StoryEditorOCM
ShowbizDOJMOVI

Gledate li ‘Metropolitance‘ koje je HRT turbo najavljivao? Sviđaju li vam se ili ste razočarani? Naš kritičar ih secira nakon što je ‘slistio‘ pola epizoda u jednom danu

Piše Sandro Pogutz
28. listopada 2022. - 20:13

Treba vam neko vrijeme da dokučite na koju će stranu “Metropolitanci” krenuti osim – po scenariju – u fiktivno naselje Vrtovec, gdje politika usred pandemije i nakon potresa doseli stanovnike iz strogog centra Zagreba, čiji stanovi su srušeni. I tu dolazi do sraza sa starosjediocima...

Prva epizoda počela je dojmljivo: pečenom svinjskom glavom u krupnom planu. Na pladnju je nosi vlasnik restorana “Čardak”, lokalni drmator Josip Pavić (Dejan Aćimović), do stola za kojim ga čeka gradonačelnik (Goran Grgić). Polumrak je, njih dvojica konspirativno razgovaraju i odmah vidiš da su ušemljeni: “Moji euri više nisu dovoljno dobri?”, pita Pavić koji inače iznajmljuje i POS-ove stanove. Sad u iste zgrade dolaze novi stanari, a s njima i nova prilika za sumnjiv nekretninski biznis.

U tim izvanrednim okolnostima zameću se sukobi, najviše između zubara Petra (Rene Bitorajac) i Pavića. Dok Petar želi u naselju mir i sklad, doimajući se poput Georgea Baileyja iz Caprina ”Divnog života”, Pavić grabi svaku priliku za brzo bogaćenje i zapravo mu je ambicija da bude vlasnik svega, poput zlog tajkuna Henryja F. Pottera u istom filmu.

”Metropolitanci”, uostalom, imaju stanovitih bajkovitih elemenata – Vrtovec je, ne samo zato jer je izmišljen, po mnogo čemu nestvarno mjesto u vrlo stvarnosnom kontekstu, pa su doista mogli krenuti putem Caprina klasika, prema katarzičnoj pobjedi dobra nad zlim, čak i bez miješanja nadnaravnih sila.

A opet, ova serija nosi u sebi i sjeme koje bi moglo proklijati u nešto poput raspleta Grlićeva filma “Karaula”, komedije koja nakon velikog preokreta završava masakrom, jer i za to ima potencijala.

Naravno, po dosad viđenih deset epizoda (preostalo ih je još četiri u prvoj sezoni), nijedan od ta dva filma nećemo ovdje gledati.

Bez zaoštravanja

Autor, koscenarist i redatelj “Metropolitanaca”, Dario Vince, očito je naumio napraviti laganu, “feelgood” seriju koja će, istina, intrigirati svojim vezama s vrlo aktualnom stvarnošću, ali neće kritički zaoštravati nijedan njezin oštri brid, niti će vas prvoloptaški nasmijavati.

Možda iz toga proistječe razmimoilaženje s očekivanjima nezadovoljnog dijela publike nakon početka ove serije, suočene u istom terminu s reality atrakcijama na konkurentskim nacionalnim televizijama.

Temeljni ton “Metropolitancima” udaren je već u izvrsnom uvodnom songu Srđana Gulića Gula, “Ja bum tu” – trenutak ljudskosti i topline u trenutku katastrofe, ono kad se “zrušil celi svet”, a ti zaključiš da ti je nečiji zagrljaj skoz ugodno “mesto za umret”.

A “celi svet” kao da je smješten u Vrtovec, rubni metropolski “lonac za taljenje” svih zamislivih karaktera i situacija “iz susjedstva”, a odatle i toliko uloga – osamdesetak. Očekivao bi čovjek da će morati voditi bilješke kako bi upratio sve njihove relacije, ali priča je zapravo izložena vrlo pregledno, a Igor Šeregi (“Bitange i princeze”, “ZG80”) režirao ju je elegantno, bez ikakvih “artističkih” ekscesa, ekstremnih kadriranja... Reklo bi se – neopterećeno, u funkciji priče.

