrdnja da je imao usmeni ugovor s Jolie prema kojem ona nije mogla prodati svoj udio u Miravalu bez njegovog pristanka i zahtjev za razmjernu zaslugu temeljenu na ideji da je Pitt napravio više posla za Miraval. Iako izvor kaže ET-u da "nije bilo dogovora" između Jolie i Pitta, sud je utvrdio da su postojanje ovog impliciranog ugovora i pravo na razmjernu zaslugu činjenične stvari koje Jolie nije mogla pobiti. Ipak, izvor kaže da su "uvjereni" da će sud po skraćenom postupku odbaciti i posljednja dva tužbena zahtjeva.

image

Angelina Jolie

Stefani Reynolds/Afp

Prošlog srpnja Nouvel (sada pod kontrolom Stolija) podnio je pak dokumente u kojima tvrdi da je Pitt "ogolio" i "opljačkao" Château Miraval u pokušaju da povrati kontrolu nad poslovanjem. U sudskim dokumentima koje je ET prethodno pribavio, Nouvel je tvrdio da je Pitt pokušao "preoteti de facto kontrolu" nad vinarijom tako što je trošio milijune tvrtkinog novca na niz "taštinskih projekata".

image
Michel Gangne/Afp

Dokumenti dodatno tvrde da je Pitt svom prijatelju i poslovnom partneru pokušao besplatno predati polovicu vrijednosti najvrjednije imovine Château Miravala. Nouvel je također naveo da je Pitt protraćio "imovinu tvrtke u korist svojih drugih poslova". Pitt je pokušao odbaciti gotovo sve Nouvelove tvrdnje u fazi izjašnjavanja. Osim što je odbacio dvije strane tužbe prema luksemburškom zakonu i odbacio još jednu tužbu na tehničkoj osnovi, nije odbacio druge razloge za tužbu, što znači da Nouvel sada može nastaviti sa svojom tužbom od 250 milijuna dolara protiv Pitta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:20