StoryEditor
Životraj za pivopije

Zabijanjem slavine u pivsku bačvu otvoren 171. Oktoberfest

Piše PSD.
20. rujna 2014. - 19:28
Tradicioanlnim zabijanjem slavine u pivsku bačvu u subotu točno u podne otvoren je 171. Oktoberfest, prema navodima organizatora, najveće narodno slavlje na svijetu.

"Slavina je u bačvi! Neka bude mirni Oktoberfest", uzviknuo je novi minhenski gradonačelnik Dieter Reiter nakon zabijanja metalne slavine u pivsku bačvu što je tradicionalno čin kojim se otvara Oktoberfest.

Reiteru je trebalo 4 udaraca drvenim maljem po slavini prije nego što je iz bačve procurilo pivo. Stvar je prestiža sa što manje udaraca postići da pivo procuri iz bačve. Reiter je čak uzimao i poduku od minhenskih pivara o tomu kako što brže zabiti slavinu u bačvu. Njegov prethodnik Christian Ude je dosadašnji rekorder sa samo dva udarca.

Još prije samog službenog otvaranja ispred mnogobrojnih šatora poznatih bavarskih pivovara stvorili su se dugi redovi unatoč činjenici da je prvog dana Oktoberfesta posjetitelje dočekalo loše vrijeme s kišom i niskim temperaturama.

Do 5. listopada kada Oktoberfest zatvara svoja vrata očekuje se preko 6 milijuna posjetitelja iz čitavog svijeta. Oni u prosjeku na Okoteberfestu potroše 68 eura na dan.

Za vrijeme Oktoberfesta se pojede oko pola milijuna pilića a na ražnju okonča preko 100 volova. U isto vrijeme se popije oko 7 milijuna litara piva. Ove godine jedna tradicionalna jednolitarska krigla piva stoji rekordnih 10 eura. Prošle godine na Oktoberfestu je popijeno 6,7 milijuna litara piva.

Prema procjeni grada Muenchena Oktoberfest gradu i okolici svake godine donese zaradu od oko 1,1 milijardu eura.

Zbog napaete političke situacije u svijetu ove godine Oktoberfest čuva 500 bavarskih policajaca u uniformi i civilu kojima pomažu i policajci iz osam drugih država. Konkretnih indicija na pripremu teroističkih napada, prema navodima vlasti, nema.

Na Oktoberfestu se 1980. dogodio i najteži teroristički napad u poslijeratnoj povijesti Njemačke kada je od bombe koju su postavili neonacistički ekstremisti, poginulo 13 osoba.

Ove godine uoči Oktoberfesta se razvila i rasprava o proizvodnji kožnih hlača (Lederhose) tradicionalnog dijela muške bavarske nošnje. Tradicionalisti su se pobunili kada je trgovački lanac Lidl u svojoj ponudi nekoliko tjedana uoči Oktoberfesta ponudio lederhose po cijeni od 49,99 eura proizvedene u Indiji. U tradicionalnim trgovinama koje prodaju bavarske narodne nošnje, ovakve hlače u prosjeku stoje oko 400 eura. No nakon toga je otkriveno da su i lederhose za 400 eura proizvedena na Šri Lanci što je izazvalo proteste predstavnika udruga za zaštitu bavarskih običaja.

Oktoberfest svoje korijene ima u slavlju koje je 1810. priredio bavarski prijestolonasljednik Ludwig u čast vjenčanja za Theresu von Sachsen-Hildburghausen. Otada se i livade, koje su se u 19. stoljeću nalazile izvan grada a sada su u samom središtu, na kojima se održava Oktoberfest nazivaju Terezijinim livadama.

(H)
Foto: AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 23:15