ŽivotLažne etikete

Ovako možete uštedjeti ozbiljan novac na kraju mjeseca: uz ovih deset trikova nadmudrit ćete svakoga trgovca

Piše J. V.

Iako ste se bacili u proučavanje letaka i popratili sve moguće akcije koje nude trgovački lanci, pa i mali dućan blizu vašega portuna, primjećujete kako je trgovce u stvari, jako teško "prevariti".

Jer ako iskoristite popust, dodatno ćete platiti vrećicu, ako odete u dućan na drugome kraju grada potrošit ćete dodatnoga i goriva. Malo i živaca, jer moguće da ćete upasti u najveću gužvu u prometu, dok premoreni čekate na kasi kupiti i jednu čokoladicu da se ne "skljokate" od umora... Zapetljani krug lovljenja popusta šteti, na kraju, samo kupcu.

No postoje i neki trikovi stručnjaka za štednju i onih koji su malo detaljnije od vas proučili kakve nam sve trikove serviraju u supermarketima. Quick and Dirty Tips donosi takvih 10, imajte ih na umu sljedeći put kada krenete u spizu.

1. Pogledajte dolje

Nisu slučajno proizvodi atraktivni i u sjajnim pakiranjima. Ne stoje slučajno ni na policama koje su vam u razini s pogledom. Njih ćete najprije zamijetiti i posegnuti za njima, dok oni manje atraktivni proizvodi, na samome dnu police, mogu biti podjednako kvalitetni, samo malo manje upečatljivi.

Što je, dakle, proizvod pozicioniran više prema dolje, to će mu i cijena biti niža. Čitajte deklaracije na pakiranjima, moguće da je riječ o potpuno istome proizvodu koji vam treba, samo što je nekoliko kuna - jeftiniji.

2. Kupovina "na veliko"

Jedan odlazak u šoping u kojemu ćete kupiti više stvari bolji je nego dva u koja ćete iste te stvari rasporediti. Istraživanja Marketing Science Instituta su pokazala da je udar na novčanik zapravo mnogo manji ako kupite stvari odjednom - prilikom sljedećeg ulaska u dućan vrlo je moguće da ćete kupiti nešto što niste planirali, a tu pridodajte i trošak goriva.

Ista istraživanja pokazuju da česti ulasci u šoping centre unutar mjesec dana rezultiraju s 54% većim udjelom kupljenih artikala od onoga što ste planirali. Pokušajte kupovinu obaviti dva puta mjesečno, savjetuju stručnjaci.

3. Je li veće - bolje?

Važno je da znate da, ako kupujete proizvod koji je veći, to ne znači nužno da ste prošli jeftinije. Pomno proučite omjer cijena i pakiranja: ponekad je upravo "trik" u tome da više manjih proizvoda u konačnici izađe jeftinije. Naročito je to trgovačka praksa s proizvodima koje ljudi kupuju "na veliko".

4. Što je sa sirom?

Sir i ostali mliječni te suhomesnati proizvodi mnogo su manje skupi kada ih kupujete "refužo", tj. na odjelu za iste, nego kada kupujete unaprijed pripremljena pakiranja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WW Ambassador (@kiva.nicole.ww) on

 

5. Najskuplja polica

Najskuplja polica u supermarketu najčešće je ona s ukrasima za torte i ostalim atraktivnim sitnicama upakiranima u žarko obojane kutijice. Među njima se često kriju i orašasti plodovi koje možete kupiti mnogo jeftinije redužo i pripremiti kako bi njima ukrasili tortu. 

I čokoladne ukrase možete vrlo jednostavno dobiti od čokolade za kuhanje, umjesto da ih plaćate po paprenim cijenama.

6.  Uštedite na voću i povrću

Najbolji način da uštedite na voću i povrću je onaj da kupujete namirnice kojima je sezona.One će biti jeftinije, a što se sezona bliži kraju često i na akciji.

7. Pazite na rok trajanja

Pripazite i na rok trajanja smrznutih proizvoda koje kupujete. Iako mnogi pogrešno misle da su oni "vječno svježi", nerijetko će vam se dogoditi da dođete kući i shvatite da je rok istekao - prošle godine.

8. Salate

Unaprijed pripremljene salate najčešće su jedan od najskupljih proizvoda koje možete kupiti u dućanu. Izračunajte sami koliko bi koštala šaka zelene salate začinjena s malo ulja i octa te par oraha i malo naribane mrkve. Manje od 20 kuna? I mislili smo.

9. "Izmišljene" fraze

Ukoliko niste sigurni u kvalitetu nekih proizvoda, možda je bolje ne vjerovati svakoj "premium" i "to klasa" etiketi na koju naiđete. Često lanci supermarketa lijepe svoje etikete, provjerite o čemu se radi.

10. Večer je za šoping

Ne samo da će navečer neki proizvodi biti jeftiniji jer su pred istekom, već ste navečer i manje gladni i "hladnije" glave za slijediti spisak koji ste ponijeli - manje su šanse da ćete izaći s nepotrebnim artiklima, veće da ćete uštedjeti.

#KUPOVINA#KUPNJA#NAMIRNICE#UšTEDA