StoryEditor
Živottek joj je 16 godina

Odbila ići na nastavu i za to dobila - nominaciju za Nobelovu nagradu: buntovna Greta zbog klimatskih promjena digla učenike na noge

14. ožujka 2019. - 17:12

Šesnaestogodišnja Greta Thunberg iz Švedske nominirana je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir kao aktivistica koja je uspjela mobilizirati skoro cijeli svijet u plemenite ciljeve. Mlada Thunberg je, naime, ohrabrila učenike da ne idu u školu i pridruže se protestima koji ukazuju na opasnost i posljedice globalnog zatopljenja. U tome je vrlo ozbiljna, dosljedna, uporna i odlučna, do te mjere da je na sebe skrenula pažnju svjetske javnosti.

Pokret koji se preko Švedske proširio na cijelu Europu, indirektno, put je prema miru. Nominirana je jer ono protiv čega se ona bori često je razlog ratova i konflikata, otprilike glasi poruka švedskog parlamenta.

Aktivistica Greta je već dobila titulu najutjecajnije tinejdžerice u 2018. godini, a dodijelio joj ju je Magazin TIME.
Podsjetimo, Greta je dvadeset i pet tjedana štrajkala neodlascima u školu, što je kršenje zakona, no u više ciljeve; mogli bismo se ovdje pozvati na krilaticu "cilj opravdava sredstvo".

Greta je to činila planski; prva je nakana bila od 20. kolovoza lani, kad je započela sa štrajkom, nastavu devetog razreda ne pohađati do parlamentarnih izbora devetog rujna. Okidač za njezinu odluku bile su, pogađate, klimatske okolnosti; prošloga ljeta, naime, Švedska je doživjela dosad nezabilježene toplinske valove koji su izazivali goleme šumske požare, a to se pripisuje upravo klimatskim promjenama. Greta je tražila da vlada njezine zemlje smanji emisije ugljičnog dioksida u skladu s Pariškim sporazumom.

Prvih tjedan dana, dakle, Greta nije pohađala nastavu nego je svakodnevno sjedila ispred zgrade švedskog parlamenta s transparentom na kojemu je pisalo "Školski štrajk za klimu".

Nakon izbora Greta se vratila u školu, ali je nastavila prosvjedovati; svakog petka, od tada do danas, i dalje sjedi pred zgradom parlamenta u Stockholmu s istim natpisom. Istodobno je iznimno aktivna i na društvenim mrežama, te se već prometnula u svojevrsnu ikonu generacije.

- Mislim da smo na početku nečeg velikog. Promjena je na horizontu, ona dolazi. Ljudi će ustati za svoja prava – rekla je za Guardian potencijalna Nobelovka, mlada Šveđanka koju očigledno muče brige puno zrelije od njezine životne dobi.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 15:19