Novosti Biznis

PLAVAC MALI PRETVOREN U KVASINU

Ispovijest Antuna Plančića: Uništili su mi tvrtku da na Hvaru mogu graditi vile!

PLAVAC MALI PRETVOREN U KVASINU

Uspomena na trenutke poslovnog uzleta

Uništava li Croatia Lloyd, tvrtka u vlasništvu Croatia osiguranja, dakle, u osnovi, državna tvrtka, tvrtku Plančić d.o.o. u svojem većinskom vlasništvu, dakle opet državnu tvrtku, kako bi je prodala u bescjenje i kako bi se “na tržište” stavili vrijedni hektari na području Poljica na Hvaru s predviđenom gradnjom vila, teniskih terena i golf-igrališta?

- Da, upravo to se događa, bez dvojbe odgovara na ovo pitanje Antun Plančić, vinar koji je s braćom stvorio tvrtku postavši prvi privatni vinar još u Jugoslaviji. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da je, zbog kasnog početka, upropaštena ovogodišnja berba grožđa, čime je nanesena šteta od 7,5 milijuna kuna, da se krivotvore ugovori o pružanju financijskih usluga po kojima bi direktor društva Tomislav Tukić trebao imati plaću veću od premijerove - 30.000 kuna i udio u dobiti, te da se, pored živih Plančića, angažiraju enolozi koji ne razlikuju sorte grožđa, pita se on.

Priča počinje 2007. kada se dodjela državnih šumskih terena u koncesiju na 40 godina za podizanje vinograda, iz sna ovih vinara pretvorila u noćnu moru u kojoj je, u rujnu ove godine, Antun dobio otkaz, da bi ovih dana isto doživio i brat mu Jerki. Preostala mu je hrpa dokumenata koju je predao DORH-u i policiji, sve u očajničkom pokušaju da spasi san svoje obitelji o vinarskom raju.

Te 2007., temeljem natječaja, Plančić d.o.o. dobio je koncesiju nad 262 hektara na području Pitvi i Zastražišća. Država je kupila strojeve za mrvljenje kamenjara u plodno tlo, a početku radova hodočastili su odličnici hrvatske politike: premijer Ivo Sanader i više ministara. Bilo je to vrijeme pred izbore, pa je projekt melioracije krša, kojeg je osmislio on sam, prisjeća se Antun, dobrodošao u promidžbene svrhe. Sve ostalo bilo je teška mora, kaže, a otvaranje radova završilo je tužbom Hrvatskih šuma za nanesenu štetu!

Iako je Plančić postupao po naputku predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Darka Beuka i državnog tajnika Hermana Sušnika, ispostavilo se da je radove državna tvrtka Tera Forte započela na svoju ruku, pa su Hrvatske šume tužile Plančić d.o.o. zbog štete nastale pretvaranjem šume u obradivo zemljište! Štetu procjenjuju na 3,1 milijun kuna, iako je vrijednost služnosti na zemljištu vrijedna 2,1 milijun kuna.

‘Nisi ti naš’

- Pokušao sam se za pomoć obratiti i Sanaderu, no on mi je odbrusio “Šta ti hoćeš, ti nisi naš!”. Na potpis ugovora za služnost na zemljištu od strane ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, Plančić je čekao tri godine.
- Tek kada sam se obratio predsjedniku Mesiću, a on me uputio na državnog odvjetnika Mladena Bajića, ugovor je ekspresno potpisan. Ja ne znam kako da to sve drugačije nazovem nego reketom  – kaže Plančić.

U međuvremenu, stvari s tvrtkom Tera forte nikako da se pomaknu tempom koji je bio dogovoren, pa Plančić d.o.o. nabavlja tešku mehanizaciju, uz leasing u švicarskim francima. Rebalansom proračuna HBOR je izgubio sredstva za program iz kojeg su i Plančići trebali sve financirati. Zbog neriješenog knjižnog statusa zemljišta, tvrtka nije mogla do dugoročnog kredita, pa je prisiljena uzimati kratkoročne pozajmice, između ostalog i 388 tisuća kuna od Croatia Lloyda. Croatia Lloyd po zakonu određeni dio dobiti od 40-tak milijuna kuna godišnje mora investirati.

Ljude iz Lloyda poznavao je već od ranije, kaže Plančić, kupovali su od njega vina. Riječ po riječ sa Zoranom Vrcanom, tadašnjim financijskim direktorom Lloyda, a sadašnjim predsjednikom NO Plančić d.o.o, i došlo se do ideje da Lloyd investira dokapitalizacijom kako bi tvrtka preživjela dok se problemi sa zemljištem ne riješe, a nasadi ne počnu davati urod. Krajem 2008. dogovorena je dakle dokapitalizacija koja je trebala biti provedena do kraja siječnja 2009.

- Odlučili smo se za dokapitalizaciju jer smo vjerovali njihovim obećanjima da će sa svojih 40 milijuna kuna dobiti stati iza daljnjeg razvoja Plančića. Pristali smo umanjiti procijenjenu vrijednost tvrtke koja je u to vrijeme po reviziji koju je naručio Lloyd, vrijedila 17,4 milijuna kuna, kako bi Lloyd sa 7,5 milijuna kuna imao 51 posto vlasništva - priča Plančić. Bila je riječ o izrazito nepovoljnom ugovoru: osim što prepuštaju većinski dio vlasništva, Lloyd za investirani novac ubire kamatu od šest posto godišnje. Obveza Lloyda bila je podizanje 54 hektara vinograda iz dugoročnih kredita od 14,5 milijuna kuna te eventualnom dokapitalizacijom.

