Novosti Svijet

prvi test

Iznenađenje u Niozozemskoj: Laburistička stranka osvojila najviše glasova na europskim izborima; U Francuskoj po anketama vodi krajnja desnica

prvi test

Laburistička stranka potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa u četvrtak je iznenađujuće osvojila najviše glasova na europskim izborima u Nizozemskoj, pokazuju izlazne ankete.

Spitzenkandidat socijaldemokrata Timmermans pomogao je svojoj stranci koja, prema izlaznim anketama, osvaja 18 posto glasova.

Ishod izbora će osigurati etablirane stranke koje su strahovale od rasta krajnje desnice i euroskeptičnih izazivača. Laburisti su zabilježili dvostruko bolje rezultate, nego na prošlim europskim izborima te su "pobijedili" predizborne ankete koje su im, u najboljem slučaju, predviđale treće mjesto na izborima.

Nizozemska i Velika Britanija prve su zemlje u kojima se glasuje na izborima za Europski parlament, a britanska birališta ostaju otvorena do 21 sati po GMT-ju, tj. 22 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Anketa YouGova objavljena u srijedu predviđa 37 posto za stranku Nigela Faragea "Brexit", koja se zalaže za Brexit "bez dogovora", dok vladajući konzervativci dobivaju 7 posto glasova.

Pučka stranka za slobodu i demokraciju (VVD) premijera Marka Ruttea, završila je na drugom mjestu, osvojivši 14 posto glasova, prema izlaznoj anketi Ipsosa uz statističku pogrešku od 2 posto.

Forum za demokraciju, stranka tridesetšestogodišnjeg nacionalista Thierryja Baudeta, koja je prema predizbornim anketama bila na vrhu uz VVD, završila je treća s 11 posto glasova.

Rezultati nizozemskih izbora prvi su test snage euroskeptičnih stranaka na europskim izborima koji se održavaju širom Unije do nedjelje.

Očekuje se da će stranke krajnje desnice povećati udio svojih zastupnika u Europskom parlamentu, ali se ne očekuje da će osvojiti preko 20 posto na izborima.

Francuska krajnja desnica vodi po anketama za europske izbore

Prema anketama, tri dana uoči izbora, raste podrška birača kandidatima krajnje desne stranke Marine Le Pen, ali i kandidatima stranke predsjednika Emmanuela Macrona.

Nacionalno okupljanje, stranka Marine Le Pen, osvojit će najviše glasova na izborima za Europski parlament prema istraživanju koje je provela agencija OpinionWay za novine Les Echos, a koje je objavljeno u četvrtak.

Rejting Nacionalnog okupljanja porastao je za jedan postotni bod te iznosi, u zadnje vrijeme rekordnih, 25 posto.
Macronova stranka "Republiko, naprijed" (LREM) je prema prijašnjim anketama zaostajala za Nacionalnim okupljanjem jedan postotni bod, a prema novom istraživanju mogu računati na 23 posto glasova.

Polarizacija između Nacionalnog okupljanja i Macronove stranke pogodila je manje stranke, poput tradicionalno jake desno centrističke stranke Republikanci, čiji je rejting pao za jedan postotni bod te iznosi 13 posto.

Macron, koji posljednjih dana sudjeluje u kampanji, označio je izbore kao bitku između protumigrantskih nacionalista i proeuropskih "progresivaca" koje on predstavlja.

Kandidati nekoć dominantnih stranaka desnog i lijevog centra gube podršku, a kandidati socijalista, koji su bili na vlasti do 2017., prema anketama dobivaju samo šest posto.

Istraživanje je pokazalo da interes za europske izbore raste s približavanjemm izbora te da bi odaziv mogao biti veći nego na prethodnim izborima.

Naslovnica Svijet