StoryEditorOCM
ŽivotOBLJETNICE

Posljednji u potpunosti samostalni projekt: ovo je priča o Škodi Favorit

25. siječnja 2017. - 11:42
fav00

Ove godine Škoda Favorit slavi tri desetljeća od početka proizvodnje, započete daleke 1987. godine, a posebna je po tome što je to bio posljednji u potpunosti samostalni projekt tadašnjega socijalističkog mastodonta iz Mlade Boleslave.

S modelom Škode Favorit razvojni tim tadašnjega čehoslovačkog proizvođača automobila dokazao je svoje znanje i svoj angažman tijekom teških posljednjih godina socijalističke ere.

Ovo kompaktno vozilo dizajnirano u talijanskom studiju Bertone sišlo je s proizvodne trake s poprečno ugrađenim prednjim motorom i prednjim pogonom, što je bila prava revolucija za marku.

Priča o Škodi Favorit seže u početak osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je vlada tadašnje države naredila vodstvu Škode da u roku od tri godine razvije u potpunosti novo vozilo, koje će karakteristikama konkurirati zapadnom svijetu i biti na ponos Istočnog bloka.

Osim što je trebalo osmisliti novi dizajn, Čehoslovaci su morali razviti karoseriju i cjelokupan pogon, što je bilo nemoguće u zadanom roku.

O modernizaciji pogona i formiranju zadovoljavajuće liste dobavljača, da ne govorimo. Legenda kaže da su čelnici Škode 1983. godine krenuli na zapad, navodno na ženevski salon, gdje su pokušali pronaći potencijalnog partnera za dizajn.

Neki su ih kulturno odbili, a neki, poput Giugara, doslovno su ih potjerali sa štanda. Na kraju se smilovao Bertone, koji je bio željan dokazivanja jer nije prošao na projektu novog Fiata Uno. Nekoliko tjedana poslije Talijani su, na oduševljenje Čehoslovaka, imali gotov dizajn.

Što se tiče koncepta, dizajna i ponašanja vozila u vožnji, model Škoda Favorit je izdržao usporedbu sa zapadnom konkurencijom, pri čemu se ovaj model, kao jedan od rijetkih osobnih vozila u takozvanom Istočnom bloku, nije proizvodio pod licencijom.

U idućim mjesecima radilo se na testiranju izdržljivosti, a Favorit je konačno predstavljen 16. rujna 1987. godine na međunarodnom strojarskom sajmu u Brnu.

Hatchback model bio je dostupan kupcima od 1988. godine. Dvije godine poslije stigao je karavan Škoda Forman, a nakon njega su uslijedili derivati lakih gospodarskih vozila i vozila za slobodno vrijeme, poput Praktika.

Na temelju modela Škode Favorit razvijena su čak i električna vozila, ali pick-up i sedan nisu došli dalje od prototipa. Do 1995. godine proizvedeno je 1.077.126 vozila serije Favorit/Forman.

Iako će se bolji poznavatelji modela prisjetiti kako su se na našim cestama vozile izvedbe 135 i 136 u L i LS izdanju, vrijedi znati da su iz Škode stigle brojne posebne izvedbe. Najzanimljivije su svakako Silver Line i Black Line s 13-inčnim naplatcima i bogatijom opremom, a koje su za svoje vrijeme čak i izgledale pristojno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 17:43