Kao novinar dobio sam prvih sedam epizoda na ogled prije emitiranja i od gušta sam “bindžao”. Bez napora, uz poneku pauzu, odgledati ih u jednom danu – dovoljan je kompliment ekipi ovog ambicioznog projekta.

Kad je već toliko likova, forte serije bi morao biti u glumačkoj postavi, a ona je doista reprezentativna. Uloga Pavića na Aćimovića se savršeno lijepi već u spomenutoj prvoj sceni i on dalje kao lik samo još “bubri”, Bitorajac kao drugi glavni lik nije toliko upečatljiv, ali zanimljivo ga je gledati kao “normalnjaka”, nakon što smo ga se nagledali u serijskim TV komedijama ili kao izrazitog negativca u nizu filmova.

Dobar glumački špil

Kad u seriju uđu Ksenija Marinković kao vlasnica “salona za masažu” i Siniša Popović kao umirovljeni policijski inspektor, sada “izaslanik” nevidljivog zločinačkog šefa Muse (koji bi, slutim, poput neke inačice Keysera Sözea, mogao biti i on osobno), sve odmah živne.

To nije samo njihova zasluga, ima nešto i u scenarističkom profiliranju likova, a ovi su među “karizmatičnijima”.

No, svakako bih iz debeloga glumačkog “špila” izvukao još neke posebno dobre uloge. Mladi Roko Sikavica (upoznali smo ga kao dijete u RTL-ovoj “Ruži vjetrova”) sjajan je kao Pavićev sin, onaj koji je najviše na ćaću, vlasnik kladionice, predstavnik kapitala u Mjesnom odboru.

Sikavica ima potencijala izrasti u jednog od prvaka hrvatskoga glumišta, vrijeme i talent su na njegovoj strani. Ovdje, kao preslikan iz života, nevjerojatno je prirodan. Bilo da je to na sastanku odbora ili u dijalogu s također izvrsnim Vickom Bilandžićem koji glumi kockarskog ovisnika Roka Bilića, Pavićeva posilnog u dužničkom ropstvu, jako dobro balansirajući između ljigavosti, lukavost i snishodljivosti.

Linda Begonja kao Pavićeva supruga pridružuje se ovom nizu posebno zanimljivih uloga, a veteranka Ljubica Jović doista je prava primadona, koja i u 86. godini pokazuje zavidnu glumačku energiju i k tome izvrsno izgleda. Osobito u njezinom slučaju, casting je bio savršen.

Neka se ne uvrijedi ostatak glumačke ekipe, ovdje sam istaknuo samo svoje favorite, a ima tu još fino i napisanih i odglumljenih uloga. Teško ih je sve i kritički apsolvirati, pa začuđuje kako je zapravo suvereno čitav taj glumački zbor posložen i vođen, i scenaristički i redateljski.

Ok, ima u “Metropolitancima” i nekih suvišaka. “Misteriji” mucica u prvoj epizodi i “divovskog štakora”, odnosno nutrije nešto kasnije nisu osobito funkcionalni, rekao bih da su suvišni, doimaju se ko iz nekog dječjeg filma iz serijala o Koku.

Naći će se još nekih “zapleta” i likova bez kojih je serija mogla, a dobila bi na konzistentnosti radnje i odnosa među njima.

Ali mene već sada svejedno zanima što slijedi – ne samo do kraja prve, već i u najavljenoj drugoj sezoni. Moglo bi se to sasvim dobro posložiti do kraja.

image

‘Metropolitanci‘

HRT
image

‘Metropolitanci‘

HRT
image

‘Metropolitanci‘

HRT
image

‘Metropolitanci‘

HRT
image

‘Metropolitanci‘

HRT
image

‘Metropolitanci‘

HRT
image

‘Metropolitanci‘

HRT
image

‘Metropolitanci‘

HRT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. veljača 2023 16:53