StoryEditorOCM
ShowbizThe Super Models

Priča o Naomi, Cindy, Lindi i Christy jedna je od najjačih priča o moći! Povezuje ih jedna fotografija, uskoro i serija

Piše SD Mozaik
12. rujna 2023. - 16:43

Četiri žene zbog kojih je nastao izraz "supermodel" akterice su novog dokumentarnog serijala čija će premijera biti na Apple TV+ 20. rujna. Emitiran je prvi trailer četverodijelne serije "The Super Models" koji sadrži mješavinu starih i novih snimki modela Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linde Evangeliste i Christy Turlington; u njemu one pričaju o svojim karijerama, otkrivaju neka od svojih iskustava u modnom svijetu, od Linde Evangeliste koja priča o tome kako bi joj naredili da smršavi, do Naomi Campbell koja osuđuje kako je gubila ugovore zbog boje svoje kože.

Gledatelji imaju priliku vidjeti što se događalo izvan modne piste, dok nam akterice otkrivaju neke od izazova koje su morale svladati kako bi došle do ovoga gdje su danas. Trailer ima više od dva milijuna pregleda. U seriji možemo čuti izjave i mnogih zvijezda modne industrije poput Marca Jacobsa, Michaela Korsa, Donatelle Versace...

 

Dokumentarna serija putuje u osamdesete godine, kada su se četiri žene iz različitih krajeva svijeta ujedinile u New Yorku. Iako su snažne zasebno, uspjeh koji su postigle udruživanjem nadilazio je samu industriju.

"Dok se modna industrija nastavlja redefinirati, kao i uloga žena unutar nje, priča o Naomi, Cindy, Lindi i Christy ostaje jedna od najinspirativnijih priča o moći", glasi najava ove serije.

Sve četiri povezuje ista fotografija iz 1990. godine na naslovnici britanskog Voguea, na kojoj je još i Tatjana Patitz, kao i pojavljivanje u glazbenom spotu za pjesmu Georgea Michaela "Freedom! ‘90" – što je najavilo eru supermodela – a svaka od njih je imala i svoju životnu priču, naravno. Više ili manje sretnu.

image

A model wearing an original creation from the womenswear summer 2024 collections in New York from the house of Pretty Little Thing by Naomi Campbell
Victor Anate, Naomi Campbell, and Edvin Thompson//Z-PIXEL-FORMULA_A_0043/Credit:Pixelformula/SIPA/2309091237,Image: 804017874, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Pixelformula/Sipa Press/Profimedia

Pixelformula/Sipa Press/Profimedia/Pixelformula/sipa Press/profimedia

Crna pantera

Naomi Campbell (53) možda je bila najzastupljenija u medijima. Engleski model, a svoju je karijeru započela s 15 godina, bila je prva crnkinja koja se pojavila na naslovnicama časopisa Time, Vogue France i British Vogue. Kenijsko ministarstvo turizma i divljih životinja imenovalo ju je prije dvije godine ambasadoricom turizma, a lani je dobila počasni doktorat UCA (Sveučilišta za kreativne umjetnosti) za svoj utjecaj na globalnu modu.

Egzotična ljepotica crno-jamajkanskog, ali i kineskog podrijetla prvi put se javno pojavila u dobi od osam godina u videu za pjesmu Boba Marleya "Is This Love". Željela se baviti plesom kao i njezina majka, počela ga je učiti s tri godine, no malo prije svog 16. rođendana pojavila se na naslovnici britanskog Ellea.

image

Naomi Campbell

Dylan Travis/abaca/Abaca Press/Profimedia/Dylan Travis/abaca/abaca Press/profimedia

Kasnih osamdesetih Campbell je s Christy Turlington i Lindom Evangelistom formirala trio poznat kao "Trinity", te su postale najprepoznatljiviji i najtraženiji modeli svoje generacije. Kad se suočila s rasnom diskriminacijom, upravo je od njih dobila podršku, Turlington i Evangelista su Dolce & Gabbani rekli: "Ako ne uzmete Naomi, nećete dobiti ni nas."

