StoryEditor
Životizašla iz raja?

Zgroženi pedagozi upozoravaju Hrvate: Malo po guzi, a puno po psihi

Piše PSD.
21. kolovoza 2015. - 23:45
Je li lagano udaranje po guzi prihvatljiva odgojiteljska metoda ili samo potvrda roditeljske nemoći i neznanja? Je li onaj koji je udario dijete zbog toga loš roditelj i treba li ga kazniti? Hoće li dijete koje je dobilo po guzi ubuduće biti poslušnije ili će takav oblik kažnjavanja loše odraziti na njegovo samopouzdanje?

To su samo neka pitanja o kojima se u javnosti raspravlja već dva tjedna, otkada je zadarska glumica Doris Pinčić-Rogoznica javno priznala da je svog neposlušnog jednoipolgodišnjeg sina prvi put udarila po guzi i zatim ga zatvorila u sobu na 20 minuta, navodeći kako je poprilično sigurna da to nije bio zadnji udarac po guzi, uz napomenu “a vi me tužite telefonu koje god boje želite”.

Na ispovijest mlade glumice oglasila se vrlo brzo dječja pravobraniteljica Ivana Milas-Klarić poručujući kako se svaki postupak kojem je svrha namjerno nanošenje boli djetetu smatra nasiljem nad djetetom i zabranjen je našim propisima, pa i u takvim slučajevima, prema njezinim riječima, ima mjesta za postupanje centra za socijalnu skrb.
nije iz raja

- Nažalost, u Hrvatskoj je tjelesno kažnjavanje još uvijek široko prihvaćeno kao “odgojni“ postupak, a naročito je rašireno takozvano blago tjelesno kažnjavanje, kao što su pljuska po licu ili udarac po stražnjici, što mnogi roditelji ne doživljavaju kao nasilje već kao “odgoj“ ili jednostavno priznaju da su izgubili kontrolu nad sobom - navela je pravobraniteljica.

Da je lagani udarac po guzi za velik broj građana uistinu samo jedna “odgojna” metoda potvrdilo se vrlo brzo na društvenim mrežama. Grupa podrške Doris Pinčić-Rogoznici na Facebooku broji više od 6000 članova, koji su osudili one koji su “popljuvali” glumicu. “Svatko ima pravo odgajati svoje dijete kako želi, ništa mu neće biti...”, “Šiba je iz raja potekla”, “Da ih više lupamo, imali bi više poštovanja prema starijima”, “Tko može voljeti dijete više od roditelja, a oni i kad ‘tuku’, rade to iz ljubavi i želje da dijete bude najbolja osoba, za sebe i za druge!” - neki su od tih komentara, koji su, očekivano, izazvali nove reakcije.

Reagirala je Udruga “Roda”, poručivši kako izražena podrška Pinčić-Rogoznici znači da “većina odraslih ne prihvaća djecu kao ravnopravne članove društva, one koji imaju pravo na očuvanje fizičkog integriteta i na pristup koji ih poštuje kao osobe.” Na koncu se javnosti dopisom obratila i skupina od oko 300 stručnjaka - odgajatelja predškolske djece, psihologa, pedagoga i sveučiličnih profesora, zaposlenih u vrtićima, na fakultetima i znanstvenim institutima diljem RH, koji su većinom i sami roditelji i koji su jasno poručili da metoda “malo po guzi” u odgoju djece nema mjesta.

Toliki broj stručnjaka okupio se također na Facebooku, zahvaljujući zagrebačkoj pedagoginji prof. dr. Editi Slunjski, koja je najveći autoritet iz područja predškolskog odgoja u Hrvatskoj, a u javnost su izišli, objašnjava nam Katja Ivančić, odgojiteljica iz Splita i jedna od potpisnica dopisa, kada su shvatili da je rasprava otišla predaleko i u krivom smjeru, te da je njihova profesionalna i roditeljska obveza reagirati. Zabrinuti su i zbog činjenice da, prema istraživanjima, čak dvije trećine roditelja u Hrvatskoj smatra kako je u redu dijete povremeno kazniti udarcem.

