StoryEditor
ŽivotDanas je njegov dan

Ova nas namirnica prati kroz povijest, nezamjenjiva je, a mi vam donosimo nekoliko recepata kako pripremiti njene nesvakidašnje verzije

Piše Native ad studio
17. listopada 2020. - 09:57
SHUTTERSTOCK

Kruh je naša osnovna hrana ispečena od tijesta zamiješenog od brašna, vode, soli i kvasca, ali može i bez kvasca. U nekim vrstama kruha osnovnim sastojcima pridružuju se začini i cjelovite žitarice, koji se ponekad koriste i za ukras.

Kruh se smatra jednom od najstarijih pripremljenih namirnica. Prvi dokazi o pečenju kruha datiraju još prije 30.000 godina. Žito je postalo osnovnom sirovinom za kruh u neolitiku, oko 10.000 godina prije Krista, kada se počela razvijati poljoprivreda, a prve vrste kruha nisu sadržavale kvasac jer se kruh lagano uzdizao uz pomoć kvasca sadržanog u samom žitu.

Plinije Stariji izvijestio je da su stari Gali i Iberijci dodavali pivsku pjenu u tijesto prilikom pečenja kruha, čime su "pekli lakši kruh od ostalih naroda". Na mjestima gdje se umjesto piva proizvodilo vino, ljudi su kruhu dodavali vinski kvasac i nadražujuće sastojke. Često su štedjeli dio tijesta, koji je zatim dodan tijestu pri sljedećem pečenju. Takvo se tijesto nazivalo kiselo tijesto, a tehnologija je ostala slična do danas. Starije generacije vjerojatno se sjećaju da su i njihove bake također u lončić spremale dio tijesta koji će onda umiješati u sljedeći kruh. Koliko god je priprema kruha jednostavna, sam postupak i nevjerojatne mogućnosti kombiniranja sastojaka nude izvanredan doživljaj u cijelom postupku pripreme, od trenutka kad ga zamijesite preko praćenja kako tijesto raste do trenutka kad ga izvadite iz pećnice i preplavi vas onaj nezamjenjivi miris dok se ispečeni kruh hladi... Nakon što ste ga malo udarili po leđima da provjerite zvuči li šuplje!...

Što vas čeka u Bobisu?

  • Domaća peka s dodatkom kukuruza 900 g - smjesa se radi od bijelog brašna i kukuruzne krupice, ručno obrađen te pečen ispod peke, tradicionalnog okusa i mirisa.
  • Sovital 350 g - pšenični miješani kruh s dodatkom sjemenki lana, zobenih pahuljica, suncokreta i sezama.
  • Matan 500 g - kruh bez aditiva, s dodatkom kiselog tijesta koji daje karakterističan okus, trokutastog oblika.
  • Didov kruh 600 g - kruh s dodatkom kiselog tijesta i posebnih bubuljica na kori koje se postiže odležavanjem kruha u tijestu.
  • Tradicija 250 g - kao i Matan, pecivo bez aditiva, s dodatkom kiselog tijesta, karakterističnog mirisa, okusa i duguljastog izgleda s pukotinom sa strane

Sve ove tajne pomno su proučili iskusni pekari i tehnolozi splitskog Bobisa, pekarsko-slastičarske tvrtke osnovane 1949. godine, koja je u međuvremenu postala sinonim za tradiciju, kvalitetu, slatke delicije i mjesto na kojemu se dan započinje uz miris svježe ispečenoga kruha, peciva, baguettea, croissanta​... Split je rastao, razvijao se, mijenjali su se trendovi, odgajale se generacije, ali ono što je svima zajedničko jest da su u sjećanja Dalmatinaca utkane brojne uspomene vezane za Bobis i njegove delicije. Njihovi su se pekari potrudili kreirati čitav niz recepata koji će ugoditi svim ljubiteljima kruha, od onih koji vole crne, bijele, integralne varijante, dodatke različitih sjemenki, orašastih plodova, mirisa, ulja...

Prednost kruha, koji je mnogima najvažnija hrana jest što se može jesti sam, uz dodatak raznih namaza poput maslaca, sira, vrhnja, meda, marmelada, đžema, pašteta, humusa, čokoladnih krema... Kruh je nezamjenjiv u pripremi raznih sendviča, hladan ili tostiran, a praktičan je i jer se može dugo čuvati u zatvorenoj kutiji, hladnjaku ili duboko zamrznuti na neodređeno vrijeme.

Kruh bez pšenice ili bezglutenski kruh nije namijenjen samo osobama koje ne podnose pšenicu ili gluten. Raž i pir postaju sve popularniji pekarski sastojci, a kukuruzno, rižino, krumpirovo i heljdino brašno može se izmiješati i napraviti izvrstan kruh.