Nakon što se pojavila na naslovnici britanskog Voguea, za francuski Vogue je bilo presudno što je dizajner Yves St. Laurent zaprijetio da će povući svoju reklamu iz časopisa ako ne stave nju. Sljedeće godine osvojila je i američki Vogue.

Modna industrija je tada počela Campbell, Turlington, Evangelistu, Crawford i Claudiu Schiffer zvati "supermodelima", a s dodatkom pridošlice Kate Moss, bile su poznate kao "Big Six".

U 1992. Campbell se pojavila u Madonninoj kontroverznoj knjizi "Sex", u nizu golišavih fotografija s Madonnom i reperom Big Daddyjem Kaneom. Na modnoj reviji Vivienne Westwood 1993. pala je u cipelama s visokom platformom, koje su kasnije bile izložene u muzeju Victoria i Albert u Londonu. Iako je više puta nosila revije Victoria‘s Secreta, nije postala stalni anđeo, a kad su je pitali "zašto?", jednostavno je rekla da je "nisu sebi mogli priuštiti".

image

Karl Lagerfeld, Cindy Crawford, Linda Evangelista i Claudia Schiffer
 

Guy Marineau/Starface/Profimedia/Guy Marineau/starface/profimedia

Sredinom devedesetih objavila je roman "Labud", nije ga naravno sama napisala, a koji govori o supermodelu koji se bavi ucjenama, te iste godine izdala i svoj album "Baby Woman" koji su kritičari ismijali.

Godine 1999. potpisala je svoj prvi kozmetički ugovor s tvrtkom Cosmopolitan Cosmetics kroz koju je lansirala nekoliko mirisa.

S Kate Moss i drugim supermodelima sudjelovala je na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara 2012. u Londonu.

Campbell se vrlo često pojavljivala na stranicama "crne kronike" u tisku: četiri puta osuđena je za napad, nakon što je jedanaest puta optužena za nasilje nad zaposlenicima, suradnicima i drugim pojedincima između 1998. i 2009. godine.

Tijekom prvog takvog slučaja u Torontu priznala je krivnju za napad na svoju osobnu asistenticu mobilnim telefonom, bivšoj zaposlenici platila je nepoznatu svotu i pristala pohađati tečajeve kontrole ljutnje; zbog kajanja joj je dosje izbrisan. Do 2006. osam drugih zaposlenika i suradnika javilo se s tvrdnjama o zlostavljanju.

U kolovozu 2010., Campbell se pojavila na suđenju protiv bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora, gdje je pozvana svjedočiti o "krvavim dijamantima" koje je dobila od Taylora u Cape Townu, u Južnoafričkoj Republici 1997. godine. Kasnije je dijamante dala tadašnjem direktoru Dječjeg fonda Nelsona Mandele, kao donaciju u dobrotvorne svrhe. Campbell nije bila optužena.

Između 1993. i 2013. bila je u romantičnim vezama sa basistom U2 Adamom Claytonom, Leonardom DiCapriom, voditeljem utrka Formule 1 Flaviom Briatoreom, ruskim biznismenom Vladislavom Doroninom, Robertom De Nirom, Usherom...

Campbell se pojavljuje u navodnoj knjizi kontakata i u dnevnicima letova pokojnog američkog financijera i osuđenog trgovca seksom Jeffreyja Epsteina, kao i na fotografijama s Epsteinom i njegovom suradnicom Ghislaine Maxwell.

U svibnju 2021. objavila je rođenje kćeri, a u lipnju 2023. rodila je dječaka.