No, i dokapitalizacija se stalno odgađala. Tvrtka tone u financijske probleme, počinje divljanje “švicaraca”, a nakon što je dokapitalizacija provedena, uz praktički lihvarski ugovor, Lloyd odbija dati korporativno jamstvo za kredit kod Zagrebačke banke kojim su se trebale riješiti problemi sa švicarskim francima i omogućiti daljnje podizanje nasada. Istovremeno, budući da je većinski vlasnik državna tvrtka, Plančić d.o.o. ne može računati na državne poticaje, na povrat kapitalnih ulaganja, sredstva HBOR-a, državna jamstva HAMAG-a, kao ni na sredstva fonda IPARD.

- Ni na jedan moj apel nisu se udostojili niti odgovoriti, ništa nisu željeli financirati. Na koncu, predložio sam im da se dokapitalizirani iznos od 7,5 milijuna kuna pretvori u dugoročni kredit, ali uzalud – podsjeća se Plančić koji se s braćom osobno zadužuje kod Karlovačke banke. Onda su došli izbori, na čelu Croatia Lloyda je Roberta Studu zamijenila članica Uprave Kitica Mioč, dok na njeno mjesto dolazi Tomislav Malenica.

- Uputio sam Lloydu novi prijedlog za dokapitalizaciju, u kojem bi se u dospjela potraživanja i obitelji Plančić i Lloyda pretvorila u kapital, uz iste vlasničke udjele, ali opet nisu odgovorili. Porezna uprava je 30. travnja ove godine blokirala račun. Blokada je bila uvod u posljednji udar na tvrtku. Sazvana je skupština, 4. srpnja, na kojoj su odbijeni svi prijedlozi Plančića i imenovan je novi direktor. Riječ je o Tomislavu Tukiću, financijašu iz Splita, čijoj je tvrtki ST Invest HANFA u svibnju prošle godine zabranila raspolaganje imovinom fondova koji su počeli propadati početkom krize.

Tukić je angažiran ugovorom o financijskom konzaltingu s tvrtkom Asper Consult u vlasništvu njegove supruge Mirande Tukić. Radi za 30.000 kuna mjesečno, uvećano za 25 posto PDV-a, no u ugovoru koji je priložen Nadzornom odboru u rujnu nedostaju članci 9. i 10. Da nije riječ o previdu pokazalo se nakon što je ugovor potpisan: u čl. 9. Tukiću pripada bonus od 10 posto ostvarene dobiti prije oporezivanja u sljedećih pet godina, dok u čl. 10. stoji da se ugovor sklapa na dvije godine. Tukić, dakle, ima pravo na 10 posto dobiti tri godine nakon odlaska iz tvrtke! U odnosu na ugovor koji je predočen NO-u, naknadno je izmijenjen i čl. 11, u kojeg je naknadno ubačeno da u slučaju otkaza, Tukić ima pravo na dvostruku mjesečnu naknadu.

Očajnički potez

- Mi smo NO-u dostavili ponudu Praevenire da će iste usluge pružati za deset tisuća kuna, ali smo odbijeni. Osim toga, Asper Consult naplaćuje računovodstvene usluge 5000 kuna, a njih je moguće dobiti za najviše tri tisuće kuna. Najviše nas je šokiralo to što su predložili zapošljavanje dvojice enologa! Već pri obilasku vinograda uočili smo da ne razlikuju plavac mali od darnekuše – tvrdi Plančić.

Najveća šteta počinjena je, kaže, kašnjenjem berbe. - Mi smo berbu počinjali sredinom kolovoza. Oni su je započeli tek sredinom listopada. Rezultati su katastrofalni. Ne samo da je propao urod, već je i kvaliteta grožđa znatno lošija, pa nam vina nisu više u premium klasi. Podrumi su nam prazni, a vino se pogrešno čuva  – krši ruke Plančić.

Da bi dokumentirao tvrdnje angažirao je sudskog vještaka Frančeska Dubokovića, koji je, usporedivši urode s prethodnim godinama, i umanjivši te brojke za čak 25 posto, došao do štete od 7,5 milijuna kuna. U samo jednoj berbi izgubljen je cijeli iznos kojim je Lloyd dokapitalizirao tvrtku Plančić. Nije bilo druge, kaže Plančić, nego da o svemu prijave podnesen DORH-u i policiji, u iščekivanju skupštine društva sazvane krajem mjeseca.


MARIJO KAVAIN

Tukić: Mogao se posvetiti poslu, a ne izmišljotinama

Ne namjeravam vam odgovoriti ni na jedno od pitanja jer sudim da sam o svojem angažmanu u ovome poslu u javnosti već dovoljno rekao. Bjesomučne i nesuvisle napade, odvratne izmišljotine i podmetanja gospodina Plančića ne želim komentirati.

Da je on upropaštenoj vinariji posvetio samo upola manje vremena nego što ga danas posvećuje mom blaćenju, svi bi bili zadovoljniji, i njegovi zaposlenici i dobavljači i država kojoj je milijune ostao dužan. Pokušajte razgovarati s nekima od njih, možda će oni biti raspoloženiji ispovijediti svoju muku s gospodinom Plančićem - odgovorio nam je Tomislav Tukić.

‘Nemam veze s politikom’

- Moje veze s politikom? Nikakve! Moja jedina veza s politikom bila je da sam bivšem premijeru Sanaderu ukazao na mogućnost i potrebu kupnje strojeva koji bi krš pretvorili u obradivo tlo. Na koncu mi se to obilo o glavu: strojevi nikad zapravo nisu ni stavljeni u funkciju, a sredstva namijenjena projektu, zbog prigovora Petra Čobankovića i slavonskog lobija, o tome da u Slavoniji zemlja propada, a milijuni se ulažu u kamen, odrezana su pri prvom rebalansu – kaže Antun Plančić.
Naslovnica Biznis