StoryEditorOCM
ShowbizISPRIČAO IM SE

Bob Dylan prevario svoje obožavatelje za 539 tisuća dolara: ‘Nismo mogli pronaći siguran i izvediv način da dovršimo ono što sam trebao učiniti‘

Piše Eda Vujević
28. studenog 2022. - 13:17

Legendarni Bob Dylan objavio je rijetku izjavu u kojoj se ispričava za svoju "pogrešku u prosudbi", a sve usred kontroverze oko upotrebe stroja za autografiranje posebnih primjeraka njegove nove knjige koji su bili reklamirani kao "ručno potpisani". Knjiga, ‘The Philosophy of Modern Song‘, sadrži komentare legendarnog pjevača i tekstopisca te dobitnika Nobelove nagrade za književnost na pjesme drugih izvođača, a objavljena je početkom studenog, s ograničenom nakladom od 900 "rukom potpisanih" primjeraka prodanih za 599 dolara za svaki primjerak. Sve knjige su stigle kupcima s priloženim pismom o autentičnosti koje je pridodao izdavač, nakladnička kuća Simon & Schuster.

No kako su kupci počeli dobivati ​​svoje masno plaćene primjerke, mnogi su imali potrebu pohvaliti se na društvenim mrežama te su dijelili fotografije svojih knjiga. Međutim, ubrzo su shvatili da svi imaju potpuno identične potpise Boba Dylana što je odmah postalo sumnjivo budući da se nijedan čovjek ne može 900 puta potpisati na potpuno isti način. Umjesto Dylana, njegov je potpis stavljao stroj!

image
Stan Honda/Afp

U izjavi koju je sada objavio 81-godišnji glazbenik rekao je da su svi njegovi potpisi "tijekom proteklih godina" bili vlastoručno potpisani.

- Međutim, 2019. sam imao težak slučaj vrtoglavice i to se nastavilo u godinama pandemije", napisao je Dylan.

- Potrebna je bila petoročlana ekipa koja radi u neposrednoj blizini sa mnom kako bi omogućili te sesije potpisivanja, a nismo mogli pronaći siguran i izvediv način da dovršimo ono što sam trebao učiniti dok je virus harao. Dakle, tijekom pandemije bilo je nemoguće bilo što potpisati na taj način, a vrtoglavica mi je dodatno otežala posao. Uz ugovorne rokove koji su se bližili, sugerirana mi je ideja korištenja auto-olovke, uz uvjeravanje da se takve stvari rade ‘stalno‘ u svijetu umjetnosti i književnosti, tvrdi Bob Dylan.

- Korištenje stroja bila je pogreška u procjeni i želim to ispraviti. Radim sa Simon & Schusterom i svojim poslovnim partnerima kako bismo postigli upravo to, ispravili grešku, dodao je Dylan.

I Simon & Schuster ispričao se zbog kontroverze prošli tjedan i ponudio povrat novca svim kupcima koji nisu bili zadovoljni. "Kao što se ispostavilo, knjige ograničenog izdanja sadrže Bobov originalni potpis, ali u obliku pisane replike", napisali su na Twitteru.

Međutim, stvari su malo složenije od knjige ‘The Philosophy of Modern Song‘. Naime, valjanost Dylanovih potpisa na njegovim umjetničkim grafikama – od kojih se mnoge trenutačno prodaju za više od 14.500 američkih dolara po komadu – također je dovedena u pitanje. Castle Fine Art, britanski prodavač umjetnina koji prodaje printove Dylanovih slika, rekao je da "uopće nije bio svjestan upotrebe autopena" i otkrio da su samo dva ispisa, oba objavljena ove godine, bila potpisana autopenom umjesto ručno. "Možemo potvrditi da je sva druga izdanja koja je prethodna sva izdanja osobno vlastoručno potpisao Bob Dylan", napisali su u izjavi, nudeći povrat novca kupcima koji i dalje sumnjaju u njihovu riječ.

image
Ho/Afp

Korištenje autopena zaživjelo je i u političkim krugovima. Autopen je, doduše u primitivnoj formi, prvi koristio treći američki predsjednik Thomas Jefferson još početkom 19. stoljeća. U širu ih je primjenu počeo uvoditi Dwight Eisenhower, a potom ih je potpuno prihvatio John Kennedy. Moderna verzija autopena sastoji se od matrice od pleksiglasa u kojoj je urezan autentični potpis, a najbolje verzije danas koštaju i do deset tisuća. Jedan tip autopena, koje za Bijelu kuću proizvodi tvrtka Damilic Corp, za jedan sat može napraviti 500 potpisa.

Godine 2011. Barack Obama postao je prvi američki predsjednik koji je jedan zakon, novelu Patriotskog zakona, potpisao strojem, a ne rukom te se tijekom njegovog mandata taj stroj čuvao otprilike kao sveti gral. Međutim, uporaba autopena od strane slavnih izvođača i općenito celebritija izazvala je veću buku. Ove godine obožavatelji su bili optužili Dolly Parton da je svoju najnoviju knjigu koja se prodavala za 325 dolara potpisala autoolovkom, a Sinead O‘Connor je priznala prošle godine da je koristila neku vrstu pečata za potpisivanje svojih memoara. Bob Dylan pak....Premda se vremena mijenjaju ‘- The Times They Are A-Changin ! - potpis od 600 dolara ipak mora biti vlastoručni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 02:12