Najutjecajniji madež

Cindy Crawford (57) bila je u braku s glumcem Richardom Gereom da bi se udala za poslovnog čovjeka i bivšeg modela Randea Gerbera s kojim ima dvoje djece: sina Presleyja i kćer Kaiu. Kći već gradi karijeru modela, s majkom se pojavila na naslovnici izdanja Vogue Paris 2016. godine.

image

Photo
Karl Lagerfeld Chanel Cf 1997



190501 0000-00-00 France

Lagerfeld, Karl; Evangelista, Linda; Tennant, Stella; Moss, Kate; Bruni-Sarkozy, Carla; Auermann, Nadja,Image: 414642975, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Guy Marineau/Starface/Profimedia

Guy Marineau/Starface/Profimedia/Guy Marineau/starface/profimedia

Na društvenim mrežama Cindy je izjavila da su njezini preci uglavnom njemački, engleski i francuski, a u jednoj TV emisiji da su bili europsko plemstvo i da je potjecala od Karla Velikog.

Njezin zaštitni znak je madež iznad gornje usne. Godine 2002. časopis People proglasio ju je jednom od 50 najljepših osoba, a Men‘s Health jednom od "100 najzgodnijih žena svih vremena".

Često se pojavljivala na naslovnicama modnih i lifestyle časopisa, uključujući Vogue, W, People, Harper‘s Bazaar, Elle, Cosmopolitan i Allure. Do 1998. zbrojila ih je više od 500. Nosila je revije za kuće Chanel, Versace, Dolce & Gabbana, Christian Dior, Calvin Klein, Ralph Lauren, Roberto Cavalli, Michael Kors, Thierry Mugler, Todd Oldham, DKNY i Valentino.

U 1988. dva puta je pozirala gola za magazin Playboy; zauzela je 5. mjesto na Playboyevoj listi 100 najseksi zvijezda 20. stoljeća.

image
Anthony Behar/Ddp Usa/Profimedia/Anthony Behar/ddp Usa/profimedia

Crvena Versace haljina koju je nosila na dodjeli Oscara 1991. godine imala je velik utjecaj na modu, izazvala je veliki "boom", nakon toga su se pojavili silne kopije i lažnjaci te haljine.

Crawford je glumila na TV-u i u filmovima; 1992. pojavila se u Pepsijevoj reklami za Super Bowl, emitiranoj tijekom Super Bowla XXVI. Godine 1995. dobila je glavnu žensku ulogu u filmu "Poštena igra". Kritičari su je sasjekli, napisali su da "supermodel Crawford dobro trči" a film je doživio i financijski neuspjeh.

U devedesetima, jedna boja ruža dobila je ime po Crawford, a tih godina se pojavljivala u brojnim predstavama mađioničara Davida Copperfielda, zamjenjujući svoju kolegicu supermodel Claudiju Schiffer kao Copperfieldovu gostujuću asistenticu. Tijekom tih predstava je levitirala, bila giljotinirana i prerezana na pola.

image

Cindy Crawford
 

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Godine 2005. Crawford je kokreirala liniju kozmetičkih proizvoda, lansirala je novu liniju namještaja pod nazivom "Cindy Crawford Home Collection", kao i liniju kućnih potrepština. U siječnju 2019. zajedno sa svojim suprugom Randeom Gerberom objavila da će kupiti hollywoodski ​delikatesni restoran "Nate‘n Al".

Crawford je izjavila da redovito koristi kozmetičke zahvate, uključujući botoks i injekcije vitamina. Prvi put je kod plastičnog kirurga bila u dobi od 29 godina.

Buđenje od 10 tisuća dolara

Linda Evangelista (58) kanadska je manekenka, smatra se jednom od najuspješnijih i najutjecajnijih manekenki svih vremena i prikazana je na više od 700 naslovnica časopisa. Evangelista je prije svega poznata po tome što je dugogodišnja "muza" fotografa Stevena Meisela, kao i po rečenici: "Ne budimo se ujutro za manje od 10 tisuća dolara dnevno."

image

Linda Evangelista
Profimedia

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Evangelistina karijera modela započela je 1984. godine kada je potpisala ugovor s tvrtkom Elite Model Management nakon što se iz rodne Kanade preselila u New York. Na prijedlog fotografa Petera Lindbergha, Evangelista se ošišala nakratko 1988. godine. Frizura, nazvana "The Linda", ne samo da je izazvala brojne kopije diljem svijeta, već je doprinijela Evangelistinoj karijeri i pomogla u početku ere supermodela. Nazvana "kameleonom" modne industrije, Evangelista je bila jedna od najpoznatijih žena na svijetu tijekom kasnih osamdesetih i tijekom devedesetih godina.

