StoryEditorOCM
ShowbizNOVA ENERGIJA

O Splitskom festivalu bruji estrada, izgubio ga je Mrduljaš, novog direktora Stivija Vučkovića smo ‘izrešetali‘ pitanjima, evo što smo saznali

Piše N.G.R.
18. studenog 2022. - 13:43

Nakon 15-ak godina, Splitski festival je otišao iz ruku Tomislava Mrduljaša, a vijest da je Turističko vijeće jednoglasno podržalo program Stivija Vučkovića odjeknula je prije dva dana među Splićanima.

Svi s nestrpljenjem iščekuju doznati što novi ravnatelj splitskog prepoznatljivog brenda planira promijeniti, oplemeniti, novoga unijeti, a što zadržati od dosadašnjeg koncepta.

image

Tomislav Mrduljaš
 

Duje Klarić/Cropix

Glazbenika Stivija Vučkovića najšira javnost pamti kao člana benda Stividen, poznatog po hitovima "Ići mići brodići", "Papadžo", "Stipe, Stipe", a posljednjih je godina stekao poprilično iskustvo u organiziranju javnih manifestacija, budući su se u njegovoj režiji odvijali Revija urbane kulture - Evo ruke, Split Open Jazz Fair...

Novi organizator za Slobodnu Dalmaciju je razgovarao o novoj ulozi, planovima, koncepciji festivala ali i odnosu s bivšim organizatorom Tomislavom Mrduljašom te opaskama menadžera Ivice Bubala...

image

Igor Cukrov, Marinko Biškić, Jakša Navigator, Boris Hrepić i Stiv Stividen na splitskoj Rivi

Duje Klarić/Cropix/Cropix

Otkrio nam je što možemo očekivati od njega i ovogodišnjeg Splitskog festivala.

S čime ste  (kakvim idejama) pobijedili na natječaju?

Ovo je pitanje koje treba uputiti onima koji su odlučivali jer ja nisam vidio drugu ponudu, samo sam primio obavijest o odabiru mog koncepta. Poslao sam koncept u skladu s raspisanim javnim pozivom, vodeći se idejom da tri festivalska dana zadrže svoje tradicionalne vrijednosti, ali se istovremeno približe mlađoj publici. Ostale dane sam zamislio kao festival glazbe, "potpourri" različitih stilova u kojem će sve generacije pronaći nešto za sebe.

image

Prokurative,
Splitski festival 2021.

Ante Čizmić/ Cropix

Naravno, vodio sam se i time da ponudimo dio programa u kojem će moći uživati i turisti tijekom svog posjeta Splitu. Moj cilj je modernizirati festival i organizirati sedmodnevna događanja u kojima će uživati naši građani i posjetitelji našeg grada, a u budućnosti bih volio da to bude i jedan od dodatnih motiva za posjet našem gradu.

Što planirate promijeniti na Splitskom festivalu?

Tri festivalske večeri zamišljene su tako da jednu večer mladi izvođači imaju priliku predstaviti se, jedna je večer retrospektive i tradicionalna natjecateljska večer. Uspješnost samog festivala najviše ovisi o kvaliteti skladbi koje će biti poslane, a ono što mogu obećati je kako ću se sigurno potruditi motivirati što više autora da se prijave.

image
Jakov Prkić/Cropix

Imate iskustva u jazzu i bluesu, znači li to da će na festival ući i alternativniji žanrovi?

Naravno, pričati o glazbi, a izostaviti blues i jazz kao njihove temeljne odrednice, bilo bi nepravedno. Po jedna od četiri dodatne večeri bit će sigurno posvećena bluesu i jazzu, ali uz zavirivanje u fundus Splitskih festivala od njegovih samih početaka. U skladu s tim ćemo prilagođavati scenografiju i komunikaciju.

Koga ste kontaktirali od skladatelja, čije pjesme očekujete na Festivalu?

Komuniciram s raznim kolegama i u ovom trenutku ne mogu reći čije će pjesme biti na festivalu. O tome ćemo vas obavijestiti kad se završi natječaj i preslušaju sve pjesme. Duboko vjerujem kako nećemo razočarati publiku.

image

Stivi Vučković

Jakov Prkić/Cropix

Mislite li da bi Vam prijatelji Tome Mrduljaša mogli uskratiti slanje pjesama?

Uopće na takav način ne mogu razmišljati i ne vidim razloga da se nešto tako dogodi. I sam sam glazbenik i glazba mi je iznad svega, kao i većini mojih kolega.

Kad planirate raspisati natječaj za pjesme?

Nadam se da ćemo ga raspisati čim prije, vjerujem da ćemo to sve uspjeti realizirati tijekom prosinca.

Čije koncerte planirate dovesti u Split u tom festivalskom tjednu?

Dopustite da vas iznenadim. O tome ću govoriti kad budem imao potpisane ugovore. 

Što kažete na opaske splitskog menadžera Ivice Bubala, koji smatra da bi na Splitskom festivalu trebale biti izvođene samo pjesme dalmatinskog štiha, nalik onima koje su se pjevale u 80-ima?

image
Ante Čizmić/ Cropix

Vremena se mijenjaju i trebamo im se prilagoditi, ali u većem se dijelu slažem s njegovim razmišljanjem i svi bismo htjeli festivalu vratiti stari sjaj. Da bismo u tome uspjeli, trebamo zadovoljiti sve generacije i prilagoditi se donekle novim trendovima, vodeći primarno računa o tradiciji i njezinim vrijednostima.

Slažete li se s tim? Kako ste koncepcijski zamislili 7 dana festivala, što će se kada odvijati?

Kao što rekoh, slažem se u većem dijelu, ali moramo udahnuti i malo nove energije festivalu. Prvi sastanak s Festivalskim savjetom je uskoro i nakon toga ću moći više reći o konceptu.

Kako su Splićani reagirali na vijest? Je li bilo poziva, čestitara?

Čestitara je bilo više nego sam očekivao što je pozitivan pokazatelj kako ima puno ljudi kojima je Splitski festival u srcu. Mobitel mi je čak otkazao poslušnost u nekoliko navrata. ? Ali, puno će mi draži biti čestitari kad završi festival.

Je li bilo reakcija Tomislava Mrduljaša? U kakvom ste odnosu ?

Nije bilo reakcije, ali nema razloga da to utječe na naš odnos. Mi smo u korektnom odnosu i vjerujem da će tako i ostati.

KRATKO I JASNO

Kontaktirali smo i bivšeg organizatora želeći doznati kako komentira to što nije izabran od strane Turističkog vijeća. Tomislav Mrduljaš je kratko poručio.  ‘Želim im sreću u budućem radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. veljača 2023 15:39