Scena Gastro

Toplo sjećanje na djetinjstvo

Majka i najobičniji obid čini svečanim

Toplo sjećanje na djetinjstvo

Kažu da sjećanja imaju i miris i okus. U to je uvjeren i Obrovčanin Josip Gudić, koji i dan-danas redovito priprema recept svoje majke. Recept koji ga vraća u djetinjstvo, u vrijeme kada je sve bilo kako treba.

- Za ovaj recept koji dijelim s vama vežu me najranija sjećanja, lijepa i topla. Zajednički ručak s obitelji, nema ništa svetije ni bolje, kazuje nam Josip i dodaje:

- Čak bih po mirisu prepoznao s kućnog praga što se kuha, bacao bih torbu odmah pored vrata, samo da što prije sjednem za stol. Pripremajući ovaj recept, priznaje, i dan-danas nesvjesno ima osmijeh na licu, sjećajući se prekrasnih dana dok je bio dječak.

Juneći šnicli s pire krumpirom
SASTOJCI:
- 700 g junećih šnicli
- 50 g brašna
- 30 ml ulja
- 100 ml bijelog vina
- 1-2 žličice senfa
- list lovora
- 3-4 režnja češnjaka
- sol, papar

PRIPREMA:
Juneće šnicle izlupati i blago posoliti. Svaki šnicel uvaljati u brašno i nakratko propržiti na dobro zagrijanom ulju. Bitno je da porumene, ne trebaju biti potpuno pečeni. Kad su šnicli porumenili, izvaditi ih na tanjur, pa u sok od prženja popržiti sitno sjeckani češnjak. Dodati dvije žličice brašna, senf i bijelo vino. Paziti da ne ostanu grudice. Miješati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Posoliti i popapriti.

Vratiti šnicle u toč. Dodati vode, tako da prekrije šnicle, lovor, poklopiti i dinstati na laganoj vatri 30-40 minuta. Po potrebi dodavati vode. Najbolje vilicom provjeriti jesu li šnicli dovoljno mekani.
Poslužiti uz pire krumpir i posuti nasjeckanim peršinom.

Naslovnica Gastro