StoryEditorOCM

Sandra Benčić ima plan: ‘Neka SDP sastavi manjinsku vladu koju ćemo mi podržati. Da, to je izvedivo!‘

Piše Krešimir žabec, Ivana Krnić/JL
18. travnja 2024. - 00:31

00:20 Nakon Sandre Benčić mikrofona se primio i Tomislav Tomašević objašnjavajući odmah kako je Možemo! malo drugačija stranka zbog čega imaju i dva govora. Rekao je kako nije bilo brige kad su im prvi rezultati DIP-a davali samo tri mandata jer su znali koja je njihova vrijednost.

- Već sad samo stranka koja je najviše rasla zahvaljujući svim građanima koji su nam dali povjerenje, rekao je Tomašević.

Dodao je kako je mit da je Možemo! zagrebačka stranka konačno razbijen, no da su istovremeno zahvali na dosad osvojenih sedam mandata na zagrebačkom glasačkom području.

- Sad smo u poziciji koju smo hipotetski predvidjeli, građani su jasno rekli da ne žele HDZ na vlasti. Ključno je da se oslobode institucije koje je HDZ zarobio i da se stane na kraj korupciji, rekao je zagrebački gradonačelnik i pozvao sve političke opcije koje su se zalagale za micanje HDZ-a s vlasti da podrže SDP.

- Ne moramo ući u vladu, ali je sad ključno podržati SDP koji je osvojio najviše glasova, kazao je Tomašević i podsjetio na izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika kao i potrebu za poništenjem Lex AP-a.

Sandra Benčić zaključila je govor riječima:

- Sad više nećemo biti pristojni, tulum može početi!

00:11 - Trenutačno smo na 10 mandata, ali još uvijek veliki gradovi nisu obrađeni, Zagreb, pa postoji mogućnost da još rastemo. Veliko hvala svim građanima koji su u velikom broju izašli i hvala onima koji su nama dali glas. Bilo ih je puno više nego prije četiri godine, poručila je Sandra Benčić.

- Hvala svima koji su odradili ovu kampanju i dali sve od sebe da ova kampanja bude toliko uspješna, da Možemo! bude stranka koja je najviše rasla. Najveći rast dolazi iz naše najveće snage, a to smo mi svi.

- Možemo biti jako zadovoljni s našim rezultatom. Ono što još trebamo napraviti i to ne smijemo izgubiti iz vida. Bez obzira što rezultati nekih drugih nisu onakvi kakve smo zamišljali, ne zaboravimo da je cilj broj 1 rušenje HDZ-a. Taj cilj je još uvijek ostvariv i dostižan, točno u onom scenariju o kojem smo mi govorili.

- Dostižno je da desnica ne uđe u vladu, jer mi ćemo biti brana da desnica ne uđe u vladu. Međutim, sad pozivam sve političke aktere, od ljevice do desnice koji su se zaklinjali da je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu, koji su se zaklinjali da nikad neće s HDZ-om, da budu dosljedni i da poštuju svoje birače, i da kažu NE HDZ-u.

 U idućim danima se može dogovoriti da stranka iz opozicije - a to je SDP, s najviše glasova, da oni sastave manjinsku vladu koju ćemo mi svi ostali podržavati. Sigurna sam da se možemo dogovoriti da manjinska vlada odradi programski ono što je nužno da posjećemo krake korupcijske hobotnice jednom zauvijek. Mi smo unaprijed našim biračima rekli sve, ništa nas nije poljuljalo. Jasno smo rekli komu daju glas. Nikad nećemo podržati desnu vladu, jasno smo rekli. Sada je na njima odgovornost. Ajmo sad protiv korupcije, ajmo sad to srušiti. Hvala vam, rekla je.

23:40 U stožeru Možemo! vlada vesela atmosfera. Još uvijek nije poznat točan broj mandata koji će osvojiti u Saboru, ali se članovi stranke nadaju da će ih biti više od 10.

Na glazbenom repertoaru su između ostalog Bella Ciao, Maljčiki od Idola, ‘Danas sam luda‘ od Josipe Lisac, ‘Zagreb ima isti pozivni od Parnog valjka, ‘Užas je moja furka‘ od Azre, Rundekova ‘Ay Carmela‘... Na plesnom podiju ne manjka dobro raspoloženja.

Plesnim pokretima ističe se Rada Borić, cijenjena aktiviskinja, feministica i sveučilišna predavačica.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

22:38 Nakon prve DIP-ove objave euforija u stožeru možemovaca je splasnula, no broj mandata od tad samo raste.

- Očekujemo da će rezultati biti bliži anketama i da ćemo povećati svoj saborski klub, rekla je Dušica Radojčić.

Na postavljeno pitanje misli li da će im se odluka o samostalnom izlasku obiti o glavu, rekla je kako su od početka govorili da na izbore idu samostalno.

