StoryEditor
ŽivotNOVI TURISTIČKI ADUT

Nakon što je ‘spaljena‘ kao ‘drvena Štrumpfeta‘, Melania Trump u mjestu gdje je odrasla dobila brončani kip

16. rujna 2020. - 16:53
Brončana i spaljena drvena skulptura američke prve dame AFP

Umjesto drvene skulpture koja je zapaljena 4. srpnja, na američki Dan nezavisnosti, Melania Trump je nedaleko od slovenske Sevnice, u kojoj je odrasla, dobila brončani kip koji bi trebao biti otporan na vandalske poduhvate.

Nova skulptura, kao i original, plod je suradnje Brada Downeya, američkog umjetnika koji živi u Berlinu, i lokalnog samoukog umjetnika i drvodjelca Aleša Župevca.

On je drveni Melanijin kip u prirodnoj veličini ugrubo izrezbario iz debla lipe, a kad je postavljena prošle godine, ta je skulptura izazvala oprečne reakcije i bila predmet sprdnje.

Neki su tvrdili kako je sramotna i da više podsjeća na Štrumpfetu nego na američku prvu damu. Jedino što je bilo autentično bila je plava boja koja je podsjećala na kaput koji je Melanija nosila na predsjedničkoj inauguraciji svog supruga Donalda Trumpa u siječnju 2017. godine.

Župevc je rođen u istoj bolnici kao i Melania i to ga je, između ostaloga, inspiriralo da prihvati ideju Brada Downeya i izradi njezinu drvenu skulpturu.

'Pljunuta naša konobarica'

Kad je motornom pilom izrezbario skulpturu i bio gotov s detaljima, pozvao je brata koji je rekao „pljunuta naša konobarica” aludirajući na posao kojim se Melania bavila prije manekenske karijere i odlaska u SAD.

Brončana skulptura postavljena je na isto postolje na kojemu je stajala i drvena, a Downey je kazao kako spaljivanje Melanijinog kipa simbolizira političke tenzije u SAD-u i "konceptualiziranu kritiku" politike koju vodi njezin suprug.

image
Slovenski umjetnik Aleš Župevc pozira s brončanom replikom
AFP


Policija još nije pronašla počinitelje. Downey se nadao da će skulptura otvoriti dijalog o političkoj situaciji u SAD-u, naglašavajući Melanijin status imigrantice u braku s predsjednikom koji se zaklinje da će smanjiti imigraciju.

U siječnju ove godine zapaljena je i potpuno je izgorjela i gotovo osam metara visoka Trumpova drvena skulptura, koja je u kolovozu prošle godine postavljena u mjestu Moravče nedaleko od Ljubljane. Nije poznato hoće li i Donald dobiti brončani kip.

Otkad je Melania, rođena prije 50 godina kao Melanija Knavs u slovenskom Novom Mestu, a odrasla u Sevnici, postala američka prva dama, Sevnica je turistički magnet, a posjetitelji pokušavaju što više doznati o njezinim mladim danima.

image
AFP


Usput mogu kupiti i niz proizvoda koje nude lokalni proizvođači, uključujući vino, tortu, čokoladu, papuče i hamburgere nalik Trumpu sa "letećim" sirom koji podsjeća na frizuru američkog predsjednika.

Nakon što je postala američka državljanka, Melania je sponzorirala svoje roditelje, Viktora i Amaliju Knavs, koji su prošli kroz imigracijski proces zahvaljujući takozvanoj "lančanoj migraciji", načinu kojeg predsjednik Trump kontinuirano kritizira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 17:20