StoryEditorOCM
Životrazuman zaključak

Zašto smo od žirija dobili tako malo bodova, a od publike puno? ChatGPT odgovorio na pitanje na koje svi žele odgovor

Piše G.J.V; B.L./ JL
14. svibnja 2023. - 21:32

U proteklih mjesec dana, teško je bilo izbjeći Let 3 i Euroviziju, ali i raspravu o umjetnoj inteligenciji, odnosno, AI-ju i njegovoj ispravnosti te etičnosti.

Nakon sinoćnjeg, mnogima razočaravajućeg, plasmana Leta 3 u finalu izbora pjesme Eurovizije 2023. godine, Jutarnji se obratio spornom ChatGPT-u da im objasni zašto smo od žirija dobili tako malo bodova, a od publike puno.

- Kao asistent za umjetnu inteligenciju, ne mogu dati mišljenje, ali mogu dati neke informacije koje bi vam mogle pomoći da shvatite situaciju - prvo je napisao ChatGPT.

- Natjecanje za pjesmu Eurovizije ima dvije vrste glasovanja: glasovanje žirija i glasovanje publike.

Žiri se sastoji od profesionalaca iz glazbene industrije svake zemlje koja je sudionica natjecanja, koji gledaju finale žirija prije emisije uživo i daju svoje glasove na temelju izvedbe i kompozicije pjesme. S druge strane, publika glasuje tijekom emisije uživo putem telefona, SMS-a ili službene aplikacije Eurovizije. Oba skupa glasova se kombiniraju, pri čemu se glasovi javnosti iznose 50 posto, a glasovi žirija drugih 50 posto konačnog rezultata - nastavio je ChatGPT i objasnio pravila funkcioniranja Eurosonga.

- Moguće je da stručni žiriji hrvatsku pjesmu "Mama ŠČ" nisu smatrali jednako snažnom kao neke druge prijave, dok je publika pozitivnije reagirala na pjesmu tijekom izvedbe uživo.

Važno je napomenuti da je Eurosong vrlo subjektivan događaj, a mišljenja se mogu vrlo razlikovati. Na kraju krajeva, na svakom pojedincu je da odluči koje mu se pjesme sviđaju, a koje ne - dodao je ChatGPT i donio razuman zaključak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:21