- Dobar dio birača koji glasa za Možemo! čini to zbog naše vjerodostojnosti, držimo se onoga što kažemo, tvrdi Radojčić.

22:32 Prebrojani su rezultati sa 64,35 % biračkih mjesta.

Možemo! osvaja 9 mandata. HDZ 63, SDP 42, DP 12, a Most 10.

22:20 Nakon objave prvih rezultata DIP-a, Damir Bakić rekao je da Možemo osvaja manje mandata od prognoza izlaznih ankete jer su dosad pristizali rezultati uglavnom iz malih i ruralnih sredina.

- Prvi rezultati DIP-a donijeli su pomutnju u cijelu sliku, ali kada smo malo pobliže pogledali koji su to rezultati, premda su visoki u smislu postotka obrađenih biračkih mjesta, to su u pravilu rezultati iz malih, ruralnih izbornih jedinica, rekao je Bakić, treći na listi u prvoj izbornoj jedinici.

Kaže kako su u gradovima za sad izbrojani neznatni postoci glasova te da su se izlazne ankete ranije razlikovale za jedan posto u odnosu na konačne rezultate. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Možemo! prestaje biti zagrebačka stranka i što povećava broj saborskih mandata.

Iako ovoga trenutka nisu pretjerano velike šanse da se formira vlada od centra na lijevo, sasvim su moguće neke druge situacije, poručio je. Ponovio je da će Možemo! biti brana ulazu desnice u vladu i da su spremni podržati iz parlamenta eventualnu manjinsku vladu koju bi okupio SDP.

Ivana Kekin ponovila je da Možemo! ne može u vladu s desnicom, ali može desnica skupa s njima iz parlamenta, bez da ulazi u vladu, podržati manjinsku vladu SDP-a.

- Ako sve stranke koje su tvrdile da im je glavni interes srušiti HDZ ostanu pri tome možemo poslati HDZ u povijest, zaključila je Kekin.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

22:16 Nakon što je DIP prebrojao rezultate s 58,78 % biračkih mjesta, Možemo! osvaja 8 mandata.

HDZ 64, SDP 42, DP 13, a Most 9.

22:02 Stigli su osvježeni rezultati DIP-a, prebrojani su rezultati s 52,76 % biračkih mjesta.

Možemo! osvaja 8 mandata. HDZ 63, SDP 42, DP 13, a Most 9

21:46 Stigli su osvježeni rezultati DIP-a, prebrojani su rezultati s 46,19% biračkih mjesta.

Možemo! osvaja 7 mandata. HDZ 64, SDP 42, DP 13, a Most 9.

DIP će svakih 15 minuta objavljivati nove podatke.

21.30 Stigli su u 21.30 sati novi rezultati DIP-a, prebrojani su rezultati s 38,81% biračkih mjesta.

Možemo! osvaja 6 mandata. HDZ 65, SDP 42, DP 13, a Most 9.

DIP će svakih 15 minuta objavljivati nove podatke.

21:30 Nestali su osmjesi s lica članova i simpatizera Možemo!, svi su u grupama i ozbiljnih lica komentiraju, može se čuti da nije gotovo jer je obrađeno tek 25 posto podataka.

- Ovo je nemoguće, to ne može biti. Izlazne ankete su totalno promašile, konsternirano je Sandra Benčić govorila Danijeli Dolenec gledajući u telefon na kojem su bili ispisani prvi neslužbeni rezultatati parlamentarnih izbora.

Još prije sat vremena u Tvornici se dogovarala manjinska Vlada, a s prvim rezultatima DIP-a nastao je potpuni muk jer je Možemo! pao na samo na tri mandata. Dok su nakon objave izlaznih anketa čelnici Možemo! razgovarali sa svim novinarima razgaljenih lica, nakon prvih rezultata uslijedilo je brzinsko povlačenje iza crnog zastora smrknutih lica.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

21:20 DIP je objavio nove rezultate, prebrojali su 31,69% biračkih mjesta.

Možemo! osvaja 5 mandata. HDZ 65, SDP 42, DP 13, a Most 10.

DIP svakih 15 minuta osvježava podatke.

Trenutno stanje i detaljni pregled po izbornim jedinicama te gradovima i općinama, provjerite ispod

Složite svoju koaliciju i provjerite bi li ona imala većinu u saboru

21.13 U Tvornici kulture zavladalo je razočarenje i nevjerica kada su objavljeni prvi privremeni rezultati DIP-a, prema kojima Možemo! osvaja 3 mandata.

- Nemoguće, ovo ne može biti istina, prvi su komentari Tomašević i Benčić.

U Tvornici su vikali ‘Buuuuuu‘.

21:05 Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve privremene rezultate izbora nakon prebrojanih 24,25 posto glasova.

