StoryEditorOCM
ShowbizLEWIS CAPALDI

Ima nade za ovaj svijet! Obožavatelji se ponovno okupili oko glazbenika s rijetkim poremećajem i poručili mu ovo

Piše Marija Čović
28. lipnja 2023. - 17:20

Baš kao što su mu deseci tisuća njih pjevajući iz sveg glasa pomogli da završi nastup na festivalu Glastonbury, jer on to nije mogao zbog učestalih tikova, obožavatelji su se ponovno okupili oko 26-godišnjeg glazbenika Lewisa Capaldija šaljući mu nebrojene poruke podrške nakon što je objavio da do daljnjega neće nastupati i da otkazuje preostala 24 koncerta turneje ‘Broken by Desire to Be Heavenly Sent‘.

Razlog toj odluci je Touretteov sindrom s kojim se škotska pop zvijezda bori i koji je uzrok problema koje povremeno ima tijekom nastupa. Dirljive scene kad su obožavatelji na koncertu otpjevali njegovu hit pjesmu "Someone You Loved" obišle su svijet, a fanovi su podržali i njegovu odluku da neko vrijeme ne nastupa i uzme dovoljno vremena kako bi svoje psihičko i fizičko zdravlje doveo u red, za što je rekao da mu je bila najteža odluka u životu.

Obožavatelji su požurili uvjeriti ga da će ga čekati koliko god to bude potrebno.

- Ti si nevjerojatan umjetnik i svojim pjesmama stvaraš čaroliju. Uzmi stanku i vratit ćeš se vrlo brzo i ponovno oduževljavati fanove – glasila je jedna od poruka na društvenim mrežama.

image

Lewis Capaldi tijekom nastupa na festivalu Glastonbury

Oli Scarff/Afp

- Svi smo uz tebe, ljubav prema tebi je uvijek prisutna. Odmori se, svi ćemo biti ovdje kad se vratiš jači nego ikad – poručio je jedan od obožavatelja.

- Ako ne snimiš više nijednu pjesmu i nikad više ne nastupiš, svi ćemo biti tužni. Ali učinio si više nego milijuni drugih ljudi, ti si dovoljan, učinio si dovoljno. Pazi na sebe! - poručio je drugi.

- Ne mogu zamisliti kakva je snaga potrebna da nastupaš dok živiš sa Touretteovim sindromom, ali se nadam da Capaldi zna da su njegovi obožavatelji uz njega na svakom koraku – bila je jedna od poruka.

Lewis je otvoreno govorio o problemima koje izaziva Touretteov sindrom, rijedak neurološki poremećaj od kojeg boluje oko jedan posto ljudi, ne zna mu se točan uzrok niti postoji određeni lijek za to.

image
Oli Scarff/Afp

Taj sindrom je vrlo kompleksan poremećaj kojeg karakteriziraju nagli, nekontrolirani i ponavljajući pokreti tijela (mehanički tikovi) koji su praćeni nekontroliranim ispuštanjem glasova (vokalni tikovi). Tourettov sindrom se češće javlja kod muške djece, a prosječna dob kada se javljaju prvi tikovi je od četiri do sedam godina, dok se pogoršanje intenziteta tipično očekuje prije puberteta, oko 10. do 12. godine.

Tikovi najčešće zahvaćaju glavu, ruke, noge, ramena i gornji dijela tijela, a to može biti i treptanje očima, grimase lica, okretanje očima, skakanje, vrtnja tijela, dodirivanje stvari ili drugih ljudi, kašljanje, zviždanje, mrmljanje, mljackanje, cvoktanje, oponašanje zvukova životinja, ponavljanje određenih riječi ili rečenica, psovanje...

Život s Touretteovim sindromom većim dijelom može biti sasvim normalan, uobičajen tijek bolesti je za većinu oboljelih, njih oko 75 posto, povoljan, a premda se smatra da je doživotan, simptomi se s godinama mogu ublažiti, pojavljivati se epizodno ili čak skoro u potpunosti nestati.

image

Lewis Capaldi na dodjeli nagrada Grammy 2020. godine

Image Press Agency/Nurphoto Via Afp

U nedavno objavljenom emotivnom Netflixovom dokumentarcu ‘How I‘m Feeling Now‘, Capaldi je govorio o životu sa sindromom i kako se pokušavao ponovno povezati s prijateljima i obitelji kad se vratio u Škotsku tijekom pandemije koronavirusa nakon što je posao slavan.

Lewis je najmlađe od četvero djece trgovca ribom Marka i bolničarke Carol, ima dva brata i sestru, a u rujnu prošle godine je prvi put javno rekao da ima Touretteov sindrom i objasnio da je to učinio kako ljudi ne bi pomislili da uzima kokain. Sindrom mu je dijagnosticiran nedugo prije toga, što je za njega bilo veliko olakšanje jer je, kako je kazao, hipohondar i mislio je da je u pitanju nešto puno ozbiljnije i opasnije, pa je bio sretan kad je mu je dijagnosticiran sindrom koji nije opasan za život.

Prvi put je morao prekinuti nastup na Wembleyju u Londonu 2020. godine zbog serije tikova, a dvije godine kasnije mu je službeno dijagnosticiran Touretteov sindrom. Nastup na festivalu Glastonbury također nije uspio završiti, ali su uskočili obožavatelji, a cijelo vrijeme golemu podršku mu pružaju roditelji, braća i sestra, kao i djevojka Ellie MacDowall.

Ona nije bila u Glastonburyju, ali njegovi roditelji jesu, a Ellie mu se pridružila odmah nakon što se vratio kući. Kako će se dalje razvijati njegova glazbena karijera, kao i hoće li se i kada vratiti nastupima, trenutačno je nemoguće reći.

Mnogi ga, ne samo obožavatelji, hvale zbog otvorenosti o zdravstvenim problemima koje ima, čime je puno učinio i inspiracija je drugima kojima je dijagnosticiran Touretteov sindrom. Stručnjaci kažu kako ne bi smio požurivati oporavak, već je pokazao da se može imati uspješna karijera u zahtjevnoj profesiji usprkos neurološkom poremećaju.

Njegova odluka da mu zdravlje bude prioritet i da uzme stanku također šalje snažnu poruku o značaju brige o vlastitom zdravlju. Premda ga obožavatelji neće moći vidjeti ni čuti uživo, snimanje nove glazbe moglo bi biti dio plana oporavka, korak unatrag kako bi mogao napraviti dva naprijed...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:03