StoryEditorOCM
ShowbizNOVI KONCEPT

Ovi mladi izvođači pjevat će na Splitskom festivalu; ‘ Nastupa je Balašević ‘79, šta ne bi i ja! Strasti im ne fali

2. svibnja 2023. - 16:18

Večer mladih izvođača u sklopu ovogodišnjeg Splitskog festivala bit će – sudeći po održanoj tematskoj konferenciji za novinare u Baraka BBQ&Brew baru – puna uzbuđenja i ugodnih iznenađenja!

Veselje zbog održavanja iste, 30. lipnja, nije krio ni umjetnički direktor Splitskog festivala Stivi Vučković, koji je izjavio:

- Moram priznati kako me ova večer posebno veseli jer su strast, želja i energija ovih mladih ljudi nenadmašni. Iako smo u početku imali malo drugačiji koncept ove večeri, sretni smo što smo ga promijenili. Oduševila nas je količina i kvaliteta mladih izvođača koji su se prijavili na natječaj tako da će ovo biti natjecateljska večer novih autorskih pjesama i mladih izvođača do 35 godina. Najbolji po ocjenama publike i žirija idu direktno u završnu natjecateljsku večer – najavio je novi prvi čovjek "Splita".

image

Direktor festivala Stivi Vučković

Jakov Prkic/Cropix

U veselom i raspjevanom ozračju predstavili su se – neki uživo, neki pak putem video-veze – izvođači i natjecatelji: Faris Pinjo, Ema Kuzmanić, Helena Gudelj, Roko Žunić 3P HOP, Josip Senta iz The Splittersa, Vilibald Vuco, Ivo Jurić, Šimun Čarli Botica iz Ljute kuće i Luka Matošić iz grupe Buža. Moderatorica Anamarija Alebić kratko je porazgovarala sa njima, a većina je, rekosmo, i zapjevala.

image
Jakov Prkic/Cropix

- Poštivanjem tradicionalnih vrijednosti, želimo stvoriti nove umjetničke vrijednosti koje će Splitskom festivalu dati dodatni sjaj – dometnuo je Vučković, iskusni glazbeni pregalac široj publici poznat iz faze popularne skupine Stividen.

Što se pak "mlađarije" tiče, teško je reći tko je bio srčaniji i simpatičniji. Prvi se videovezom javio Mostarac Ivo Jurić, koji je izjavio da mu je "velika čast i zadovoljstvo biti dio ove priče, ispunjenje dječačkog sna", dok je Šimun Čarli Botica iz conutry-benda Ljuta kuća iz Sinja priznao da im nastup na Splitskom festivalu sigurno znači "otvaranje jedne nove sfere". Oni se inače predstavljaju pjesmom "Dalmatinski kauboj" (malko i na tragu "Country Dalmatina" Džoa Maračića Makija otprije nekog vremena, barem po žanru i naslovu), a rečeni broj Ljute kuće govori o skromnom životu jednog prosječnog Dalmatinca koji zadovoljstvo pronalazi u malim stvarima i uživa u njima kao da su luksuzne, približio je Botica.

Grupa Gretta izvest će legendarnu "Kud plovi ovaj brod" Radojke Šverko, te svoju "Ljetna kiša", a stižu iz Zagreba, dok Matej Plavček dolazi na festival iz Rijeke. Iz obližnje Kraljevice do Prokurativa će se spustiti Andrina Frleta i otpjevati "Naše sretno misto", a sretno će biti i za mladu Emu Kuzmanić, koja također nastupa, i to s pjesmom "Nedostaješ".

image
Jakov Prkic/Cropix

"Nemam razloga" pjevat će pak Helena Gudelj, a veselje zbog svog nadolazećeg izlaza na najzabavniju pozornicu u Hrvata nije krila ni Valentina Krajna, čije je predstavljanje putem video-veze posebice zapelo za oko starom estradnom mačku Ivici Bubalu, koji nije propustio pressicu ususret festivalija.

- Još uvijek ne znam što za mene znači ovaj nastup, saznat ću za par godina vjerojatno šta mi je značilo. Nastupa je Balašević ‘79, e pa šta ne bi i ja. Pivam o politici i balunu, a ne razumim se ni u jedno ni u drugo. Publici želim poručiti da gušta i - učlanite se u Hajduka! - poručio je, pak Roko Žunić, dok je Luka Matošić iz grupe "Buža" najavio intrigantan glazbeni broj "Spavaju li gosti?".

image

Nenad Vilović
 

Jakov Prkic/Cropix

- Za malu Bužu, velika je čast i privilegija popet se na pozornicu na kojoj su pivale legende poput Ibrice, Arsena i Olivera. Ponosni smo šta će i naše ime bit upisano u anale Splitskih festivala. Otkad Split više privlači turiste svi bezglavo trče za parama, pa smo se u ovoj pismi odlučili malo zezat na taj račun – približio je mladi Matošić.

Na okupljanju su se predstavili i Sonja Agata Bišćan, Tedi Grubica, Tomislav Šanić, Josip Penta iz The Splittersa, a posebno je veselo bilo obraćanje Vilibalda Vuce, sina karizmatičnog Siniše. On će pjevati "Udaj se za mene", živahan rock-zabavnjak, moglo bi se reći, nešto žanrovski novo.

image

Vilibald Vuco

Jakov Prkic/Cropix

- Još uvijek sam nov na glazbenoj sceni, ali sam svjestan što znači nastupiti na takvom prestižnom festivalu i zato ću uživati u svakom trenutku. Pjesma je zabavno-ljubavna i vjerujem da će se svidjeti publici. Ja ću dati sve od sebe da vas svojim nastupom razveselim i zabavim – najavio je Vuco junior, koji će u revijalnom dijelu sa Betom Sudar otpjevati i pjesmu "Molim te, vrati se", koju je pak njegov otac davnih devedesetih opjevao na istom festivalu, ali s drugom pjevačicom.

- Mislim da ne postoji dovoljno jasan opis kojim bi izrazila svoju sreću i "kuntentost". Pjevam od kad znam za sebe, a moja pjesma i njezini stihovi najbolje će me opisati. Veselim se jako nastupu na Prokurativama – poručila je iz Rovinja  Lorenza Puhar Lola, koja je ekspresno sve šarmirala čak i preko ekrana.

Na koncu, nazočne je pozdravio i glumac, Sarajlija Faris Pinjo, koji će pjevati "Za nju".

image

Faris Pinjo

Jakov Prkic/Cropix

- Pjesma je molitva za nju, što god to nekom pojedinačno značilo. Mantra je to koju sam godinama ponavljao. Ono kad nudite sebi sve moguće zabave, a izgubite suštinu i pravu stvar. Pjesma je to iz duše, bez foliranja i nadam se da će biti dostojna jedne tako fantastične publike – nada se mladi glumac i pjevač, čija je supruga nastupila u showu Ples s zvijezdama, a on će na Večeri mladih Splitskog festivala 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 16:27