GRADITELJSTVO

Splitski ‘Tromont‘ NAJVEĆA GRAĐEVINSKA TVRTKA U DALMACIJI

Foto Jakov Prkic/Cropix
18. prosinca 2020. - 08:00

MAJA ČORIĆ

Iako je pandemija koronavirusa usporila realizaciju brojnih projekata, primarno zbog "lockdowna" i posljedičnog prekida lanaca opskrbe, građevinski sektor općenito je među rijetkim industrijama u svijetu koji nije svjedočio drastičnom padu. Već u kolovozu potvrdio je to i Državni zavod za statistiku, kada je objavljeno da je od lipnja fizički obujam građevinskih radova u Hrvatskoj na godišnjoj razini porastao za 8,5 posto. Započeti projekti priveli su se kraju te su otvorena i nova gradilišta.
Očekivano, pad privatnih investicija u Hrvatskoj nastavio se, no izgradili su se brojni objekti društvene namjene te su se nastavila i ulaganja u obnove bolnica, što se u ovoj situaciji pokazalo od iznimne važnosti za dobrobit društva u cjelini. Važnu ulogu u tome imale su brojne domaće tvrtke i radnici, među kojima i najveća građevinska tvrtka u Dalmaciji – "Tromont".
– Kompletan građevinski sektor na vrijeme je poduzeo sve potrebne mjere kako bismo očuvali zdravlje naših zaposlenika i kooperanata, s ciljem nastavka rada i opstojnosti našeg sektora – objasnili su iz "Tromonta".

Studentski domovi

Početkom ove akademske godine 465 splitskih studenata uselilo se u rekonstruirani smještajni kompleks koji su "Tromontovi" radnici doveli do završne faze. Zgrada je prije obnove imala četiri etaže i smještajni kapacitet od 409 osoba. Rekonstrukcija Studentskog doma "Bruno Bušić" uključivala je nadogradnju jednog kata i evakuacijskih stuba s istočne i zapadne strane, dogradnju balkona na južnoj strani, modernu praonicu rublja i kantinu te multifunkcionalnu konferencijsku dvoranu. U skladu s važnošću što racionalnijeg korištenja energije, izvedena je toplinska izolacija, radi zaštite od buke postavljena je i zvučna izolacija smještajnih kapaciteta, a obnovljeni su i sportski tereni pokraj doma.
Ništa manje atraktivan nije i prvi studentski dom u Dubrovniku, koji je "Tromont" realizirao u suradnji s "Projektgradnjom" i "Ing-gradom". Energetski učinkovit objekt na četiri kata, s 254 moderno opremljene sobe, namijenjen je ponajprije studentima slabijega imovinskog statusa, kao i svim odličnim studentima koji do ove akademske godine nisu uopće imali alternativu često preskupom privatnom smještaju u tom gradu. Ovaj je objekt također odigrao važnu ulogu u prvom " lockdownu" jer je bio mobiliziran za potrebe COVID-bolnice u Dubrovniku.

image
Novouređeni studentski dom Bruno Bušić u Splitu
Jakov Prkic/Cropix
image
Studentski dom u Dubrovniku
Ljudevit_blagec_split_croatia

Radovi na bolnicama

Ipak, "Tromont" se u 25 godina postojanja specijalizirao za realizaciju tehnički zahtjevnih objekata, osobito zdravstvenih, pa je upravo ova splitska tvrtka tijekom godine privela kraju radove na izgradnji dnevne bolnice jednodnevnih kirurgija u Šibeniku i rekonstrukciju triju odjela u Kliničkoj bolnici Dubrava. Ovog su ljeta započeli s radovima na rekonstrukciji i adaptaciji Odjela dermatovenerologije u bolnici u Dubrovniku. U Bjelovaru djelatnici ove splitske tvrtke trenutačno izvode kompletne instalaterske radove na Općoj bolnici Bjelovar. Riječ je o projektu ukupne površine 20.000 četvornih metara i trenutačno jednoj od najvećih investicija u bolnički sustav u Hrvatskoj.
Također tehnički zahtjevan objekt, jedna od najvećih investicija u Dalmaciji koja je realizirana početkom godine, jest projekt regionalne ustanove "Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije", na kojem je tvrtka "Tromont" u suradnji s partnerima izgradila i opremila galenski laboratorij i laboratorij za provjeru kakvoće galenskih pripravaka i identifikaciju ljekovitih tvari. Pedeset godina stara ideja o pokretanju farmaceutske industrije na području Dalmacije realizirana je u siječnju ove godine, te smo svega dva mjeseca kasnije s početkom pandemije dobili smo jasnu potvrdu koliko je važan razvoj farmaceutske industrije na razini regije.

image
Galenski laboratorij
Ljudevit_blagec_split_croatia

Zadovoljni 2020. godinom

"Tromont" je započeo i radove na projektu "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak" (HRZOO), gdje je ugovoreno izvođenje i opremanje podatkovnih centara na pet lokacija i u četiri grada na sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Ovaj je projekt preduvjet za uspostavu buduće nacionalne e-infrastrukture sustava znanosti i obrazovanja.
– Možemo itekako biti zadovoljni ovom godinom, realiziranim i ugovorenim projektima, kao i našim zaposlenicima i kooperantima što su bez pogovora prihvatili sve propisane nove norme rada u građevinarstvu, dajući sve od sebe da ugovorene projekte realiziramo na najvišoj razini kvalitete – zaključuju iz "Tromonta".

15. travanj 2024 20:44