StoryEditorOCM
ShowbizVizure Dalmacije

'Mislila sam da je snimanje u Dubrovniku krasno, ali u Splitu...': pogledajte što je ekipa 'Igre prijestolja' zaključila o boravku u Hrvatskoj, jedno mjesto im je posebno 'nestvarno'

Piše J. V.
9. svibnja 2019. - 20:06
igra_prijestolja8-270913

I oni Hrvati koji su propustili biti "u toku" pa ne prate trenutno najpopularniju seriju na planetu, "Igru prijestolja" ("Game of Thrones"), znaju sigurno da je ekipa serije neko vrijeme boravila u ovim krajevima. Ako ne ništa, vidjeli su u svojim đirevima gradom muzeje posvećene franšizi.

Uz Dubrovnik, nedavno je jedan takav otvoren i u Splitu. Povodom izlaska posljednje sezone, proširen je tematski "gift shop" koji se nalazio u samome centru grada, pa u Palači odnedavno pojedinci koji to odaberu mogu uživati i u iskustvu koje će im seriju dodatno približiti.

Zmaj na ulazu mogao bi uznemiriti one slabijih živaca: Split je dobio muzej 'Game of Thrones', a mi vas vodimo u njegovu impresivnu unutrašnjost, 'Ovo je preslika serije, ledeno je i miriše isto!'

O popularnosti serije, nadalje, svjedoči i činjenica da su turistički vodiči diljem Dalmacije kao obavezan dio svojih tura u program uklopili i narativu o lokacijama gdje su se epizode snimale. Kliška tvrđava i Podrumi, splitske kale i prostor gdje se danas nalazi Muzej grada priči su o Maruliću, odraslom u njima, dodale i onu o fiktivnome gradu Mereen u kojem je za vrijeme nekoliko sezona obitavala Daenerys Targaryen sa svojim zmajevima.

Kao podsjetnik na ta vremena, objavio je i HBO Adria snimku u kojoj glumci na sva usta hvale lokacije koje su im nekoliko sezona za redom predstavljale dom. Naročito su oduševljeni bili Emilia Clarke i Peter Dinklage koji utjelovljuje Tyriona Lannistera.

"Mislila sam da je snimanje u Dubrovniku krasno, ali snimanje u Splitu jednako je lijepo, ako ne i ljepše. Nevjerojatno je. U Hrvatskoj nas uvijek tako lijepo ugoste...", priča u videu uvijek nasmijana Clarke.

"Usred Hrvatske smo, odlazimo na različite lokacije i uzbuđen sam zbog snimanja svake nove scene", potpisuje ju Dinklage, koji je pak većinu vremena, kao i ostatak njegove fiktivne obitelji, proveo u Dubrovniku. Podsjećamo, Grad je u to vrijeme bio slika King's Landinga, koji je u najnovijoj sezoni poprimio neke sasvim drugačije dimenzije i karakteristike.

Kako za snimanje osme sezone ekipa nije "potegnula" sve do juga Hrvatske, mnogi su im zamjerili upravo nedosljednost i iskrivljen prikaz grada u kojemu se nalazi željezno prijestolje - od dubrovačkih vizura, mora i zidina, "Kraljev Grudobran" spao je na suhoparni zid usred ničega.

"Pravi" King's Landing je sasvim druga priča...

"Mislio sam da nema šanse da postoji tako krasno mjesto, ali ovo je stvarno", opisao je tako Dubrovnik Pedro Pascal, neprežaljeni Oberyn Martell iz serije, čija je uloga u Dubrovniku i završila s tragičnom sudbinom njegova lika.

Što su ostali glumci ispričali o snimanju u Hrvatskoj, pogledajte u snimci HBO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2023 05:19