StoryEditorOCM
Promo arhivOdrživi razvoj u energetici i transportu

HEP - vodeći promotor elektromobilnosti u Hrvatskoj

Piše PROMO
27. studenog 2019. - 15:09

HEP je do sada pustio u rad više od sto javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, a u realizaciji ili planovima je još oko stotinu novih
HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Nakon što je 2010. godine u sklopu pilot projekta postavio prve dvije punionice za vozila na električni pogon u Labinu i Vukovaru, HEP je krajem 2012. godine pokrenuo aktivnosti na razvojnom projektu eMobilnost. Početkom 2015. godine HEP je započeo ciklus izgradnje ELEN punionica u hrvatskim gradovima prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, koja do 2020. godine predviđa dostupnost punionica na svakih 50 kilometara autocesta, u svim aglomeracijama s više od 20.000 stanovnika, u svim morskim, zračnim i lukama unutarnje plovidbe, kao i na željezničkim te autobusnim kolodvorima.

ELEN - mreža HEP-ovih punionica u hrvatskim gradovima
HEP je do sada pustio u rad više od 100 javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, što je financirano vlastitim sredstvima te sredstvima iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata. U ovom trenutku HEP-ova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka te se prostire na području Grada Zagreba i 18 županija. Trenutno se provode testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate koji će u narednim mjesecima rezultirati komercijalizacijom usluge.

Hrvatska postaje dio europske električne autoceste
Osim suradnje s gradovima i postavljanja javne infrastrukture dostupne građanima, HEP intenzivno radi i na rješavanju međugradskog prometa. Tako je HEP-u kroz projekt EAST-E odobreno sufinanciranje postavljanja 27 multistandardnih rapidnih punionica za električna vozila snage 50 kW (AC/DC multistandard) na autocestama Goričan-Zagreb-Rijeka te Bregana-Zagreb. Realizacija projekta EAST-E omogućuje po prvi put i uključivanje hrvatskih autocesta na europske prometne pravce na kojima već postoji infrastruktura za punjenje električnih vozila. Hrvatska će tako postati dio mreže 11 europskih zemalja kroz koje će biti moguće obavljati neprekinuto prekogranično putovanje električnim vozilima.

Kroz šest država na električni pogon
HEP aktivno sudjeluje i u projektu NEXT-E, koji će omogućiti izgradnju mreže od čak 252 punionice za električna vozila u Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj, odnosno 222 multistandardne rapidne punionice (50kW) te 30 ultrabrzih punionica (150 – 350 kW) duž središnjih TEN-T koridora i središnje mreže. Na taj način će, po prvi put u potpunosti, biti moguće vozilom na električni pogon prijeći velike udaljenosti duž šest Kohezijskih država. U okviru projekta HEP će postaviti 30 novih punionica - 26 rapidnih (snage 50 kW) i 4 ultrabrze punionice najnovije tehnologije (snage od 150 kW) na autocestama Goričan - Rijeka, Zagreb-Split te Bregana – Lipovac. Sve će punionice biti multistandardne te će se na njima moći puniti svi postojeći modeli električnih vozila.

bigEVdata: Novi iskorak u razvoju e-mobilnosti
HEP intenzivno radi i na operacionalizaciji trećeg projekta razvoja e-mobilnosti uz sufinanciranje Europske unije. Riječ je o Projektu IT rješenja analitike velikih skupova podataka e-mobilnosti (bigEVdata).  U sklopu projekta HEP će razviti inovativno cjelovito i informatičko rješenje kako bi se omogućila efikasnija uporaba i upravljanje mrežom punionica za električna vozila. Uz razvoj informatičkog rješenja (softvera), HEP će u sklopu projekta diljem Republike Hrvatske postaviti i nove 42 punionice za električna vozila:  12 rapidnih punionica (snage 50 kW), 10 brzih punionica (snage 22 kW), 10 bežičnih punionica i 10 wallbox punionica. Uz Hrvatsku elektroprivredu, kao nositelja, na projektu sudjeluju kao partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te ICT tvrtka NEOS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:35