Scena Kultura

Petodnevni ciklus cijenjene europske kinematografije

Filmovi drugog ešalona rumunjskih majstora u splitskoj 'Kinoteci'

Petodnevni ciklus cijenjene europske kinematografije

Erotska crna komedija ‘Filantropija’

Rumunjski “novi val“ jedna je od najjačih kovanica u kinematografiji novog milenija. Svaki filmofil je čuo za Cristija Puiua (“Smrt gospodina Lazarescua“), Cristiana Mungiua (“4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana“), Corneliua Porumboiua (“Policijski, pridjev“), Radua Munteana (“Utorak, nakon Božića“), Radua Judea (“Svi u našoj obitelji“) i Calina Petera Netzera (“Poza djeteta“).

No, u Rumunjskoj rade i manje poznati filmaši koji se ne uklapaju nužno u “new wave“ poetiku, a svejedno su zanimljivi. Njima u čast, “autorima koji su odbijali snimati po canneskom diktatu ili su naprosto vjerovali da će im koketiranje s estetikom pametnog 'crowdpleasera' donijeti veći komercijalni uspjeh“, splitska “Kinoteka“ organizira mini-ciklus rumunjskog filma od 14. do 18. listopada.

U pet dana na programu “Kinoteke“ naći će se isto toliko filmova koji se nisu dobacili do svjetskih festivala “A“ klase, ali doživjeli su uspjeh i bili ovjenčani nacionalnim nagradama. Splićani će, redom, moći vidjeti “Morgen“ Mariana Crisana, “Filantropiju“ i “Sve drugo je tišina“ Naea Caranfila, “Vjenčanje u Basarabiji“ Napa Toadera i “Ja sam komunistička stara baba“ Sterea Gulea.


Filmovi su to prepoznatljivog rumunjskog pečata, ali s “novi valom“ ih više povezuje odlična glumica Luminita Gheorghiu (“Smrt gospodina Lazarescua“, “Poza djeteta“) nego režija u stilu i sadržaju.

U ovom ciklusu, dakle, crna komedija s daškom erotike (“Filantropija“) i politička farsa (“Ja sam komunistička stara baba“) ima prednost prolaza u odnosu na tešku dramu, premda je jasno da Rumunjski “wedding movie“ (“Vjenčanje u Basarabiji“) neće biti poletan i lišen podteksta kao tipičan hollywoodski.

MARKO NJEGIĆ

Naslovnica Kultura