StoryEditor
ŽivotBrige nema

Veliki vodič za vozače u Hrvatskoj u doba koronavirusa: rade li automehaničari, vulkanizeri, što je s parkingom i pauk-službom?

Piše Tin Koren/Jutarnji list
20. ožujka 2020. - 12:42
Ante Čizmić/Hanza Media

Voditelj Stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da stupaju na snagu strože mjere zbog sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19.

Zatvoreni su ugostiteljski objekti, trgovine koje ne prodaju prehrambene i higijenske artikle, muzeji, teretane, a ukinuta su i sva javna okupljanja, piše Autoklub Jutarnjeg lista.

S obzirom na to da u javnosti još uvijek nije jasno obrazloženo što sve smije raditi, istražili su što napraviti ako se vozači nađu u situacijama kvarova, puknutih guma ili pred istekom registracije. Jedno je jasno – za vozače brige nema!

Benzinske crpke

Gorivo je prijeko potrebno za normalno funkcioniranje zajednice pa tako sve benzinske crpke normalno nastavljaju s radom.

Njihovi zaposlenici dobili su posebne upute koje za cilj imaju smanjenje rizika od infekcije koronavirusom pa su higijenski standardi dodatno povećani.

Iz većine kompanija naglasili su da se prodaja goriva i robe široke potrošnje normalno nastavlja, ali su za sada zatvoreni restorani i kafići unutar većih benzinskih postaja.

Pomoć na cesti

U slučaju kvarova motora, puknutih guma ili ako jednostavno ostanete bez goriva, službe za pomoć na cesti još uvijek rade svakodnevno.

Vučne službe također su jedna od bitnih stavki pa svi poručuju da stajanja s radom nema. Preporučuje se da ako se osjećate bolesno, ne krećete na put, ali ako negdje zapne, uvijek možete računati na njihovu asistenciju.

Automehaničarski servisi

Skoro sve automehaničarske radnje nastavljaju s radom, bilo to ovlašteni servisi ili mali obrtnici. No uz odobrenje kriznog stožera, dogovoren je drugačiji tretman klijenata.

Sada se rješava jedan po jedan klijent, s time da klijenti više ne smiju ulaziti u servis nego se svi dogovori događaju izvan.

Većina radnji naglašava da ih je poželjno nazvati prije dolaska kako biste dogovorili termin te saznali eventualnu promjenu radnog vremena.

Vulkanizeri

Jednako kao što je slučaj s automehaničarskim radnjama, tako je i s vulkanizerima. Naime, većina radnji nastavlja s normalnim radom, ali se primjenjuje pravilo rada s klijentima kao i kod mehaničara.

Brojni vulkanizeri jedino naglašavaju da je do daljnjega skraćeno radno vrijeme, u pravilu do 18 h, pa se poželjno unaprijed naručiti kako se ne bi stvarale gužve.

Prodaja auto dijelova

S obzirom na to da automehaničarske radionice ne mogu normalno raditi bez potrebnih dijelova, većina distributera nastavlja s radom, ali ograničeno.

Sva maloprodajna mjesta bit će zatvorena za obične kupce, ali djelatnici partnerskih servisa moći će naručivati dostavu.

Stoga će se novi dijelovi moći naručiti jedino dostavom preko automehaničara. Za prosječne kupce preostaje opcija kupovine na internetskoj trgovini, naravno pod uvjetom da ju distributer ima.

Tehnički pregledi i registracija

Više o tehničkom pregledu vozila u vrijeme trajanja restriktivnih mjera pročitajte ovdje.

Brojnim vlasnicima automobila se tijekom ožujka bliži istek registracije pa se Centar za vozila Hrvatske pobrinuo da svoje vozilo mogu u miru registrirati.

Sve stanice za tehnički pregled normalno će raditi do ponedjeljka, a od tada se primjenjuje skraćeno radno vrijeme od 10 do 18 sati.

Većina osiguravajućih kuća unutar stanica također nastavlja normalno s radom. No i na preglede se također primjenjuje pravilo ulaska jedan po jedan.

Usluge parkinga

Iz Zagrebačkog Holdinga poručuju da Zagreb Parking normalno nastavlja s radom. Djelatnici službe će i dalje kontrolirati redovito plaćanje parkinga, a pauk-službe i dalje nastavljaju kažnjavati nepravilno parkiranje.

Također, deponiji premještenih vozila i dalje nastavljaju raditi po standardnom radnom vremenu. Isto je i u ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 22:01