StoryEditor
Život‘LEDENA BERBA‘

TV jest zarazan, ali ovu zabavu možete nositi svuda sa sobom i svugdje će biti uzbudljivije! Na plaži, trajektu, pa i u wc-u. Priče su zavodljive, još će vas i - rashladiti

12. srpnja 2022. - 21:46

Pod toplinskim udarom jedva da pomažu i klima-uređaji, a kakvo-takvo osvježenje može se pronaći i u - literaturi...

Posegnite za provjerenim štivom, knjigama čija je radnja smještena u okružje snijega&leda, teleportirajte se tamo gdje se i more ledi, a vrhovi planina “hajdučki” bijele čak i usred najvrućeg ljeta!

Evo nekoliko prijedloga s kojima nećete pogriješiti iz žanra drame, trilera, laganice... Za svakoga ponešto, s kockicama leda.

Kristin Hannah:

Moja Aljaska

image

Talijanske cipele

Znanje/


(Znanje, prijevod s engleskog: Mirjana Valent).

Roman koji se već prometnuo u klasik, evo sažetka: Ernt Allbright, ratni zarobljenik, vraća se iz Vijetnamskog rata kao promijenjen čovjek nepredvidljive ćudi. Kada ponovno ostane bez posla, donosi impulzivnu odluku: odselit će se s obitelji na sjever, u Aljasku, gdje će živjeti izvan komunalnog sustava, na posljednjoj američkoj divljoj granici.

Trinaestogodišnja Leni, djevojčica koja sazrijeva u burnom vremenu, uhvaćena je u vrtlog strastvenog i olujnog odnosa svojih roditelja. Usuđuje se nadati da će nova zemlja omogućiti njezinoj obitelji bolju budućnost.

Leni očajnički želi pripadati nekom mjestu. Njezina majka, Cora, spremna je učiniti sve za čovjeka kojega voli, poći s njim kamo on želi, čak ako to znači slijediti ga u nepoznato.

Isprva se čini da je Aljaska odgovor na njihove molitve. U divljoj zabiti te države nalaze odlučnu i neovisnu zajednicu snažnih muškaraca i još snažnijih žena.

Dugi sunčani dani i velikodušnost domaćih ljudi pomažu obitelji Allbright, koja je nedovoljno pripremljena i bez zaliha hrane za život u divljini. No, kako se približava zima i tama počinje obavijati Aljasku, Erntovo se krhko mentalno stanje pogoršava i obitelj počinje pucati...

Ulla-Lena Lundberg:

Led

image

Led

Hena.com/


(Hena, prijevod s švedskog: Edin Badić)

Pred vama je roman koji nećete zaboraviti, s radnjom smještenom na zabačenom otočju šibanom vjetrovima na Baltičkom moru, gdje se nakon Drugog svjetskog rata Petter Kummel sa ženom Monom i kćerkom Sannom doseljava kako bi postao novi pastor u otočnoj crkvi.

Premda su stanovnici otoka zatvorena, sebi dovoljna zajednica, mladi se par sve više zaljubljuje u njih i u život na otoku. Međutim, s dolaskom zime sve se mijenja jer led nadire sa svih strana i uvelike utječe na život otočana, pa se odnosi produbljuju, ali i kompliciraju…

Ovaj roman smatra se kapitalnim djelom etablirane i plodne finsko-švedske autorice Ulle-Lene Lundberg. Riječ je o toploj i dojmljivoj, ali i intrigantnoj priči o jednom kraju surovog pejzaža i okrutne zime, njegovim ljudima i životu u zajednici. Preporuka s maksimalnim brojem zvjezdica!

Virginie Grimaldi:

Krajnje je vrijeme da ponovno upalimo zvijezde

image

Krajnje je vrijeme

Znanje/


(VBZ, prijevod: Sandra Karić)

Evo nešto “ispod čekića”, reklo bi se, iz VBZ-a upravo stiglo! Riječ je o novom romanu najčitanije francuske spisateljice, duhovitoj i dirljivoj priči o majkama i kćerima, snazi obitelji i prilikama koje dolaze kad odlučimo krenuti putem kojim se rjeđe ide.

Život je prolazan i taj je osjećaj 37-godišnjoj Anni jako dobro poznat: samohrana je majka, a iako danonoćno radi, vječno je bez novca i u dugovima. Svoje dvije kćeri, Chloé i Lily, gotovo da i ne vidi.

Dok tinejdžericu Chloé muče ljubavni jadi i smisao života, dvanaestogodišnja Lily ima problema u školi, ne voli baš previše ljude i draže su joj životinje, osobito štakor kojeg je potajno udomila i nazvala po vla­stitu ocu – jer otac je prvi napustio brod koji tone.

Kad shvati da joj malo nedostaje da izgubi one koje voli najviše na svijetu, svoju djecu, Anna donosi ludu i hrabru odluku koja će im svima promijeniti živote: iznajmljuje kamper i kreće s kćerima na put prema Norveškoj i polarnoj svjetlosti kako bi ostvarila svoj san i ispunila jedno obećanje...


