StoryEditorOCM
ShowbizČAK 159 ULOGA

Nakon borbe s karcinomom gušterače umro Richard Roundtree, najpoznatiji po ulozi privatnog detektiva Shafta

Piše HINA
25. listopada 2023. - 08:50

Američki glumac Richard Roundtree, "prvi crni akcijski filmski junak", najpoznatiji po ulozi privatnog detektiva Johna Shafta u filmu "Shaft" iz 1971. i nastavcima "Shaft Big Score" i "Shaft in Africa", ali i po ulogama koje se bave rasnim odnosima u Americi, umro je u utorak u dobi od 81. godine, rekao je za Hollywood Reporter njegov menadžer.

Roundtree je umro u svome domu u Los Angelesu od raka gušterače, kazao je menadžer Patrick McMinn. 

image

Richard Roundtree  u filmu "Shaft" 1971. godine

Metro-goldwyn-mayer (mgm)/Shaf/Collection Christophel Via Afp

"Richardov rad i karijera predstavljaju prekretnicu za Afroamerikance u filmskoj industriji. Utjecaj koji je imao na industriju neupitan je", rekao je McMinn u izjavi za  Variety. 

Roundtree se proslavio filmom "Shaft", koji spada u takozvani blaxploitation žanr. Film je to iz 1971. o privatnom detektivu iz njujorškoga Harlema, a ulogu je reprizirao u nastavcima i TV seriji.

Ulogu gruboga uličnog lika, policajca odjevenog u živopisne kožnate jakne i popularna glazbena tema Isaaca Hayesa, sedamdesetih su pridonijeli njegovoj popularnosti i među bjelačkom publikom, pišu američki mediji. 

Roundtree je glumio i u ABC-jevoj dramskoj tv seriji "Korijeni" o ropstvu iz 1977. te se proslavio u ulozi odvažnoga motociklista Milesa u filmu "Earthquake" iz 1974. 

image

Richard Roundtree  u filmu "Shaft" 1971. godine

Metro-goldwyn-mayer (mgm)/Shaf/Collection Christophel Via Afp

Među njegovim najdojmljivijim filmovima je "Once Upon a Time ... When We Were Colored" iz 1996., priča o snažno povezanoj crnačkoj zajednici koja se suočava s rasizmom u poslijeratnom Mississippiju.

Roundtree je redovito snimao do samoga kraja, ostvarivši 159 glumačkih uloga. Po podacima IMDB.com. njegova tri filmska projekta tek trebaju biti emitirana.

Iz dvaju brakova ima četiri kćeri, Nicole, Tayler, Morgan i Kelli Roundtree i sina Jamesa, piše Variety.

image

Richard Roundtree

Angela Weiss/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:37