StoryEditorOCM
ShowbizIZGUBLJENI VIKEND

Ljubavnicu John Lennonu izabrala je Yoko, a sad je ona, nakon 50 godina, otkrila svoju ljubavnu priču s legendom rocka

Piše Đenada Kučković/Jutarnji list
12. studenog 2023. - 12:43

Kao netko tko od djetinjstva obožavala Beatlese, Njujorčanka kineskih korijena May Pang je 1973. godine živjela pravi san. Imala je 22 godine, a dvije godine ranije počela raditi kao osobna tajnica Johna Lennona i Yoko Ono. Onda je, kada je brak Johna i Yoko počeo pucati, postala djevojka velikog glazbenika.

Njihova veza koja je trajala 18 mjeseci, tema je dokumentarnog filma "The Last Weekend: Love Story", koji je premijeru imao još na Sundance Film Festivalu 2022. godine, a sada se napokon može pogledati na Amazon Prime Videu. Lennon je njihovu vezu zvao svojim "izgubljenim vikendom", referirajući se na film Billyja Wildera iz 1945. godine, pa odatle i naziv dokumentarca.

Prošlo je 50 godina od tada i toliko je trebalo May da ispriča cijelu, detaljnu i razotkrivajuću priču o svojoj nezaboravnoj ljubavi koju je omogućila ili bolje rečeno, uredila Yoko Ono, prenosi Jutarnji list.

Tijekom razdoblja u kojem su bili par, May je pomogla Lennonu da uspostavi odnos s otuđenim sinom Julianom, te bila svjedok jednog od najproduktivnijih razdoblja u karijeri glazbenika nakon raspada Beatlesa, kada je objavio albume poput Mind Games i Walls and Bridges, te surađivao s Davidom Bowiejem i Eltonom Johnom.

Počeci veze bili su daleko od uobičajenog. Lennon, deset godina stariji od Pang, u to je vrijeme bio u braku s Yoko Ono već četiri godine. Brak je bio u krizi zbog njegova švrljanja. Ono je željela da se odvoje, no o razvodu nisu pričali.

May je doživjela mnoštvo bizarnih situacija radeći za jednog od najpoznatijih glazbenika na svijetu i njegovu suprugu, ekscentričnu umjetnicu. Kao, primjerice, kada joj je Yoko pokazala skice haljine koja bi otkrivala grudi i vaginu, te rekla zaprepaštenoj May da od nje očekuje da je nosi za snimanje. Srećom, ideja se nikad nije ostvarila. No, s druge strane, sudjelovala je i u mnogim trenucima za povijest, poput biranja odjeće za legendarni spot za pjesmu Imagine.

- Došla je u moj ured jednoga dana i rekla da sam, s obzirom na to da nemam dečka, savršena žena za Johna. Između mene i njega nikad nije bilo nikakvog flertanja i bila sam zaprepaštena. Ona je rekla: "Bit ćeš dobra prema njemu. Ne želiš da bude s nekim tko nije dobar, zar ne?". Kada je otišla zaplakala sam jer se nisam shvaćala što se događa - rekla je Pang. - Poštovala sam njihov brak. Rekla sam da to nije ono što ja želim. Bila sam sretna kao njihova zaposlenica, piše Jutarnji list

U intervjuu koji je nedavno dala za Daily Mail, objasnila je kako je svjesna da bi danas Yokoina ideja bila smatrana razlogom za tužbu, da onome tko danas čuje tako nešto priča zvuči kao jeziva seksualna manipulacija mladom zaposlenicom. No, bila su druga vremena. Yoko je na kraju dobila što je željela.

Početak te "dogovorene veze" nije bio idiličan, kako je otkrila u intervjuu za magazin People. Ona je bila beskrajno napeta, a priznala je i kako je plakala nakon što su prvi put vodili ljubav.

- Nisam znala kamo će nas to odvesti - objasnila je. - Pitala sam se što će se dogoditi. On mi je rekao: "Ne znam kamo nas to odvesti, no idemo vidjeti".

U filmu je May izjavila da ju je Lennon ubrzo "oborio s nogu" i ljubav je procvjetala. Bila je to prava veza - živjeli su zajedno u New Yorku, putovali i družili se s glazbenicima popit Ringa Starra i Micka Jaggera.

- Bio je iznimno zanimljiv čovjek. Doista je volio sve, silno je volio istraživati svijet oko sebe. - prisjetila se - Volio je ustati, popiti kavu, pojesti palačinke s borovnicama, volio je plivanje... Bio je sjajan čovjek. - prisjetila se i dodala kako su se njih dvoje povezali i oko glazbe "koja je bila njegova najveća ljubav". May je imala prilike sjediti na Johnovim kućnim svirkama s bivšim kolegama iz Beatlesa, Paulom McCartneyjem i Georgeom Harrisonom.

- George mi je jednom rekao kako je sretan što sam ja s Johnom. Bilo je to lijepo od njega. - kazala je.

Ipak, Yoko Ono nije nestala iz njihovih života. Nadvijala se poput sjene nad njihovom svakodnevicom, nazivala i po 15 puta dnevno. John je 1974. pristao potpisati njezin zahtjev za razvod, čime bi brak i službeno završio no to se nikad nije dogodilo. Do kraja 1975. opet su bili zajedno.

Pang je u Peopleu otkrila da oduvijek vjeruje kako je Lennonov entuzijastični pristanak na razvod iznenadio Yoko. To ju je potaknulo da završi njegov "izgubljeni vikend" i ponovno ga osvoji. Lennon je pokušavao prestati pušiti i Yoko mu je rekla da poznaje hipnoterapeuta koji će mu pomoći. Pang je znala da je njezina i Johnova priča završila kada je on otišao s njom na hipnozu.

- Jednostavno znaš. Nije bio isti kada sam ga ponovno vidjela. - ispričala je.

Kraj veze bio je za nju iznimno težak posebice zato što nije bilo pravog osjećaja da je definitivno gotovo. Ona i Lennon su sljedećih pet godina, sve do njegove tragične smrti 1980., provodili mnogo vremena zajedno, kao par, ljubavnici.

- Potajno me posjećivao. Govorio mi je: "Znaš, još te uvijek volim". Povjeravao mi je vrlo intimne stvari i mogla sam osjetiti da među nama još uvijek nešto postoji. Mučilo ga je to. Bila je to nedovršena priča. - rekla je u intervjuu.

Njegova smrt gotovo ju je uništila. Kada se pribrala nastavila je raditi u glazbenoj industriji, glumila, pisala i dizajnirala nakit. Lennonovo vrijeme s May u raznim službenim i neslužbenim pričama i biografijama često se opisivalo kao vrijeme u kojem je najviše ludovao i provodio se, vrijeme koje je prethodilo njegovim umjetničkim vrhuncima, a nju su prikazali kao neku usputnu djevojku, nevažnu lutkicu.

Danas 72-godišnja May, osjeća samo radost zbog vremena koje su ona i Lennon proveli zajedno.

- I danas mislim da je početak bio grozan. No, naš odnos vidim kao dar, kao nešto što je bilo suđeno - objasnila je u Daily Mailu - Bila sam sretna što mu mogu pružiti nešto što će mu činiti dobro, što nikad prije nije osjetio.

Zato je, nakon mnogo godina napravila film. Priznala je i u intervjuu za Daily Mail, da je svjesna da nije samo Yoko manipulirala njome, nego je i John imao svoju ulogu. No, njihova je veza, bez obzira na sve bila sretna i ona je se i danas sjeća kao nečeg posebnog, svoje nikad zaboravljene, velike ljubavi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:53