Henning Mankell:

Talijanske cipele

image

Talijanske cipele

mozaik

(Mozaik, prijevod Anka Katušić-Balen)


A sad nešto starijeg datuma iz pera Skandinavca: riječ je o jedinom romanu slavnog švedskog pisca koji nije triler, no prikovat će vas za stranice neočekivanim obratima i atmosferičnošću koja će vas poput transsibirske pruge teleportirati u studen - Švedske, usred zime (ima i ulomaka kratkotrajnog ljeta). Sažetak:

Kirurg Frederick Welin živi u nekoj vrsti samoprogonstva na pustom ledenom otoku. Tamo je stigao nakon što je pokušao prikriti jednu svoju liječničku pogrešku. Jednog će jutra u daljini ugledati osobu koja mu se približava preko leda…

Neće u prvi čas znati tko je to, no siguran je da se radi o prošlosti koja se došla obračunati s njim. Osoba koja je došla je Harriet, jedina žena koju je volio, ali i bezobzirno napustio prije četrdeset godina kad mu se pojavila mogućnost nastavka školovanja u Americi.

Harriet se vratila kako bi mu omogućila da ispuni obećanje koje joj je dao u mladosti. Obećao joj je da će je ponovno odvesti do gorskoga jezera skrivenog duboko u šumi, mjesta gdje su nekoć bili sretni. No Frederick će ubrzo otkriti da je Harriet najveće iznenađenje ostavila za kraj…

Daphne Kalotay:

Ruska zima

image

Ruska zima

Laguna/


(Laguna, prijevod: Tatjana Milosavljević)

Nakon švedskog leda, evo i malo ruskog! Roman je, doduše, objavila srpska Laguna, ali ne bi trebalo biti većih poteškoća pri čitanju; njihova izdanja mogu se naći u knjižarama Hoću knjigu. Već naslovnica je, priznajte, pravi (hladni) magnet... Evo sažetka:

Nezaboravna priča o putovanju jedne žene od mračnog svijeta Staljinove Rusije do suvremenog Bostona i o tajni za koju bi sve učinila da je sakrije.

Odlučna da proda na aukciji svoju senzacionalnu kolekciju nakita, Nina Revska, nekadašnja velika baletna zvijezda Boljšoj teatra, vjeruje da je konačno navukla zavjesu na svoju prošlost. Umjesto toga, bivša balerina nađe se preplavljena uspomenama na svoju domovinu i događaje, istodobno veličanstvene i bolne, koji su prije pola stoljeća promijenili tijek njezina života.

U Rusiji je otkrila čaroliju kazališta; zaljubila se u pjesnika Viktora Jelsina; zajedno sa svojim najdražim prijateljima – Geršom, briljantnim kompozitorom i prelijepom Verom, svojom najbližom prijateljicom – postala je žrtva staljinističkog terora...


Sarah Pearse:

Sanatorij

image

Sanatorij 

egmond


(Egmont, prijevod Ira Martinović)

Pristojan triler od kojega ćete se zajamčeno naježiti!

Napola skriven gustom šumom i zasjenjen prijetećim planinskim vrhuncima, La Sommet je zastrašujuće mjesto. Iako ga godinama okružuju razne glasine, nekadašnji napušteni sanatorij za liječenje oboljelih od tuberkuloze uspješno je renoviran u minimalistički hotel s pet zvjezdica.

Impresivno zdanje na osami visoko u švicarskim Alpama posljednje je mjesto gdje detektivka Elin Warner želi boraviti. No, poziv otuđenog brata Isaaca na proslavu njegovih zaruka ne može odbiti.

Elin u hotel stiže usred snježne mećave, a zgrada u njoj budi neobjašnjivi nemir. Kad sljedećeg jutra nestane Isaacova zaručnica Laure, Elin obuzima jeza.

Odsječeni od vanjskog svijeta snažnom olujom i zabrinuti zbog Laurine sudbine, gosti već paničare. A još ni ne znaju da Laure nije jedina koja je nestala...


Julie Caplin:

Mali hotel na Islandu

(Koncept, prijevod Barbara Kružić)

image

mali hotel na islandu

Znanje/

Ljubavni roman zbog kojega ćete poželjeti otputovati u najhladniji dio Europe, a studen koja obavija geografsku “poštu” ugrijat će vam srce već nakon prvih stranica. Evo “predujma”.

Razočarana u ljubav i propale karijere, Lucy bježi od života u Engleskoj. No kada prihvati posao upraviteljice hotela Northern Lights (Polarna svjetla), ne očekuje da će je put odvesti u zemlju vrućih izvora i ledenjaka posutih snježnim pahuljama – i to u društvu predivnoga škotskog barmena Alexa.

Odlučna u namjeri da promijeni svoj život, Lucy hotel želi pretvoriti u najromantičnije odredište na Islandu, premda je njoj romansa posljednja stvar na pameti.

Ipak, dok se pod rasplesanim svjetlima aurore sve više zbližava s Alexom, Lucy bi mogla naučiti ponovno voljeti…

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 10:40