StoryEditorOCM
Showbizpredator

Modni mogul optužen za seksualno zlostavljanje četiriju žena: ‘Prijateljevao je s princem, imao jamu za orgije...‘

Piše SCENA SD
15. studenog 2023. - 09:20

Modni mogul Peter Nygard (82) osuđen je ovaj tjedan za seksualno zlostavljanje četiriju žena u dobi između 16 i 28 godina, a koje se dogodilo od sredine 80-ih do sredine 2000-ih.

Poznat je kao prijatelj princa Andrewa, a organizirao je raskošne zabave u svojoj vili na Bahamima na kojima su bile slavne osobe i političari, uključujući Oprah Winfrey, predsjednika Georgea Busha starijegRoberta de Nira i Seana Conneryja.

Suđenje

Kanadski biznismen, jednom procijenjen da vrijedi 570 milijuna funti, koristio je svoju moć i status kako bi zlostavljao žene, svjedočili su tužitelji na sudu u Torontu tijekom šestotjednog suđenja koje je zaključeno u nedjelju, prenosi Jutarnji list.

Tvrdili su da je pozvao žene u sjedište svoje tvrtke u Torontu pod izgovorom da se radi o poslovnom sastanku i obećavao im je obilaske tvrtke ili ponude za posao, a potom bi ih namamio u svoj privatni apartman gdje ih je seksualno zlostavljao.

U jednoj sobi bio je „veliki krevet... i šank i vrata, vrata bez ručki i automatska brava koju je kontrolirao Peter Nygard”, izjavila je jedna od tužiteljica, Ana Serban.

Dodaje da je Peter napao žene dok su bile zarobljene u sobi, piše BBC.

Nygard je odbacio optužbe protiv sebe dok je njegov tim optužio žrtve da žele financijsku dobit. Porota ga je u nedjelju proglasila krivim po četiri točke optužnice za seksualno zlostavljanje i oslobodila ga po petoj točki optužnice za seksualno zlostavljanje i po jednoj točki za prisilno zatvaranje, piše Jutarnji list.

„Vrsta optužbi koje su izrečene i opisane je nešto što znam da nikad nisam napravio i nikad ne bih napravio”, rekao je Nygard na sudu. Također, izjavio je da se ne sjeća četiri od pet žena koje su ga optužile za seksualno zlostavljanje.

image
Cole Burston/Afp

U društvu princa

U 2000-ima, nedugo nakon što je Nygard izvan suda riješio slučajeve seksualnog uznemiravanja triju žena, princ Andrew ga je posjetio na Karibima sa svojom bivšom suprugom Sarah Ferguson.

Na otoku je često priređivao zabave koje je nazvao „Pamper Party”, gdje je navodno birao djevojke za seks i onda ih forsirao ili im za isti nudio novac.

Njegov ured na otoku navodno je uključivao „jamu strasti” sa sofom koja se pretvarala u krevet.

Događaje na otoku opisao je jedan gost u knjizi reporterke Melisse Cronin „Predator King” kao „jednu veliku orgiju” koja je uključivala gole statue po uzoru na Nygardove bivše, podzemni plesni podiji sa skrivenim kamerama i karaoke soba u kojoj bi Nygard gledao oskudno odjevene žene kako plešu do zore... Na njegovu otoku bile su uglavnom žene, tvrdi njegova kućna menadžerica Richette Ross u knjizi reporterke Cronin, jer milijunaš „nije volio konkurenciju”. Gosti su navodno fotografirani po dolasku kako bi bili pohranjeni u njegovu „osobnu bazu podataka”.

Nygard je drugi bogati prijatelj vojvode Andrewa koji je uhićen zbog seksualnih napada, a prvi je bio milijarder Jeffrey Epstein koji je optužen za seksualnu trgovinu maloljetnim djevojkama.

Pedofil je navodno prodao tinejdžericu pripadniku kraljevske obitelji koji oštro niječe da je imao seks s njom. Epstein je pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji dok je čekao suđenje.

„Nema izravne veze između Andrewa i optužbi s kojima se Nygard suočava”, rekao je izvor blizak slučaju ranije.

„Ali činjenica je da je princ povezan s muškarcem koji se nalazi pod vrlo ozbiljnim optužbama za seksualni napad.”

Nema naznaka da je princ Andrew znao za Nygardove zločine kao što nema znakova da se princ ponašao nedolično kad je posjetio Nygardov otok.

Jeziva snimka

Stravična snimka iz 2008. pokazuje modnog tajkuna odjevenog u majicu na kojoj piše „F**k Buddy” dok mladoj ženi govori: „Ja sam tvoj novi dečko.”

Na snimci igra odbojku na pijesku s tri ili četiri druga muškarca u blizini svoje vile na Bahamima. Publika je klicala dok je milijunaš trčao do grupe mladih žena koje su sjedile pored terena, pa zastao ispred jedne.

„Kako si? Ja sam Peter Nygard. Tvoj novi dečko”, kazao je mogul.

Druge optužbe

Nygard je optužen i za seksualnu trgovinu od strane deset žena koje tvrde da su u nju bile uključene djevojčice od 14 godina iz njegovog luksuznog doma na Karibima.

Lisa Haba, čija je odvjetnička tvrtka zastupala neke od tužitelja, dala je izjavu u to vrijeme.

„Nažalost, uz naše iscrpne istrage razumijemo da možda postoje stotine dodatnih Nygardovih žrtava koje tek trebaju izaći.”

„Želimo da te žene znaju da su jače i da su njihovi glasovi moćniji od čovjeka koji je nanio ovo užasno zlostavljanje.”

„Vladavina terora Petera Nygarda je došla kraju i mi smo posvećeni osiguranju da on bude izveden pred lice pravde."

Nygard je u zatvoru od uhićenja u prosincu 2020.

Američki tužitelji zahtijevali su Nygardovo uhićenje u Kanadi nakon optužbi da je koristio svoje poslove kako bi namamio žene i djevojke kako bi seksualno zadovoljio sebe i svoje suradnike.

Policija Toronta podigla je vlastite optužnice oko godinu dana kasnije.

Nygard se također suočava s optužbama za seksualno zlostavljanje i prisilno zatočenje u Manitobi i Quebecu. On negira sve optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:26