StoryEditorOCM
ShowbizMOŽDA SE PREPOZNATE

Bajaga stiže na Gripe, sjetili smo se ludila iz ‘86. u Splitu, pogledajte video! Bile su tu i Doris, misica Maja Kučić

Piše M. K.
11. ožujka 2024. - 19:41

Splitska kavana "Semafor" bila je meka i sjecište svih glazbenih protagonista ludih i nezaboravnih 80-ih godina.

Ondje su pili kavu Doris Dragović, Ljiljana Nikolovska iz Magazina, kasnije Gibonni, Goran Karan, ranije sve zvijezde Splitskih festivala iz njegovih najboljih izdanja, a osim pop, zabavne i šlagerske, u popularnom kafiću/klubu/kavani rado su se muvali i dugosi rokeri.

Sve što se o glazbi i glazbenicima moralo znati, a  i moglo čuti, istračati, odvijalo se tamo. "Semafor" je ostao voljen i neprežaljen za sve čiji su se životi, bar u nekoj fazi, dotakli uzbudljivih događanja u ugostiteljskom objektu u današnjoj Ulici kralja Tomislava u Splitu.

"Semafora" smo se sjetili čim smo čuli da se Bajaga sprema održati veliki koncert na Gripama u sklopu slavljeničke koncertne turneje "Samo nam je ljubav potrebna", kojom sa svojim Instruktorima slavi 40 godina postojanja, i s kojima stiže 23. studenoga u dvoranu u kojoj su ga tisuće Splićana dočekivale s obožavanjem. 

Potpisnica ovih redaka pamti koncert u Splitu iz 1986., kad su Bajaga i Instruktori promovirali album "Jahači magle", pamti i da je "picala" sa zadnja dva sata matematike da bi beogradskog rokera dočekala u prostoru kraj "Semafora", gdje je bio organiziran "meet&greet", koji se, dakako, tada tako nije zvao, na kojem je više stotina splitskih fanova uzbuđeno čekalo u redu za svojih pola minute susreta s obožavanim pjevačem.

Iz tog vremena datira i videosnimka na YouTubeu, koju je i snimio i ondje postavio također jedan od legendarnijih protagonista splitske scene, pionir videa u Splitu, Bebi Penović.


Bebi je, naime, na njoj ovjekovječio press konferenciju koju je tada Bajaga održao u "Semafora", a koju je vodio legendarni splitski radijski voditelj/glazbenik Rade Čikeš Medan, a na kojoj su se, uz predstavnike sedme sile i obožavatelje, zatekle i dvije atraktivne protagonistice javne scene u Splitu, pjevačica Doris Dragović i Maja Kučić, te godine, 1986., okrunjena za Miss Jugoslavije.

image

Splićanka Maja Kučić, Miss Jugoslavije 1986.

Screenshot YT

Prelijepoj nekadašnjoj učenici splitske Turističke škole, koja je kasnije postala dubrovačka nevjesta i udala se za poznatog vaterpolistu Ognjena Kržića, snimatelj Bebi je u videu posvetio posebnu minutažu.

Doris je i prije godinu dana na Facebooku podijelila fotografiju na kojoj je u društvu okrunjene Maje, ali i Tereze i Olivera, snimljenu te iste 1986. godine.

Videosnimka Bajagine pressice iz Semafora zabavan je podsjetnik na lude splitske 80-te, a za sve Splićane koji su i sami tada rado navraćali u "Semafor", i zgodna prilika da je "čekiraju". Možda se pronađu...

40 koncerata za 40 godina

Prošle godine Bajaga i Instruktori su oduševili Splićane na rasprodanom koncertu na splitskom Sustipanu. Gripe će biti prilika za sve fanove da još jednom uživaju u cijelom opusu benda, od legendarnih starih hitova poput Tišina, Ti se ljubiš (na tako dobar način), i Sa druge strane jastuka, do najnovijih singlova i na taj način proslave 40. godina postojanja benda.

U tih 40 godina, kultni pjevač, gitarist i autor Momčilo Bajagić – Bajaga svojim pjesmama zauvijek se upisao u srca mnogih generacija obožavatelja. Iza grupe je 13 studijskih albuma. Bajaga kao autor potpisuje preko 170 napisanih pjesama, koje je napisao za svoj bend, ali i za druge izvođače, koje će uskoro biti objavljene u knjizi poezije.

Za turneju Samo nam je ljubav potrebna povodom 40 obljetnice, zakazano je 40 koncerta u svim većim gradovima regije.

image

Bajaga u splitskog Semafora 1986.

Screenshot YT
image

Mladi Bajaga u Splitu, 26-godišnjak

Screenshot YT
image

Doris Dragović

Screenshot YT
image

Maja Kučić, Miss Jugoslavije 1986.

Screenshot YT
image
Screenshot YT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:18