StoryEditor
ŽivotNEIZMJERNA SREĆA

Usamljeni ste ili imate člana obitelji kojemu teško pada samački način života? Ovo je pet najidealnijih vrsta pasa za starije osobe, evo i savjeta koje izbjeći i zašto

Piše M.P.
14. listopada 2021. - 16:14

Trećina starijih od 65 godina u Španjolskoj živi sa psom, što je oko tri milijuna osoba.

Kraljevsko pseće društvo Španjolske (RSCE) izdalo je preporuku o najprikladnijim pasmina pasa za starije osobe. To su: chihuahua, pudlica, whippet, shih tzu i king charles španijel, tip kavalira.

U Španjolskoj je više od 9 milijuna starijih osoba, prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku (INE), što predstavlja jednu od najviših stopa dugovječnosti na svijetu, s velikom i rastućom populacijskom skupinom starijom od 65 godina koja, osim toga, ima specifične potrebe.

Mnogi od njih su usamljeni.

RSCE ističe kako posjedovanje kućnog ljubimca može biti vrlo dobro za starije osobe, piše ABC.

– Starija osoba će se bolje nositi s malom pasminom, osim ako nisu navikli imati velike pse tijekom života – kaže predsjednik RSCE-a Julián Hernández.

Glavna prednost pasa u starijih osoba je njihova uloga kao pratioca. Oni postaju stup u njihovu životu, a pratnja ujedno smanjuje tjeskobu i stres te može čak odgoditi pojavu neuroloških i degenerativnih bolesti.

Osim toga, prisutnost psa kod kuće prisiljava vlasnike na izlazak i kretanje, što je vrlo važno u ovoj fazi života.

Šetnja psa omogućuje im i da se povežu i zaokupe svoje umove, kao i ostala briga koju pas zahtijeva, pri hranjenju i higijeni.

Stoga je društvo psa višestruka korist za vlasnike.

Prema podacima Madridske udruge veterinara kućnih ljubimaca (ANVAC), koje je prikupio RSCE, trećina starijih osoba ima psa kao kućnog ljubimca, tj. oko 3 milijuna starijih osoba živi sa psom.

Osim čistokrvnih pasa i pojedini mješanci su odličan izbor za starije osobe, naročito odrasli psi, pa je idealno usvojiti i psa iz azila.

Iako štenci obično pružaju puno nježnosti te pratiti njihovo odrastanje može pružiti mnogo sreće njihovim vlasnicima, odrasli psi su bolja opcija od štenaca. Zašto?

Odrasli psi općenito su već usvojili osnove ponašanja, kao što je obavljanje nužde, ne u kući, već na ulici. Osim toga, štenci su obično vrlo aktivni od početka, trebaju puno discipline prije nego što počnu obraćati pozornost na svog vlasnika, što može umoriti stariju osobu.

Još jedna činjenica koju treba uzeti u obzir je veličina psa. Poželjno je da starije osobe imaju psa male ili srednje veličine.

Veliki psi imaju više snage, pa ako u šetnji povuku vlasnika, osoba se može i povrijediti.

Pas društvenog i nježnog karaktera najbolja je opcija za stariju osobu, glasi savjet stručnjaka.

item - id = 1135027
related id = 0 -> 1134723
related id = 1 -> 1133991
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2021 16:23