Prema tim rezultatima, Možemo! osvaja 3 mandata. HDZ-u ide 67 mandata, a SDP- u i partnerima 41. DP osvaja 14 mandata, a Most 9. IDS-u idu četiri mandata.

20:26 - "Prvo moramo razgovarati s Možemo!”, kazao je nakon objave prvih izlaznih anketa SDP-ovac Arsen Bauk.

Kako Jutarnji list neslužbeno saznaje, prvi razgovor izmedu koordinatorice Možemo! Sandre Benčić i predsjednika SDP-a Peđe Grbina već je obavljen.

Kako doznajemo, Grbinu je jasno stavljeno na znanje da Možemo ostaje pri svom stavu da će podržati manjinsku lijevu Vladu bez desnih stranaka. Dakle, neće ući u Vladu, ali će ju podržavati u parlamentu.

20:07 Stigli su novi rezultati izbornih anketa prema kojima Možemo! dobiva jedan mandat manje - 10. Prestigao ih je Most koji dobiva 11 mandata. HDZ dobiva 59, a SDP 43 mandata.

Nakon objave rezultata drugih izlaznih anketa, euforija u Tvornici je splasnula. Za razliku od objave prvih izlaznih anketa kad su svi čelnici Možemo! s kolegama i simpatizerima čekali rezultate, sad ih nije bilo. Povukli su se u prostoriju iza crnog zastora.

Ivana Kekin, Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Gordan Bosanac

19:51 Na pitanje jesu li rezultati izlaznih anketa temelj za manjinsku vladu bez desnice koju će podržati Možemo!, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević odgovorio je za Jutarnji list kako se njihova pozicija zna od početka.

- Na osnovu ovih podataka SDP može formirati manjinsku vladu koju ćemo mi podržati. Naša je pozicija jasna, podržat ćemo manjinsku vladu bez desnice i mislim da ona u Hrvatskoj može funkcionirati, kazala nam je Ivana Kekin, nakon objave prvih izlaznih anketa.

Na pitanje može li opstati manjinska Vlada u Hrvatskoj, Kekin odgovara kako možemo imati već viđenu "stabilnu" Plenkovićevu vladu ili ići na bolje. Dodaje da se dosad čula samo sa suprugom te da mogući partneri još nisu počeli zvati.

Njihov stav potvrdila je za Jutarnji i Sandra Benčić.

19:21 Za Jutarnji list izlazne ankete je komentirala Danijela Dolenec.

- Još uvijek su ovo samo izlazne ankete, ali ako gledamo prošle izbore jasno je da one ne griješe puno. Izgleda da se može složiti lijeva manjinska Vlada, sa strankama nacionalnih manjina i lijevih opcija. To znači da imamo mogućnost formirati lijevu Vladu bez desnih stranaka, rekla je.

Euforija i slavlje zavladalo je u Tvornici kulture u Zagrebu kada su objavljene prve izlazne ankete, prema kojima platforma Možemo! dobiva 11 mandata u Saboru.

- Super, odlično, prezadovoljna sam. Imamo mandate u cijeloj Hrvatskoj i udvostručili smo mandate u odnosu na prošle izbore, prva je reakcija Sandre Benčić.

Za Novu TV govorila je Ivana Kekin.

- Više nego smo poduplali klub zastupnika, razbili smo mit o tome da smo samo zagrebačka stranka, mi smo nacionalna stranka, to je sad sasvim jasno, izjavila je Ivana Kekin nakon objave izlaznih anketa.

Poručila je da ipak treba pričekati konačne rezultate.

Na pitanje može li u Možemo! biti žetončića, odgovorila je niječno.

- Nikad, pa ni onda, nema šanse. I moram zahvaliti glasačima, pogotovo na izlaznosti, shvatili su da se stvari mogu promijeniti i zaista hvala svakome tko je danas izašao na birališta, rekla je.

19:15 Euforija i slavlje zavladalo je u Tvornici kulture u Zagrebu kada su objavljene prve izlazne ankete, prema kojima platforma Možemo! dobiva 11 mandata u Saboru.

- Super, odlično, prezadovoljna sam. Imamo mandate u cijeloj Hrvatskoj i udvostručili smo mandate u odnosu na prošle izbore, prva je reakcija Sandre Benčić.

Članovi i simpatizeri već oko 18 sati počeli su pristizati u stožer. Možda je najveće iznenađenje što se zagrebački gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i nositelj stranačke liste u VI. izbornoj listi već u 18.35 sati pojavio u stožeru. Došao je u društvu supruge Ive.

U Tvornicu je u 18.45 sati stigla i kandidatkinja platforme Možemo! za premijerku Sandra Benčić. Zanimljivo ili znakovito - u crvenoj haljini!

Donosimo snimke opuštene atmosfere iz Tvornice kulture.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:11