StoryEditorOCM

Sve je spremno za sedmo izdanje najvećeg splitskog jesenskog kulturnog događaja

Piše Promo
23. rujna 2024. - 00:00

Mediteranski festival knjige zove na čitanje. Velika dvorana splitskog sportskog centra Gripe još će jednom, sad već sedmi put, biti pozornicom najvećeg knjižarskog i književnog događanja u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, događanja koje redovito obilježi jesensku kulturnu scenu najvećeg dalmatinskog grada. Riječ je, jasno, o Mediteranskom festivalu knjige, koji se ove godine na Gripama održava od 25. do 29. rujna pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, te Splitsko-dalmatinske županije. Manifestacija koja redovito privuče dvadesetak tisuća posjetitelja sigurno će i u svom sedmom izdanju biti jednako snažan magnet, i svojom "prodajom" dimenzijom na štandovima u Velikoj dvorani, ali svakako i na brojnim programima za odrasle i djecu, od promocija novih izdanja do radionica za najmlađe ljubitelje knjige i čitanja. Također, održava se još jedna tradicija, odavanja počasti baštini i načinu života u Dalmaciji kroz radove poznatih fotografa. Ove je godine izbor pao na zadarskog majstora fotografije Stipu Suraća.

"Mediteranski festival knjige postaje splitski dnevni boravak, pun kulture, znanja i  zabave, susret koji nosi dodanu vrijednost za djecu i odrasle ali i za struku vezanu na kulturnu i kreativnu industriju.", kaže Slavko Kozina, predsjednik Zajednice

Festival će, uz nazočnost ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, te uz nastup Žana Jakopača, biti otvoren 25. rujna u 12 sati. Bit će to "startni pucanj" za iznimno bogat program ovogodišnjeg MFK, i za rijeke zaljubljenika u pisanu riječ kojima će biti ponuđena praktički sva recentna književna produkcija na štandovima četrdesetak ponajvećih hrvatskih izdavača. Jasno, kao i svake godine, ta "prodajna dimenzija" Festivala važan je, ali ne i jedini element koji obilježava splitsku i dalmatinsku kulturnu jesen. Mediteranski festival knjige, naime, mnogo je više od knjižarskog sajma, ponajprije zbog svojih programa namijenjenih publici svih uzrasta. A posebno su organizatori ponosni na svoj dječji program, koji je dio Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija.Već tradicionalno u Bookvariju i Malom Bookvariju, kao i u Velikoj dvorani, djeci će biti ponuđeno more događanja. Jedan njihov dio namijenjen je djeci koja posjete Festival, a isto tako će prema Gripama krenuti učenika osnovnih škola iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. Tako će volonteri udruge MoSt svakodnevno djeci starijoj od tri godine glumiti "tete i barbe pričalice", čitajući im probrana djela dječje književnosti. Potom, slikar Hrvoje Marko Peruzović održavat će likovnu radionicu na kojoj će polaznici spajati naizgled nespojive elemente kako bi dobili potpuno novi, umjetnički i pojmovno zanimljiv sadržaj. Tu je ponovo i neizbježna kreativna Maštaonica Slavice Mihotović za djecu od 5 do 10 godina. Djeci iz osnovnih škola ove će godine osnove crtanja stripa prvi put približiti Tisja Kljaković Braić, iznimno popularna autorica nekoliko sad već pravih bestselera. Kroz proces stvaranja knjige od autorske mašte do doživljaja čitanja, pak, vodit će ih splitski književnik Edi Matić, dok će literarne radionice voditi Tea Tulić. Ponovo će se najmlađi družiti i s Jasminom Žiljak na kreativnim radionicama Kamomila bajka. A da se ne bi zaboravili ni igrati, tu je edukativna radionica na kojoj će djeca o povijesti Splita učiti gradeći Dioklecijanovu palaču Lego kockama. Učit će se na Gripama i o obnovljivim izvorima energije, opet kroz igru i slaganje Lego kockica. Isto tako, mali ljubitelji prirodnih znanosti doći će na svoje na STEM radionicama koje vodi Ivica Pivačić iz županijske Zajednice tehničke kulture i udruge Dalmatinski inovatori Tesla, a od Ive Vrdoljak i Svjetlane Tojčić iz udruge Eureka saznat će i kako STEM i umjetnost mogu ići "ruku pod

