StoryEditorOCM
ShowbizOPET SKANDAL

Bivši zaposlenik tuži Kanye Westa, cure bizarni detalji; tjerao ga da spava na podu i ukloni sve prozore

Piše SCENA SD
20. rujna 2023. - 09:51

Skandalozni američki reper Kanye West niže skandal za skandalom - od prošlogodišnjih astronomskih financijskih gubitaka od oko 2 milijarde dolara, izazvanih antisemitskim ispadima, preko optužbi tvrtke Adidas AG sa kojima je surađivao, za krađe dizajna, do čestih twitteraških ispada.

image

Kanye West na Givenchy Spring-Summer 2022. fashion showu   u Parizu.Fotografkinja tvrdi da joj je Kanye West bacio mobitel na pod te ga sada tuži za fizički napad i emocionalnu traumu

Julien De Rosa/Afp

Na njegov račun neprekidno se nižu optužbe najbližih suradnika, ali i onih koji su za njega radili. Tvrde kako je West izrazito nezahvalan, zahtjevan te poprilično egocentričan, ali i paranoidan. Kanye West prije par godina također je otkrio da pati od bipolarnog poremećaja, psihičkog poremećaja koji utječe na međuljudske odnose i doživljaj sebe, prenosi Jutarnji list.

Tony Saxon, osim što tvrdi da su mu kao Westovom bivšem radniku, bili postavljeni nerealni i teški uvjeti za rad, poput spavanja na podu nekretnine koja je bila u procesu izgradnje, tereti Westa da mu je ostao dužan 993 tisuće dolara plaće dok je za Kanyea istovremeno u njegovoj kući u Malibuu bio  zaštitar na puno radno vrijeme,voditelj projekata ali i domaćica. 

image

Improvizirani krevet na kojem je spavao Tony Saxon

Tony Saxon/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Tony Saxon/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Obzirom da Kanye pati od psihičkog poremećaja, ne čudi što je imao pomalo bizarne želje i zahtjeve oko svoje nekretnine, Saxonu je bilo rečeno da ukloni sve prozore i struju iz kuće. - Htio je da kuća bude poput skloništa - rekao je. Naime, Kanye je htio da mu ta kuća bude "bunker, njegovo mjesto gdje će se sakriti", piše Jutarnji list.

Prema tužbi podnesenoj na Višem sudu u Los Angelesu, West, koji je zakonski promijenio ime u "Ye", nezakonito je otpustio Saxona nakon što je odbio udovoljiti reperovim "opasnim" zahtjevima.

U tužbi se navodi da je Saxona angažirao u rujnu 2021. kao voditelja projekta koji bi obnašao ulogu osiguranja s punim radnim vremenom na imanju uz plažu vrijednom više milijuna dolara.

image

Nekretnina u Malibuu

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Uz ove uloge, njegove bi dužnosti uključivale nadziranje zadataka povezanih s gradnjom, uključujući čišćenje, rušenje, zapošljavanje izvođača i koordinaciju radnika. Ye je navodno kupio kuću za više od 55 milijuna dolara, a zatim ju je srušio kako bi započeo opsežno preuređenje. Kao rezultat demoliranja spomenute nekretnine, prema tužbi, Saxon je cijeli svoj posao proveo "spavajući u improviziranim uvjetima, pronalazeći prazna mjesta na tlu i koristeći svoj kaput kao improviziranu posteljinu".

Unatoč "konstantnim pritužbama" Saxona o njegovim uvjetima spavanja i drugim opasnostima, Kanye nije popustio. U jednom trenutku, Saxon je rekao da mu je rečeno da unese generatore struje, ali je on to odbio učiniti iz sigurnosnih razloga i upitao repera "želi li ga ubiti".

image

Westova nedovršena nekretnina u Malibuu na kojoj se vidi urušen zid

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

- Ako me ne slušaš onda si neprijatelj, ti si Clinton, ti si Kardashianka i ja ti više neću biti prijatelj. Neću ti dati nijednu priliku više - rekao je Kanye Saxonu nakon što je odbio nositi spomenuti generator.

Saxon tvrdi da mu je obećana isplata od 20 tisuća dolara tjedno, ali otprilike mjesec dana kasnije primio je samo jednu isplatu od 20 tisuća dolara za svoje usluge zajedno sa 100 tisuća dolara za troškove izgradnje, navodi se u pritužbi.

- On nikoga ne isplaćuje - ustvrdio je Saxon.

- On natjera ljude da obave sav taj posao i odbace sve zbog njega, a onda se predomisli ili zaboravi. Raditi za Yea bilo je ludo. Budite se pitajući se koja će verzija Yea biti na drugoj strani slušalice: fini pastor ili ludi diktator - dodao je.

image

Kanye West i  Bianca Censori

 

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Prema tužbi, Saxon se 22. listopada 2021. žalio da je "iscrpljen" od rada i da mu je potrebno vrijeme za odmor, ali Ye ga je ignorirao. Nedugo nakon toga, tvrdi, teško je ozlijedio leđa dok je radio, ali su njegovi zahtjevi za slobodom opet ignorirani.

Nekoliko tjedana kasnije, 5. studenog 2021., nakon što je Ye još jednom navodno ignorirao Saxonove zahtjeve za odmor, reper je navodno zahtijevao da se sva preostala električna oprema i prozori uklone s imanja.

image
Cobra Team/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Cobra Team/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Saxon tvrdi da je odbio to napraviti iz sigurnosnih razloga, a u tom mu je trenutku, kako se navodi u tužbi, Ye prijetio i na kraju ga je otpustio. Saxonov odvjetnik, Ron Zambrano, rekao je: "Ye je pokazao bezobzirno zanemarivanje svojih zaposlenika i kršio je zakon na nevjerojatno opasne načine tijekom cijelog ovog projekta u Malibuu".

- Nijedan zaposlenik ne bi trebao trpjeti maltretiranje zbog radnih uvjeta koje je Tony Saxon bio prisiljen trpjeti. Ye nije pokazao brigu ni za čime i samo je želio da se posao obavi, unatoč opasnim i nesigurnim, da ne spominjemo nezakonitim, radnjama - zaključio je odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:09