StoryEditor
ŽivotTOTALNI 'MAKEOVER'

Pratili smo 77 dana adaptacije stana u Splitu: Hrvoje i Ivan svojim su rukama napravili skoro sve, prostor nekad zagušen zidovima i bojama postaje dom iz snova

Piše Olgica Ivić Grizelj
2. prosinca 2019. - 21:30
222stan

Vlasnici stana u splitskoj Vinkovačkoj ulici lijepo će provesti božićne i novogodišnje praznike. Njihov stan je sada kao nov, sve izgleda drukčije. Prostrano, otvoreno... i osunčano toga vedrog dana kad je sve bilo gotovo.

Sve je novo, od struje, instalacija, podova, grijanja... i sve blista. A mi smo cijeli proces obnove pratili od samog početka.

Kad smo još u rujnu odlučili popratiti adaptaciju ovog stana, nije bilo potrebno puno lutati tražeći adresu. Naši meštri su gore na petom katu, bez lifta, već kopali, rušili, bušili... tako da smo se samo vodili za zvukom da bismo vidjeli kako izgledaju radovi u prvoj fazi potpune rekonstrukcije jednog stana.

Dok smo se penjali, prvo što nam je palo na pamet bilo je: koliko puta naši momci što gore rade “punom parom” trebaju silaziti da bi izbacili sve što je za izbaciti kod renoviranja stana.

Na vratima nas nisu dočekali Jonathan i Drew Scott, najpoznatiji američki blizanci koji su svojim TV showom “Property Brothers” osvojili gledatelje širom svijeta, samo zato što su prikazali, korak po korak, kako od neuglednog i starog prostora stvoriti dom iz snova.

Nas su na vratima dočekali Hrvoje i Ivan, majstori iz jedne splitske tvrtke koji su nam ovom prigodom isto tako, korak po korak, u fazama rada, odlučili pokazati kako se temeljito preuređuje životni prostor.

Ovi momci očito znaju što rade. Čudimo se i pitamo zar stvarno sve znaju sami raditi, ali odmah napominju da puno toga mogu svojim rukama, ali imaju svoje meštre za neke radove.

Tog prvog tjedna zatekli smo ih u fazi kad su “ogulili” sve tapete sa zidova, digli parkete s podova sve do grubog cementa, poskidali vrata s prostorija...

Dobar dio šute već su odnijeli, prostor je bio poprilično ogoljen i sve je bilo spremno za početak velike adaptacije. Zgrada je izgrađena 1968. godine, prema ondašnjim standardima, kad su sve prostorije bile odijeljene zidovima.

Način života se promijenio pa su i vlasnici stana odlučili nešto promijeniti i svoj dom učiniti modernijim.

Konzola u zidu

Kad smo nakon mjesec dana povirili na već poznatu adresu, Hrvoje i Ivan još se nisu umorili. Dočekali su nas nasmijani baš kao i kad smo ih posjetili prvi put, u vrijeme dizanja podova, ‘guljenja’ zidova, skidanja pločica...

Sada u stanu zatječemo puno “uredniju” situaciju. Šuta je odnesena iz stana, zidovi su “prošarani” novim instalacijama za struju, podovi poravnani...

Kažu nam da su postavili estrih na podove, a prije toga proveli instalacije za podno grijanje. Sada se već nazire puno ugodniji prostor, u kojem su i kuhinja i dnevni boravak zajedno.

Sve je okrenuto prema jugu, i puno je svjetlosti i sunca. Bivša vrata koja su iz hodnika vodila u dnevni boravak sada su zatvorena knaufom...

I u kupaonici su obavljeni veći zahvati. Provedene su nove cijevi za vodu, ali i nova instalacija za struju. Postavljeni su i otvori za slavine, knauf gdje treba... te konzola ugrađena u zid.

Obložena je knaufom, a na to mjesto stiže umivaonik. Ideja je promišljena jer, kažu nam Ivan i Hrvoje, vlasnica stana je arhitektica, pa se ništa ovdje ne radi slučajno ni improvoizirano.

Vrijedne mlade meštre ostavili smo da “glačaju” zidne stijenke, do sljedećeg posjeta.

Početkom studenoga stan je već poprimio izgled pravog stana. Podovi su dovršeni, pločice i parketi su postavljeni, a na zidovima osnovna podloga prije bojenja u sivo.

Treba još staviti utičnice, vrata, dovršiti kupaonicu, vratiti kuhinju na mjesto gdje je i bila...

'Mramoraste' pločice i sivi zidovi

I na koncu, krajem studenoga zadnji put posjećujemo dva mlada meštra. Hrvoje i Ivan obavili su svoj posao u dva i pol mjeseca, baš onako kako su i rekli početkom rujna, kad su ušli u stan u Vinkovačkoj ulici.

Ne bi se reklo da su umorni nakon 77 dana cjelodnevnog rada. Zatječemo ih u punom elanu, usisavaju i sklanjaju sve što je višak u potpuno renoviranom stanu.

Čim smo ušli, Hrvoje nas pita je li nam toplo, jer upalio je podno grijanje, koje je stvorilo doista ugodnu temperaturu u tom kišnom splitskom danu u kojem se vlaga uvlači u kosti.

Na podu se prostiru velike porculanske pločice 60x60 cm “mramorastog” nenametljivog dezena. Na tu oku ugodnu nijansu nastavljaju se svjetlosivi zidovi gotovo u cijelom stanu. Svaki skeptik prema sivim zidovima (pa i autorica ovog teksta) ovdje će konačno morati priznati da sivo može biti ugodno u prostoru.

No, tu ujednačenost u boji zidova razbija “glavna” zidna ploha u dnevnom prostoru koja je bijela te samo “ukrašena” s nekoliko crnih ukrižanih pruga.

I u prostorijama sanitarnog čvora sve je na mjestu. Zidne pločice su u istom tonu kao i podne i u taj sklad se savršeno uklapaju bijeli elementi – ravna tuš-kada i umivaonici.

Vrijedni dvojac je vratio i montirao kuhinjske elemente, zidne ormare i ormare u spavaćoj sobi. U dnevnom prostoru je, pak, postavljen veliki bijeli ormar od zida do zida s uklopljenim radnim kutkom.

Sve je gotovo, i Hrvoje i Ivan, s pomoćnikom Dujom, predali su stan zadovoljnim vlasnicima.

#STAN U VINKOVAČKOJ ULICI#ADAPTACIJA STANA U SPLITU

Izdvojeno

07. srpanj 2020 00:14