StoryEditor
ŽivotPOMOĆ S LIVADE

Probudili ste se ukočenog vrata? Možda pripravak nemate pri ruci, ne budite lijeni pripremiti ga da vas opet ne zatekne nespremne, donosimo i recept

17. listopada 2020. - 09:04
Ilustracija/Shutterstock

Svakome od nas se dogodilo da smo napravili nezgodan pokret pa nas je u vratu ili križima jako zaboljelo, da smo se ukočili ili završili u postelji.

U stara vremena ljudi su se u takvim situacijama snalazili tako da bi zagrijali glinenu ciglu i stavljali je na izvor bola, ili bi se pak stiskali uz toplu peć i tako zagrijavanjem smirivali bolni živac ili mišić.

Danas je takva terapija gotovo nemoguća jer malo tko od nas kod kuće ima peć na drva, a nije nam pri ruci ni glinena cigla.

Međutim, za takve se probleme možemo pripremiti ako imamo pri ruci okrugli kamen i dobro staro ulje kantariona ili gospine trave. Gotovo da i ne postoji korisnije ulje. Od davnine su ga koristile naše bake a njegova upotreba datira od samih početaka povijesti.

Latinsko ime ove biljke je Hiperycum perforatum, a naziva se i cvijetom svetog Ivana, misionara koji je uvijek pri ruci imao ulje gospine trave. Čak se i sitne točkice na listu kantariona simbolički se smatraju krvlju svetoga Ivana.

Inače postoji nekoliko vrsta ove biljke koja ima izrazito naračasto-žute cvjetove i teško ih je usporediti s bilo kojom biljkom. Iako je gospina trava ljekoviti cvijet ljeta njen je cvijet najljepši baš u danima oko sv. Ivana - 24. srpnja.

image
Ljekovita Gospina trava
Stela Novotny/Cropix


Da smo pronašli pravu biljku provjerimo tako da joj otrgnemo zeleni list, okrenemo ga prema suncu, pogledamo kroz njega i opazimo sitne rupice koje izgledaju prozirne, iako to nisu.

Ulje gospine trave izrazito je crvene boje, dobiva se iz cvjetova i vrlo je ljekovito. Sadrži aktivnu tvar hiperforin, koja je vrlo učinkovita pomoć za ublažavanje početnih i srednjih znakova depresije.


U ulju je još sadržan i hipericin, koji se pokazao izuzetno efikasnim sredstvom za ublažavanje tegoba kod reuma, trošenja hrskavice, upaljenog živca, hernije, oštećenih koljena...

Potrebno je samo zrele cvjetove 30 dana namakati u maslinovom ulju i već imamo praktični lijek za olakšavanje brojnih zdravstvenih tegoba, osobito kod bolova u donjem dijelu leđa, koljenima i vratu.

Jesen donosi bolove

Jesen je upravo vrijeme koje zbog povećane vlage i naglih vremenskih promjena, donosi bolove u mišićima, zglobovima i kostima, ponekad razdirući bol i ukočenost. I onda je bočica s uljem gospine trave pravi melem.

Razlozi su, naravno, različiti, mogu to biti različite upale, reumatske bolesti, išijas (zarobljeni živci), trošenje, kao i problemi nakon zadobivenih ozljeda koje se ne mogu popraviti.

No, budući da je ovo vrijeme takvo da većina nas radi za računalom ili na radnom mjestu koje je stresno za kralježnicu i vrat, često se dogodi da pri prvom pogrešnom pokretu doživimo grč, što može biti kratkotrajno i može se brzo povući, ali i trajanti tjednima i mjesecima.

Ovi su problemi nekada bili ograničeni na starije osobe, dok su sada prisutni kod vrlo mladih ljudi, kako muškaraca tako i žena.

Donosimo i brzi prirodni lijek za sve vrste akutnih, kao i kroničnih bolova u križima ili vratu:

Topli kamen - možete ga naći bilo gdje, samo neka je okrugao i malo manji od dlana odrasle osobe.

Tinktura od arnike (namijenjena otvaranju pora na koži) - ako je nemate, zamijenite je tako što ćete se neko vrijeme namakati u toploj kupki, koja također otvara pore kako bi ulje kroz nju moglo lakše prodrijeti.

Ulje gospine trave (ako ga niste pripremili ovog ljeta, ulje možete kupiti u svim bolje opskrbljenim trgovinama s prirodnim proizvodima ili na tržnici).

Postupak:

Prvo premažite bolno područje tinkturom od arnike (ili uronite tijelo u toplu vodenu kupku da omekšate kožu). Tinkturu jednu minutu utrljavajte u kožu.

Zatim utrljajte ulje kantariona 15 minuta. Tada vrućim kamenom počnite masirati područje oko bolnog mjesta. Kamen mora biti toliko vruć da ga možemo držati rukom, ali budući da ga trljamo po koži, nema opeklina.

Sada vruće ulje kantariona utrljajte u kožu. Kad se kamen malo ohladi, počnemo ga još jače trljati na mjestu upaljenog živca, boli... Radimo to oko 5 minuta, a zatim se umotamo u toplu deku da se ne prehladimo. To možemo ponavljati nekoliko dana zaredom dok se oslobodimo bola.


Recept za ulje gospine trave:

Potrebno je:

staklena tegla od litre

3 šake cvijetova gospine trave (svježe)

8 dcl organskog maslinovog ulja

Postupak:

Tijekom ljeta sakupimo cvjetove i što prije svježe istresemo u staklenku u koju ulijemo maslinovo ulje. Dobro je zatvorite i stavite na sunce 30 dana.

Nakon tog vremena procijedite ulje, najbolje kroz gazu, spremite u ormar, gdje će biti dostupno ako vas nešto zaboli. Takvo ulje je korisno najmanje dvije godine.

Ovo ulje koristimo za masažu kada imamo bolove u donjem dijelu leđa, koljenima, zglobovima i po cijelom tijelu.

Također puno pomaže kod hemoroida i neugodnih gljivica na genitalijama. također je korisno kod depresije, grčeva, upala i opeklina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. listopad 2020 09:40