- Roditelji moraju čuti kako udaranje nije niti u kojem slučaju prihvatljiva opcija. Naravno da se događa da roditelji ponekad i pogriješe, ali oni moraju učiti na tim greškama, a ne svoje pogrešne postupke, ne znajući, javno nuditi drugima kao model - ističe Ivančić, koja radi kao odgojiteljica u dječjem vrtiću “Dobri”.

Upravo je to skupina stručnjaka u svom dopisu, koji je sastavila zagrebačka psihologinja Tamara Budisavljavić, apostrofirala kao zaključak, poručujući kako je odgoj umjeće koje uči, kao i svako drugo. “Nije pogrešno pitati, svoje postupke propitivati i kontinuirano učiti, makar i na vlastitim greškama. Ali, pogrešno je griješiti, a pritom na svojim greškama inzistirati i ponavljati ih”, ističe se u dopisu.

Oni roditelji koji smatraju da malo udaraca djetetu ne može naštetiti, takav stav uglavnom opravdavaju izjavama kako se danas o odgoju previše filozofira, te kako su i oni znali dobivati po guzi, pa im ništa ne fali. Odgojiteljica Ivančić na takve “argumente” uzvraća tvrdnjom kako udaranje nikada nije bila prihvatljiva opcija, te kako tko zna gdje bi ti roditelji danas bili da nisu bili fizički kažnjavani, s obzirom da je poznato kako i blago udaranje negativno utječe na dječje samopouzdanje. Pedagoški stručnjaci u svom dopisu javnosti objašnjavaju kako “odgoj” temeljen na principu “malo po guzi” ima prednost što je rezultat vidljiv odmah jer dijete trenutačno prekida neprikladno ponašanje. Međutim, to ne znači da je dijete time nešto naučilo.

- Dulji put je onaj koji djetetu pomaže razvijati se u samostalnu, samosvjesnu, odgovornu i zadovoljnu osobu, koja čini dobre stvari jer ih razumije i jer u njih vjeruje. To se zove odgoj vrijednosti. A vrijednosti se uče (stječu) u obiteljskom, vrtićkom i školskom okruženju u kojemu se svi razumiju i uvažavaju, ponašaju na društveno prihvatljiv način i vole ljubavlju koja nikog ne boli. Nismo li u stanju djetetu osigurati takvo okruženje odrastanja, nemojmo barem za to okrivljavati (i udarati) njega - ističu stručnjaci.

DIVNA ZENIĆ RAK

Ne uči kazna, nego roditelj

Kazna, sama po sebi, dijete ne uči boljem ponašanju. Boljem ponašanju ga može učiti roditelj, koji je djetetu jako važan i zbog toga mu predstavlja snažan model. Nažalost, roditelj je snažan model djetetu i onda kada ga udara - upozoravaju stručnjaci.

Trivijalno

Podršku Pinčić-Rogoznici u “njezinu pravu da samostalno odlučuje o odgoju svoje djece” javno je uputila i Udruga ‘Vigilare’.

- Nedopustivo je ponašanje vlasti koja zbog trivijalnih disciplinskih odgojnih mjera poput laganog udarca po stražnjici ili slanja djeteta u sobu dok se ne smiri prijeti novčanim kaznama, zatvorom i intervencijom socijalne službe - ističu u udruzi, čestitajući glumici na hrabrosti i odvažnosti u iznošenju svog roditeljskog iskustva koje “izražava glas mnogih roditelja”.


Grizi jabuku

Katja Ivančić navodi i kako je, osim udaranja po guzi, neprimjereno i zatvaranje djeteta u subu na čak 20 minuta.

- To nema smisla kada tako malo dijete može zadržati pažnju na tri do pet minuta. Roditelje treba educirati da postoje drugi načini. Primjerice, djeca u dobi od dvije godine često grizu, pa im treba jednostavno objasniti da to nije u redu, te, uz to, ponuditi i samopomoć. Primjerice, kazati mu da kada mu dođe da nekoga ugrize neka potrči i složi legiće ili neka uzme jabuku... - iznosi odgojiteljica.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2022 23:24