Heljdin kruh

Sastojci:
50 dag heljdina brašna
20 dag polubijelog brašna
1 svježi kvasac
1 žličica šećera
4 dl vode
2 žličice soli
4 žlice maslinova ulja
Priprema:
Izmiješajte kvasac, šećer i malo mlake vode i pustite da odstoji 10-15 minuta. U velikoj zdjeli sjedinite obje vrste brašna, sol, smjesu s kvascem, ulje i preostalu vodu i nastavite miješati. Kad je tijesto dovoljno čvrsto i kad se ne lijepi za ruke i radnu površinu, pustite ga da odstoji otprilike 1 sat. Nakon toga istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 2-3 minute. Pospite brašnom i nazubljenim nožem napravite 1cm dubok urez u obliku križa. Stavite na nauljeni lim za pečenje, pokrijte krpom i pustite neka se dižu 1 sat. Pecite 30 – 35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200° C.
Heljda biljka koja obiluje proteinima, vitaminim skupine B, antioksidansima; pomaže u liječenju stresa, nesanice, dijabetesa, hipertenzije...

Za izučenog pekara kruh s kiselim tijestom najveće je pekarsko umijeće iako su tajne ovog kruha zapravo drevna vještina, najčešće se mijesi raženi kruh s kiselim tijestom, kuminom, suhim smokvama, orasima i anisom, kao i kruh s čokoladom i grožđicama.

I sami se možete upustiti u pekarsku avanturu sugeriraju Bobisovi pekari, štoviše, tvrde da svatko može napraviti dobar kruh, koji s vježbom može postati prava delikatesa i s malo mašte unikatni proizvod. U početku će možda biti i poneka greška, zrno soli više ili manje, malo prepečen, ali zato nemojte odustati. Stoga Bobisovi pekari otkrivaju još neke male tajne koje mogu pomoći, ako ih možda niste znali. Primjerice: količina vode koju će brašno upiti ovisi o vrsti brašna koju upotrebljavate; suhi kvasac je dva puta jači od svježega; dok mijesite tijesto, nemojte dodavati suviše brašna jer će pokvariti strukturu kruha; kada je tijesto dovoljno čvrsto i više se ne lijepi, podignite ga pa njime nekoliko puta udarite o radnu površinu kako bi se razvio gluten.

Treba znati i to da je glatko brašno idealno za pripremanje finog mliječnog peciva, palačinki, kolača i tjestenine, oštro brašno se preporučuje za pripremanje biskvitnog tijesta, torti i pita, te za poslastice koje kao sredstvo za rahljenje trebaju prašak za pecivo. Kruh je sočniji ako u pećnicu stavite manju posudu s vodom za vrijeme pečenja, kiseliji je ako se tijesto diže duže, a slađi ako se diže kraće. Već s ovim savjetima možete zasukati rukave i početi s pripremom svoga prvog kruščića. Uspjeh neće izostati, a sljedeći pokušaj bit će još bolji.

Kruh s maslinovim uljem

Sastojci:
1,5 kg brašna
1 svježi kvasac
1 žličica šećera
1 žličica soli
2 dl mlake vode
10 dag maslaca
4 žlice maslinova ulja
Priprema:
U maloj posudi pomiješajte kvasac, šećer i mlaku vodu te ostavite na toplom mjestu da se uzdigne. Nakon toga ulijte ga u brašno zajedno sa soli, otopljenim maslacem i maslinovim uljem. Zamijesite tijesto i ostavite sat vremena na toplome mjestu. Prebacite ga u zamašćeni i pobrašnjeni kalup i pecite otprilike 40 minuta na 200°C.
Maslinovo ulje štiti od degenerativnih bolesti, regulira krvni tlak i razinu šećera u krvi, a pripisuju mu se i protuupalna svojstva te zaštitni učinak na želučanu sluznicu

Pogača seljačka

Sastojci:
1 kg brašna
8 jaja
8 kocki šećera
1 limun
1 žličica soli
1 žlica domaćeg maslaca
Priprema:
Prosijte otprilike 1 kg pšeničnog brašna, još bolje polovicu bijelog, a polovicu pšeničnog i zamijesite bez vode. Dodajte 8 tučenih jaja, 8 kocaka šećera, naribanu limunovu koru, žličicu soli, punu žlicu domaćeg maslaca i ako je potrebno još brašna, tako da tijesto bude glatko i mekano. Tijesto dobro izradite. Razvaljajte okruglu pogaču, kao prst debelu i pecite ispod peke pola sata. Prije nego što stavite peći, nabockajte odozgo domaćim maslacem i limunovim sokom da dobije sjaj te pokrijte ubrusom da se ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. listopad 2020 11:17