StoryEditorOCM
Svijetveliki propust

Zloglasni narkoboss koji je htio ubiti premijera i princezu Amaliju greškom pušten iz zatvora; Nizozemska u strahu

Piše vijesti sd
24. travnja 2024. - 15:59
Nizozemska policija bila je intenzivno uključena u razbijanje ‘Mocro Maffije‘ čiji je vođa bio Karim BouyakhrichanAfp

Zloglasni šef kartela koji je navodno planirao ubojstvo nizozemskog prijestolonasljednika i premijera Marka Ruttea izbjegao je zatvor zbog pravosudne zavrzlame u Španjolskoj.

Vođa "Mocro Maffia" Karim Bouyakhrichan uhićen je u Marbelli prošlog siječnja u velikoj operaciji kojom je okončana petogodišnja istraga o pranju novca.

Nakon što su saznale za njegovo pritvaranje, nizozemske su vlasti podnijele zahtjev za izručenje španjolskom Nacionalnom sudu, tražeći da se vođa bande vrati u Nizozemsku kako bi se suočio s optužbama povezanim s njegovim carstvom trgovine drogom, piše Politico.

Nacionalni sud u Madridu dao je zeleno svjetlo zahtjevu, ali pokrajinski sud u Malagi, koji ima nadležnost nad područjem u kojem je Bouyakhrichan uhićen, odbio ga je izvršiti, tvrdeći da se kralj droge mora suočiti s optužbama za pranje novca u Španjolskoj prije nego što bude izručen negdje drugdje.

Nizozemske vlasti uložile su žalbu, podnijevši novi, hitni zahtjev ističući da je šef kartela jedan od najtraženijih Interpolovih kriminalaca te da ga se traži zbog njegove uloge u desetljećima dugom pankontinentalnom ratu protiv droge u kojem su u Belgiji ubijeni deseci ljudi, Nizozemskoj, Španjolskoj i Maroku.

image

Godine 2022. nizozemska princeza Amalia morala se povući iz studentskog stambenog kompleksa i vratiti se u kraljevsku palaču nakon što je policija dobila vjerodostojne dokaze koji pokazuju da je Bouyakhrichan planirao njenu otmicu ili ubojstvo

Afp

Španjolska radijska mreža Cadena SER u utorak je otkrila da, iako je Nacionalni sud prihvatio nizozemsku žalbu, zanemario je izdati nalog za pritvor koji bi osigurao da Bouyakhrichan ostane iza rešetaka do izvršenja izručenja.

Kada je njegov slučaj pranja novca došao na prvo saslušanje na Pokrajinskom sudu u Malagi prošlog mjeseca, predsjedavajući sudac pristao je pustiti šefa bande uz jamčevinu od 50.000 eura. Bouyakhrichan, milijarder koji posjeduje bankovne račune i nekretnine diljem svijeta, odmah je platio kaznu i pobjegao iz grada. Vlasti ga od tada nisu vidjele.

Godine 2022. nizozemska princeza Amalia morala se povući iz svog studentskog stambenog kompleksa i vratiti se u kraljevsku palaču nakon što je policija dobila vjerodostojne dokaze koji pokazuju da je Bouyakhrichan planirao njenu otmicu ili ubojstvo.

Oslobađanje šefice kartela vjerojatno će zahtijevati pojačanje sigurnosnih protokola koji su doneseni kako bi se zaštitila njezina sigurnost, kao i sigurnost političkih čelnika, uključujući privremenog premijera Marka Ruttea, za kojeg je nizozemski list De Telegraaf izvijestio da se nalazi na Bouyakhrichanovom popisu mogućih visokorangiranih ciljeva.

image

Privremeni nizozemski premijer Mark Rutte nalazio se na Bouyakhrichanovom popisu mogućih visokorangiranih ciljeva, pa je sada zabrinut, kao i cijela Nizozemska

Petras Malukas/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 20:15