StoryEditor
ŽivotVelika tuga

Suprug Belme Šoljanin, rodilje koja je preminula od posljedica koronavirusa u BiH, progovorio prvi put nakon tragedije: Sinu smo dali ime Emin

Piše M.P.
16. listopada 2020. - 13:15
Elvis Barukčić/AFP, Facebook

Ne samo da je priča Belme Šoljanin jedna od najtužnijih od pojave koronavirusa, već i daleko najtragičnija potvrda iz bližeg susjedstva o pogubnom utjecaju ove zaraze na neke među nama.

Vijest o smrti 37-godišnje rodilje samo tri dana nakon što je na svijet donijela sina, rasplakala je regiju. Preminula je 9. kolovoza ove godine od posljedica bolesti Covid-19.

Belma Šoljanin bila je direktorica sarajevskog Instituta za majku i dijete, filantropkinja koja je godinama nesebično pomagala mladim majkama i trudnicama. Cijela njena rodna Bosna i Hercegovina plakala je danima zbog smrti ove mlade majke, zdrave žene koja se ipak nije mogla oporaviti od posljedica koronavirusa.

A njena je priča primjer kojim su stručnjaci pozvali na razum građana.

"Spavaju li mirno negatori postojanja koronavirusa, zagovarači teorija zavjere, politički profiteri i svi ostali koji su doprinijeli svojim stavovima i istupima da se proširi epidemija u Sarajevu, dok nam odlaze dragi mladi ljudi", reagirao je među prvima direktor Hitne pomoći Sarajevo Adem Zalihić.

Iza Belme Šoljanin ostao je tek rođeni sinčić, kao i dvije djevojčice, 7-godišnja Lamija i 4-godišnja Ajša, kao i suprug Armin koji je dva mjeseca nakon smrti supruge dao prvi intervju nakon smrti supruge za magazin Gracija.

Mali Emin

"Dali smo mu ime Emin. To je bila naša zajednička želja. Mi smo, inače, sve odlučivali zajedno", kazao je neutješni Armin na početku razgovora za koji se odlučio kako bi sačuvao uspomenu na svoju Belmu, ženu koja je preko udruge "Bonbon" pomagala trudnicama u državi. Belmino ime odnedavno nosi i Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva u Sarajevu.

Belma i Armin su se upoznali preko Facebooka. Ona je studirala u Nišu, a Armin je bio u Sarajevu. Kada ga je prijatelj pozvao da na nekoliko dana, na turnir malog nogometa koji je trenirao, dođe u Niš, nije propustio priliku. Tada su se prvi put susreli.

"Družili smo se nekoliko dana. Kada sam se vratio kući, mislio sam da ništa neće biti od naše veze, jer smo bili suviše daleko jedno od drugog. Ali, pred Novu godinu osjetio sam potrebu da joj se opet javim. I tako je krenulo… Prije nego što sam je zaprosio, vidjeli smo se možda pet ili šest puta...", priča Armin za Graciju.

O svojoj preminuloj supruzi govori i ovo:

"Belma je bila takva žena da nikad nije tražila nešto nerealno... Udala se za mene iz čiste ljubavi. Naša primanja bila su od mizernih do iznadprosječnih za bh. prilike. Ali njoj to nikad ništa nije značilo. Ako možemo sebi priuštiti odlazak na more, super, a ako ne možemo, nije problem...

Bili smo devet godina zajedno i svjedočio sam svakojakim događajima, ali nikad je nisam čuo da se s nekim posvađala ili povisila ton. Sad zamislite tu veličinu i dobrotu. Posljednje dvije godine puno sam radio, a i ona. Život i obaveze vukli su nas na sve strane. I ako za nečim žalim, to je što nismo imali više vremena jedno za drugo", iskreno kaže danas, nakon tragedije koja je njemu i djeci promijenila život.

Više čitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. listopad 2020 17:44