I na koncu, ali iznimno važno, djeca će na poseban način obilježiti godinu Marka Marulića. U organizaciji Galerije Meštrović u glini će izrađivati svoje viđenje splitskog spomenika ocu hrvatske književnosti kojeg je davne 1925. izradio Ivan Meštrović. Dok se najmlađi budu zabavljali i učili na nekom od ponuđenih programa, roditelji i svi drugi posjetitelji Festivala imat će što vidjeti i čuti na pozornici Velike dvorane, u programima koje je složila jaka reprezentacija Kruno Lokotar, Patricija Horvat i Katja Grcić. U prvom se redu to odnosi na promocije novih izdanja hrvatskih i regionalnih nakladnika, ali i na različite panel diskusije, razgovore, prezentacije... Sve počinje u srijedu, 25. rujna, nakon svečanog otvaranja, sjećanjem na nedavno preminulog dubrovačkog barda Luka Paljetka, počast će mu odati Joško Božanić i Siniša Vuković. Prvoga dana čeka nas i prva serija zanimljivih promocija. Jurica Pavičić predstavit će knjigu poljskog slavista Macieja Czerwińskog Hrvatska. Povijest, kultura, ideje, da bi potom Josip Belamarić "donio" na pozornicu novo djelo Joška Božanića Oceanska Hrvatska. Za kraj dana, Kruno Lokotar predstavit će novi publicistički rad novinarke Ivane Dragičević Nesigurni, ili - kako glasi svojevrsni podnaslov - Self-help za današnji svijet. Kao i uvijek, MFK se bavi važnim temama hrvatske kulture, pa i iz njezine povijesti. Tako će na početku drugoga dana o jezicima hrvatske renesanse, kroz djela Marka Marulića i Hanibala Lucića, uz Lokotarovo moderiranje, razgovarati dr. sc. Bratislav Lučin i prof. dr. sc. Ivan Lupić. Izlaz iz hrvatskih granica označit će promocija iznimnog izdanja, zbornika Književnost protiv rata u kojem su skupljeni antiratni tekstovi crnogorskih autora od 1991. do 2001., po izboru Vladimira Vojinovića. Uz njega, knjigu će predstaviti Dragan Markovina i Miloš Vukanović.

Jednom segmentu "splitologije" posvećena je, pak, fotomonografija Feđe Klarića Skaline, koju će predstaviti Grozdana Ribičić i Damir Šarac, a nešto kasnije će Dragan Markovina uz pomoć Jurice Pavičića predstaviti svoju novu knjigu Maršal na Poljudu. Između te dvije promocije Dunja Ilić promovira Hipofizu u egzilu Sofije Kordić. Završno događanje dana donosi i novi prostor za MFK; na splitskom trgu Šperun bit će predstavljen Hrvatski zvukopis, uz sudjelovanje Tanje Mravak, Elvisa Bošnjaka, Katje Grcić i Jelene Remetin, uz moderatoricu Patriciju Horvat. Tećeg dana MFK kreće predstavljanjem autorice Jacqueline Merville o kojoj će govoriti Marinko Koščec i Patricija Horvat. Zbirku priča Luce Kozine Vidjet ćeš kad odrasteš potom će predstaviti Sara Tvrdić, da bi gastroputovanje Sredozemljem, Veliki mediteranski kanconijer Veljka Barbierija, predstavile Ivana Prijatelj Pavičić i Ljubica Hardman. Glazbenik Žan Jakopač na MFK donosi svoju zbirku poezije Homo tamo di je boje, koju će predstaviti Hrvoje Marko Peruzović i Sanja Baković, da bi dan zaključili Jasen Boko i Bogdan Diklić govoreći o knjizi poznatog glumca O glumi bez glume. Psihoterapijom ispričanom kroz strip Stripoterapija Ane Petrović, uz promotora Krunu Lokotara, počinje četvrti dan festivala. Nastavlja se, pak, predstavljanjem svojevrsne antologije hrvatske proze između 2000. i 2020., zbirke ulomaka najvažnijih djela domaćih autora u tom razdoblju pod naslovom Područje signala koju je priredila kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik. O knjizi će govoriti Katarina Luketić i Srećko Jurišić.

Veliku pažnju sigurno će izazvati promocija hit romana srpske autorice Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim, po kojem je napravljen istoimeni film, jedan od najgledanijih posljednjih godina. O toj nostalgičnoj priči govorit će Katja Grcić i Sanja Roić. Marija Andrijašević će potom predstaviti svoju Ligu ribara, uz promotorsku ulogu Krune Lokotara i Katje Grcić, a nakon njih na pozornicu će jedan od najnagrađivanijih i najčitanijih domaćih autora Kristian Novak, njegov Slučaj vlastite pogibelji predstavit će Kruno Lokotar i Srećko Jurišić. Na kraju će se na Gripama opet malo putovati, uz putopisno-povijesnu publicistiku Jasena Boke Od Dnjepra do Jadrana, uz Nikolinu Urodu i Sanju Baković. Zadnjeg dana, prije nego se spusti zastor na sedmi Mediteranski festival knjige, slušat ćemo o dvjema knjigama Zorana Žmirića, romanu Visoke trave i stripu Kaleidoskop, nastalom u suradnji s Korinom Hunjak, koje će predstaviti Marina Vujčić, Patricija Horvat i Bartul Vlahović. Na samom kraju, kako je to već bilo uobičajeno i prošlih godina, u razgovoru naslovljenom Nedjeljom u tri roman Marine Vujčić Sigurna kuća predstavit će Patricija Horvat i Zoran Žmirić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 06:13