StoryEditorOCM
ShowbizU 20.10

Na HTV1 večeras se prikazuje dokumentarni film ‘Tko navija zvizde‘ o životu legendarnog Ljube Stipišića Delmate

Piše MOZAIK SD
15. travnja 2022. - 13:06

Dugoočekivani dokumentarni film "Tko navija zvizde", priča o životu Ljube Stipišića Delmate (1938. - 2011.), prikazati će se večeras na Prvom programu Hrvatske televizije od 20.10 sati.

Film o cijenjenom melografu, aranžeru, skladatelju, pjesniku, dirigentu, autoru mnogih zbirki narodnih napjeva i književnih djela, slikaru, osnivaču i voditelju brojnih dalmatinskih klapa, a koji je ostavio dubok trag u hrvatskoj kulturi, režirao je Matko Petrić koji potpisuje i scenarij.

– Sugovornici u filmu tako su sjajni, emocionalni, autentični, da je to zapravo onaj “gol” filma. Na njihovoj priči počiva cijeli film, tako da je to odredilo moj autorski pristup – nedavno je za Slobodnu Dalmaciju rekao redatelj Matko Petrić, koji je na filmu radio punih sedam godina i uz niz, najprije financijskih, teškoća uspio ga završiti.

image

Gibonni i tata Ljubo Stipišić

Jadran Babić/cropix

Uz mnoge nagrade i priznanja tijekom života Ljube Stipišića Delmate dobio je i dvije nagrade grada Splita, Nagradu grada Solina za životno djelo, Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo, nagradu Porin za životno djelo, nagradu Franjo Ksaver Kuhač Hrvatskog društva skladatelja za životno djelo te Odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Ljubo Stipišić se još kao dijete zaljubio u glazbu, a posvetio joj je cijeli svoj život. Obitelj Stipišić potječe iz Vrbanja na otoku Hvaru. Iz tog kraja je čuvena procesija Za križen koja se već stotinama godina odvija na Veliki četvrtak prije Uskrsa. Usporedna radnja u filmu je upravo ta, slikovita i cjelonoćna procesija iz koje je Ljubo uvelike crpio svoje glazbene i duhovne inspiracije.

Nepoznate detalje i zanimljivosti o velikom maestru u filmu nam otkrivaju obitelj, prijatelji i suradnici: supruga Nataša, sin Zlatan Stipišić Gibonni, sestra Olesija Visković, rođak Ivo Stipišić, slikar Josip Botteri Dini, zborist Bojan Pogrmilović, filozof Daniel Miščin i psihijatrica Vesna Šendula Jengić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 15:23