Za razliku od svojih kolegica, Evangelista se odlučila ne upuštati u druge pothvate izvan manekenstva. Povukla se iz karijere 1998. i vratila tri godine kasnije, ovaj put radeći samo sporadično. Njezina postignuća kao modela dovela su do toga da je gledatelji televizijske emisije "Fashion File" 2008. godine izglasaju za "Najvećeg supermodela svih vremena".

Evangelista je 1990. izabrana kao jedna od "50 najljepših ljudi na svijetu" prema izboru časopisa People. Nakon što je u intervjuu objavljenom u izdanju Voguea iz listopada te godine Evangelista rekla: "Ne budimo se za manje od 10 tisuća dolara dnevno" – ta se izjava sada smatra najpoznatijim citatom u povijesti manekenstva. Desetljećima kasnije taj se citat nastavio spominjati u medijima, u filmu "Mr. & Mrs. Smith" Brad Pitt također kaže da neće ustati iz kreveta za manje od pola milijuna dolara. Tijekom godina, majice kratkih rukava s natpisom od "10 tisuća dolara dnevno" masovno su prodavane, a postoji i izvezeni jastuk s tim citatom.

U svibnju 2016. slika Evangeliste i pet drugih modela iz 1988. koju je fotografirao Lindbergh prodana je na aukciji Sotheby‘sa za 118.462 dolara.

Karl Lagerfeld je jednom opisao Evangelistu kao "najbolji model na svijetu", objašnjavajući: "Ona je pravi model, čista i jednostavna. Ona se ne pretvara niti teži bilo čemu drugom. Jednostavno je briljantna u onome što radi." Dizajner Stefano Gabbana je rekao također: "Linda je model. Ako govorite o modelima šezdesetih i sedamdesetih, prvo ime je Veruschka. U osamdesetim i devedesetim, to je Linda."

Evangelista se 1987. udala za Géralda Mariea, voditelja pariškog ureda Elite Model Managementa, kasnije se razvela. Bila je zaručena za glumca Kylea MacLachlana, a bila je u vezi s francuskim nogometašem Fabienom Barthezom. U listopadu 2006. rodila je sina, Augustina Jamesa, odbivši imenovati njegova oca. Krajem lipnja 2011. podnijela je sudske dokumente koji su otkrili da je otac njezina sina francuski milijarder François-Henri Pinault, s kojim je Evangelista hodala četiri mjeseca krajem 2005. i početkom 2006., a on je kasnije oženio glumicu Salmu Hayek. Evangelista je službeno podnijela zahtjev tražeći od Pinaulta 46 tisuća dolara mjesečnog uzdržavanja za dijete.

Zaštitno lice Maybelline

Christy Turlington (54) američki je model i humanitarka. Predstavljala je kampanju "Eternity" Calvina Kleina i bila zaštitno lice Maybelline. Turlington je 2014. uvrštena na godišnju listu Time 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

U dvijetisućitima je postala partner u raznim poslovnim pothvatima: ayurvedskoj liniji za njegu kože, Sundari, i za dvije linije ženske sportske odjeće koje proizvodi Puma.

image

Christy Turlington

 

Brosnyc/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Brosnyc/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Pisala je za Marie Claire, Yoga Journal i Teen Vogue zajedno s prilozima za Huffington Post. Također je bila gostujući dopisnik za NBC-jev Today Show, što je uključivalo izvještavanje o statusu obrazovanja djevojčica u Afganistanu početkom 2002. i intervju s Dalaj Lamom u njegovom domu u Indiji.

Godine 2000. Turlington je upoznala glumca, redatelja i pisca Edwarda Burnsa s kojim se vjenčala tri godine kasnije. Imaju dvoje djece, Grace i Finna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:24