Scena Kultura

kontra Amazona

Hrvatskim piscima ne cvjetaju ruže, Hrvati uglavnom čitaju akcijske letke; I kad konačno netko iskoči, pojave se lopovi!

kontra Amazona

Amazon nije htio dati ime osobe ili tvrtke koja je naručila tiskanje te broj prodanih primjeraka, kaže pisac 'Ciganina, ali najljepšeg'

Hrvatskim piscima i nakladnicima ne cvjetaju ruže. Hrvati uglavnom čitaju tek jelovnike i akcijske letke. I kad konačno netko iskoči, pojave se lopovi.

Upravo to se dogodilo Kristianu Novaku i njegovu nakladniku "Ocean more". Piscu hvaljenih i nagrađivanih romana "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" netko je bez njegova znanja prodavao potonji roman. I to skupu, a lošu kopiju. Sreća da nije išao tako daleko da je unutar ovitka bio komad stiropora ili samizdat nekog netalentiranog anonimca.

– Piratski primjerci knjige su se u fizičkom obliku, u mekom uvezu, prodavali na službenim stranicama na Amazonu za 16 eura, i to, koliko nam je poznato, od kolovoza. Tome se trenutno s našom regulativom ne može doskočiti, ljudi iza tih stranica su nedodirljivi i s time smo se nekako pomirili.

Ali ovo s prodavanjem knjige je jedna nova razina kriminala. Netko je uzeo PDF, naručio od Amazona tisak i prodavao knjigu koju je netko drugi napisao, uredio, lektorirao, izdao – objašnjava Novak.


Pravo, ali njemačko


– Na jednoj knjizi piše "Printed by Amazon Distribution GmbH in Leipzig Germany", a na drugoj "Printed by Amazon Fulfillment in Wroclaw, Poland". Čini se da je netko naručio tisak od samih distribucijskih centara Amazona. Molili smo ih više puta da se očituju o tome, da nam daju ime osobe ili tvrtke koja je to naručila i broj prodanih primjeraka, no ignoriraju nas.

Skinuli su knjigu iz ponude i misle da dalje nemaju nikakve obveze. Najprije ćemo pokušati preko policije doći do podataka koji su nam bitni da bismo ostvarili svoje pravo. Budući da se sada tjednima bavim time, nabasao sam na niz sličnih priča od autora diljem svijeta čija su djela ilegalno prodavana putem Amazona. Bojim se da su oni toliko veliki da mogu ignorirati pojedinca.

Vidjet ćemo mogu li ignorirati i kada se skupi gomila oštećenih – kaže pisac i dodaje da, po njegovu mišljenju, jednaku krivnju snose počinitelj i Amazon, koji je ilegalnu robu tiskao, prodavao, pakirao i dostavljao.

U priču oko Amazona uključila se, naravno, i urednica nakladnika "Ocean more" Gordana Farkaš Sfeci.

– Nije nam se još nikad dogodio ovakav slučaj, a nadam se da ni neće kako si netko uzima za pravo tuđe djelo i tuđi rad koristiti bez pitanja i to još na tako bahat način. Za sada smo našoj odvjetnici predali jedan krivotvoreni primjerak i ona će otići u naš MUP koji ima odjel za krivotvorine. Oni imaju sigurno direktne veze s kolegama u Njemačkoj, čije zakonodavstvo je jako osjetljivo na bilo kakvo kršenje autorskih prava i ima i alate i iskustvo da to adekvatno istraži – kaže Gordana Farkaš Sfeci.

 

 

 

 


Ona dodaje da je opće raširena PDF-izacija te ako je mreža svima dostupna, to ne znači da se na njoj pojedinci mogu ponašati kao kradljivci, lažljivci, prevaranti.

– U konačnici je to nepoštovanje tuđeg rada, uloženog znanja i truda te sporost sustava da nađe i ozbiljno kazni takvu zloupotrebu – kaže ona.

Aferu je komentirao Seid Serdarević, urednik "Frakture", iskusan i u internetskoj prodaji.

– Slučaj s knjigom Kristiana Novaka je čista piraterija. Mi ne nudimo preko Amazona print na zahtjev jer to nije kvaliteta knjige koju želimo imati. S Amazonom dobro surađujemo na drugom polju izdavaštva. Upravo pokušavamo ispregovarati da hrvatski bude normalan jezik Kindlea – komentirao je Serdarević o slučaju koji bi mogao stvoriti probleme i velikom Amazonu.

Kad se male tipkovnice slože.

 

 

 

 

 

Naslovnica Kultura