StoryEditor
Život'Može ga biti sram!'

Mogu li nečije trepavice ipak biti tema? Poznate Hrvatice zauzele strane u 'sukobu' Kitarović i Orešković, jedna se osvrnula i na Letičin šovinistički ispad

Piše J. V.
23. listopada 2018. - 20:54

Iako biste možda pomislili da su reakcije na gostovanje Dalije Orešković, koja je konačno smisleno i argumentirano progovorila o problemima u državi, u emisiji "Nedjeljom u dva" mahom pozitivne, promislite ponovno. Prvotno oduševljenje koje je bivša šefica povjerenstva za sukob interesa izazvala kod građana i građanki Hrvatske ubrzo su zamijenile kritike, neke od njih stigle i od članova Oreškovićine obitelji.

Dalija Orešković kod Stankovića govorila o otetoj državi, budućnosti društva, vjeronauku, marihuani, a kritizirala je i predsjednicu: Nisam čula da je išta rekla o kiretaži

O šovinističkom ispadu njenoga svekra Slavena Letice pisalo se još jučer. Letica se, ponavljamo, našao pozvan javno, na društvenim mrežama dovesti u pitanje majčinstvo svoje snahe. Zabrinuo se, naime, da će u procesu promjene posla Orešković naštetiti svojim dvjema kćerima, njegovim unukama. Licemjerno zvuči "izrečeno" na Facebooku, ništa manje nije licemjerna poruka u globalu.

Kako se javnost nekako uskuhala, a nije ni čudo, jer su se po tko zna koji put povukla pitanja zaposlenih majki i sposobnih žena u politici koje su uz to, potpuno nevjerojatno, majke, "rasprava" se nastavila i danas. Posebno nakon što je Orešković dočekala još jedna kritika, ova upućena od strane naše najpoznatije modne kreatorice, Aleksandre Dojčinović.

Trepavice nisu tema?

Ne znamo je li Dojčinović to napravila namjerno ili slučajno, ali uspjela se "zakačiti" za najnebitniju temu od svih spomenutih, za ono što je samo poslužilo kao metaforički alat - trepavice Kolinde Grabar Kitarović.

Nakon što je Orešković u emisiji Aleksandra Stankovića izjavila da predsjednici "nešto magli pogled na stvarno stanje u državi u smislu kako građani žive", na njenu se izjavu osvrnula Dojčinović u emisiji Pressing N1 televizije.

"Mislim da to ne bi trebala biti tema, nečije trepavice ne bi trebale biti tema", poručila je oštro. Srećom, Orešković nije bila toliko drska da prokomentira modni stil predsjednice, tko zna što bi tek onda bilo.

"Kad obuče moju haljinu, onda super", opisala ga je pak Dojčinović ponosno. Nije znala što bi rekla za ostale kombinacije (bez vlastitog potpisa), stoga ih nije ni komentirala. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by by aleksandra dojcinovic (@leilou_by_alex) on

Pa iako Dojčinović nije izrekla ništa pogrešno - trepavice uistinu i nisu bile tema, teme su bile mnogo ozbiljnije - pokazala je po tko zna koji put kako naše društvo funkcionira. Dok se važna pitanja provlače pokraj nas i ostaju neodgovorena, bavimo se banalnostima i hvatamo kao za slamku, samo za ono nebitno.

Šovinizam u društvu

Svoje dvije-tri odlučila je podijeliti i Vlatka Pokos. I ona je to učinila na društvenim mrežama, ali za razliku od Letice, nije baš imala priliku svoje sumnje "istresti" igdje drugdje. Letica je to mogao obaviti licem u lice, Pokos je, ovaj put sve joj je opravdano, morala posegnuti za društvenim mrežama, ipak je u dalekoj Kanadi.

"Dalija Orešković i ljudi poput nje, predstavlja nadu i budućnost Hrvatske. Nepotkupljiva i hrabra žena, koja je dosadašnjim radom i stavovima pokazala da zaslužuje povjerenje hrvatskih birača.

Seksistički i jadni ispad njenog svekra, Slavena Letice, samo pokazuje stanje svijesti hrvatskog društva, u kojem je duboko ukorijenjen šovinizam i tretiranje žene kao "drugotne" kako bi to lijepo rekla Katolička Crkva. Može ga biti samo sram, ovim je pokazao ljubomoru i primitivizam. Čovjek koji se smatra velikim intelektualcem. Ovime je pokazao tko je", napisala je Pokos na svome Instagramu i izazvala opće oduševljenje kod svojih pratiteljica.

Ostale poznate Hrvatice nisu se osvrnule na recentne događaje, iako je Letičina izjava ponovno pokazala kako je sasvim u redu žene javno poklapati i stavljati ih u njihove koševe.

One nezaposlene "samo" su majke, a one zaposlene premalo su to. Ako nisu šutke prešle preko operacije na živo, slabe su, a ako su to isto prošle bez posljedica, nisu "solidarne". No to nije tema, a nisu ni trepavice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 13:08