StoryEditorOCM
KnjiževnostSVI NA GRIPE

Počeo je Mediteranski festival knjige; ponuda ide od 120 eura do - gratis! Pripremite se, ponesite vrećice, naočale...

Piše Lenka Gospodnetić
25. rujna 2024. - 16:21

Kažu da je sedma godina kritična za brak, no ova je – upravo sedma godina – održavanja Mediteranskog festivala knjige u Splitu na Gripama pokazala da je ljubav grada podno Marjana i dobrog libra - sve jača!

Veza s knjigama gaji se odmalena, od prvih slova, i u tu ljubav treba ulagati. Nagrada za uloženo je: uživanje u čitanju, sposobnost teleportacije kroz prostor i vrijeme preko stranica, bogatiji vokabular, puno novih spoznaja i – puno zabave pri tom. E, kad smo kod stavke "ulaganje", za uistinu malo eura na ovogodišnjem MFK-u (gdje "se izložilo" pedesetak nakladnika) možete "ubosti" super kupnju – istražili smo za vas najbolje naslove i najbolje uštede, pripremite se!

Dakle, ono što je najjeftinije je doslovce – besplatno! Tijekom trajanja sajma koji promovira u prvom redu čitanje, naime, "najšire ruke" bila je Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu. Imaju svoju nakladu koja cjenovno i nije najkonkurentnija, ali zato se tijekom trajanja MFK-a možete učlaniti u knjižnicu – besplatno, i tako (ako ste odrasla zaposlena osoba) uštedjeti 13 eura godišnje članarine. Već imate inicijalni kapital za šoping!

image


Prvi dan Mediteranskog festivala knjige u dvorani Gripe.
Na fotografiji: Nina Zagar, Lucija Fuduric, Ervin Curt

Nikola Brboleza/Cropix

Jedan, pazite, doslovce jedan euro stoje neki naslovi poput zbirke "Pjesme u doba korone" (daleko joj kuća!), riječ je o štandu Rockmark i zbirci pjesama autora Dragaša. Po sličnoj cijeni ima i proznih uradaka, primjerice aktualiziranog, starijeg naslova "Sanjajući Palestinu" po cijeni od 1,30 eura iz posrnule kuće AGM (Zagreb), pripojenoj Holdingu i u fazi konsolidiranja. Kući trenutno povoljan, štoviše spasonosan vjetar u leđa daje glavni urednik Kruno Lokotar, koji nam je ukazao i na remek-djelo, naslov "Kako ga je priroda stvorila", autora ovjenčanog Pulitzerom, napisan prema istinitoj sudbini blizanaca. Cijena za ovu AGM-ovu poslasticu je pet eura, a toliko stoji i izvrsni Tony Parsons, naime njegov roman "Muž i žena", nastavak romana "Muškarac i dječak", koji je proglašen Knjigom godine u Velikoj Britaniji (ranije).

image
Nikola Brboleza/Cropix

Po toj cijeni možete birati sjajne knjige i na drugim štandovima, na primjer iz (i inče pristupačne) biblioteke "Knjiga dostupna svima" kuće Znanje, informiraju nas ljubazne studentice-zaposlenice.

Štand Poetike nudi akciju 2+1 gratis, što je otprilike 30 posto popusta na kupnju, i tu ima također zgoditaka: na primjer "Tisuću poljubaca" autorice Tillie Cole, proglašeno za najčitaniju knjigu u kategoriji "odrasli" ove veljače/ožujka. Ipak, knjiga žanrovski više naginje "young adult" publici, napominje Krešimir Stanić, voditelj prodaje. Stilusovi naslovi, pak, listom su sniženi od 20 posto naviše, te ponuđeni na štandu Superknjižare, koja inače djeluje u portfelju s antikvarijatem Jesenski i Turk.

image

Kruno Lokotar

Nikola Brboleza/Cropix

Jeda od najuzbudljivijih štandova je onaj malog, ali moćnog nakladnika Hena, na kojemu se najviše isplati kupiti nešto starije, vrhunske naslove poput "Bivše stvari" nagrađenog Portugalca Bruna Vieira Amarala, vrhunski korejski triler "Dobri sin" autorice You-jeong Jeong , "Bambusovu stabljiku" Saud Al Sanusija, zabranjenu knjigu u Kini "San sela Ding" (Yan Lianke), koja govori o epidemiji AIDS-a u kineskom selu u kojemu muškarci masovno prodaju krv – sva ova blistava književna ostvarenja možete imati po cijeni od pet do sedam eura! Uz hit-pisce (naravo, AntuTomića), izdvajamo kod "Hene" po sniženim sajamskim cijenama i brojne naslove najbolje suvremene turske spisateljice Elif Shafak (neki su i značajno sniženi), uključujući najnoviji koji je oduševio (i) Hrvatsku: "I nebom teku rijeke".

image
Nikola Brboleza/Cropix

Ne propustite ni štand Mozaik knjige, pogotovo ako ljubite – ljubiće, naime one megapopularne Julie Quinn, ima ih već za 10 eura, ili pak (sad već u rangu klasika) serijal o Harryju Potteru. Izdvajamo krimiće Heninga Mankella, meštra skandinavskog krimi-izraza (pokojnog, na žalost), jedan njegov vrijedni naslov stoji samo sedam eura, odnosno deset.

Za vas smo pronašli i vjerojatno najskuplju knjigu na MFK-u, naime "Davidsonove osnove interne medicine", enciklopedističko djelo, tvrdo ukoričeno, po punoj cijeni od 157,50 eura – no, ovom prigodom sniženo za značajnih 20 posto! Od istog nakladnika, naime "Medicinske naklade" imamo još jedan zgoditak, knjigu "Pedijatrijska neurologija! Koja je sa 170 eura snižena na – 70 eura.

Bome, 100 eurića uštede nije šala!

image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix

Kad smo već kod publicistike, knjige instrukcija stoje privlačnih pet eura na štandu Splitski kantun na kojemu su redove zbili mali splitski nakladnici: Fragmet, Slatkopedija i Marjan knjiga (Šare), uz partera Iris Illyrica čiji su vrijedni naslovi iz serijala "Nadilaženje granica - Ženski glasovi u europskoj književnosti" također poželjan sajamski ulov.

Na koncu, uz Božju pomoć ili bez nje, izdvajamo i vrijednu i atraktivnu – Bibliju.

image
Nikola Brboleza/Cropix

Naime, Biblija Gustavea Doréa, jednog od najvećih francuskih ilustratora i grafičara 19.stoljeća  jedna je od najznačajnijih ilustriranih Biblija svih vremena do sad nenadmašene umjetničke vrijednosti, sa 230 ilustracija s izvacima iz Staroga i Novoga zavjeta. S relativno povoljnih (za tako lusuzno izdanje) 59 eura dodatno je sajamski snižena na 47 eura. Mirita...

Triba doć i gotovo! E, i ulaz je na Gripe i MFK mukte, a sajam traje do 29. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 16:48